BET
14109.9
-0.95%
BET-TR
28867.37
0.5%
BET-FI
52704.15
0.34%
BETPlus
2099.33
-0.84%
BET-NG
1052.07
-1.12%
BET-XT
1216.71
-0.69%
BET-XT-TR
2466.81
0.5%
BET-BK
2611.46
0.08%
ROTX
30962.23
0.77%Acțiunea săptămânii: Oracle – Creștere puternică a veniturilor în segmentul cloud

Autor: Financial Market
Timp de citit: 6 minute

Afacerea în cloud a Oracle (ORCL.US) a crescut cu 39% în al patrulea trimestru al anului fiscal 2022, compania se așteaptă acum ca această linie de afaceri să intre într-o fază de hiper-creștere, anulând scăderile altor sectoare.

Achiziția recentă a Cerner s-a încheiat după ultimul trimestru fiscal, acest lucru oferindu-i Oracle o cotă de 25% din piața sistemelor informaționale de sănătate, inclusiv industria înregistrărilor medicale electronice. Cu o creștere organică puternică și achiziția strategică a Cerner, Oracle are cum o vizibilitate excepțională, creșterea vânzărilor fiind estimată de la +20% la +22% în anul următor.

Vizibilitate

Raportul Oracle privind veniturile din al patrulea trimestru, publicat recent, a fost foarte optimist având în vedere incertitudinea macroeconomică actuală și a rezultatelor dezamăgitoare ale altor companii. Conform CEO-ului Oracle, Safra Catz, rezultatele companiei vorbesc despre vizibilitatea crescută a companiei.

Credem că această creștere a veniturilor indică faptul că afacerea noastră de infrastructură cloud a intrat acum într-o fază de hiper-creștere, Oracle este gata să genereze venituri surprinzătoare în trimestrele următoare.

Având în vedere contextul economic incert, compania ar fi putut opta pentru un ton mai puțin optimist pentru a gestiona așteptările mai scăzute însă încrederea indică faptul că Oracle este bine poziționată în piață.

Tendințele recente ale vânzărilor susțin aceste cuvinte ale CEO-ului său, așa cum sunt susținute de datele publicate în raportul privind veniturile din al patrulea trimestru din 2022:

• Venituri totale 11,8 miliarde USD, în creștere cu 5%

• Venituri totale din cloud: 2,9 miliarde USD, în creștere cu 19%

• Veniturile din cloud au crescut cu 36%

• Veniturile Fusion ERP Cloud au crescut cu 20%

• Veniturile din cloud NetSuite ERP au crescut cu 27%

Sectorul de Sănătate: Extindere Strategică

Pe frontul creșterii strategice, Oracle pare să ia decizii excepționale de alocare a capitalului pe termen lung. Achiziția recentă a Cerner oferă Oracle o cotă de 25% din piața sistemelor informaționale de sănătate din SUA, care include segmentul înregistrărilor medicale electronice.

Următorul citat, prezentat în „10-K” (raportul anual) al lui Cerner din 2021, depus la SEC, rezumă poziția în domeniul sănătății pe care Oracle a dobândit-o.

Istoria lungă de creștere a Cerner a creat o amprentă strategică semnificativă în domeniul îngrijirii sănătății, Cerner deținând aproximativ 25% cotă de piață a pieței de înregistrare a sănătății electronice pentru îngrijirea acută („EHR”) din SUA și o cotă de piață lider în mai multe regiuni din afara SUA.

Larry Ellison, președinte și director de tehnologie Oracle, și-a împărtășit viziunea despre oportunitatea de asistență medicală în cadrul conferinței telefonice privind veniturile din Q4 2022, declarând: „Va fi în mod clar cea mai mare afacere a noastră”.

Se pare că achiziția Cerner a fost excepțional de oportună, având în vedere incertitudinea macroeconomică. Pe lângă faptul că industria sănătății este non-ciclică, Oracle și Cerner oferă împreună reduceri sinergice a costurilor și oportunități de eficiență necesare industriei de sănătate.

Cu marjele de profit care se confruntă cu presiuni inflaționiste ale costurilor, capacitatea Oracle de a se diversifica, împreună cu expertiza Cerner în domeniul sănătății, ar trebui să ofere un avantaj competitiv pe piață.

Concurenții Cerner în spațiul IT de asistență medicală sunt în principal furnizori de tehnologie de nișă. Oferind o tehnologie foarte concretă și foarte specifică. Următoarele companii descrise în raportul Cerner 2021 10-K alcătuiesc lista.

• Allscripts Healthcare Solutions, Inc.

• Epic Systems Corporation

• Arcadia Solutions, LLC

• Health Catalyst, Inc.

• Athenahealth, Inc.

• InterSystems Corporation

• Capsule Technologies, Inc.

• Innovaccer, Inc.

• Computer Programs and Systems, Inc.

• Medical Information Technology, Inc. (MEDITECH)

• eClinicalWorks, LLC

• Optum, Inc.

Avantajul competitiv pe care îl oferă Oracle este capacitatea de a oferi un set complet de soluții cu o mai bună integrare, scalabilitate, performanță și eficiență.

Istoria lungă și de succes a Oracle în centrul industriei tehnologiei pentru întreprinderi îl poziționează ca un partener de încredere. Cerner și Oracle le vor permite clienților din domeniul sănătății să-și reducă cheltuielile IT interne prin reducerea numărului de furnizori IT necesari pentru a-și îndeplini misiunea.

Există încă restul de 75% din piață disponibil pentru Oracle în SUA, în timp ce oportunitatea de piață globală este mult mai mare și rămâne relativ neexploatată. Ca rezultat, există o bază solidă de la care să ne așteptăm ca piața de asistență medicală să contribuie la creșterea accelerată pe o perioadă de timp.

Cerner adaugă mai mult de 13 miliarde de dolari din comenzile contractate de Oracle, aproximativ o treime fiind așteptată să fie recunoscută ca vânzări în anul următor (4,1 miliarde de dolari).

În plus, calculul registrului de comenzi este conservator în sensul că exclude clauzele contractuale reziliabile (care sunt rar exercitate). Dacă sunt incluse, aceste prevederi contractuale vor adăuga aproximativ 1,2 miliarde USD la porțiunea din restanțe care se așteaptă să fie recunoscută ca venit în anul următor. Dacă includem totalul comenzilor probabil va depăși 17 miliarde de dolari.

CITESTE SI:  2B Intelligent Soft încheie un contract de peste 4 mil dolari pentru servicii de gestionare IT

Achiziția Cerner a fost rezonabilă, deși puțin peste valoarea companiei. Cu 5,8 miliarde de dolari în vânzări în 2021, Oracle a plătit vânzări de aproape 5 ori sau aproximativ 28 de miliarde de dolari.

Din punct de vedere al fluxului de numerar, Cerner a generat 1,8 miliarde de dolari în 2021, ceea ce a condus la un preț de achiziție de 16 ori fluxul său de numerar sau de 19 ori fluxul său de numerar liber (fluxul de numerar minus cheltuielile de capital).

Având în vedere oportunitatea de creștere excepțională prezentată de modernizarea IT în domeniul sănătății și poziționarea competitivă îmbunătățită oferită de Oracle, achiziția pare a fi o decizie excepțională de alocare a capitalului (investiție) pe termen lung. Acest lucru este valabil mai ales într-un context în care mediile pieței se tranzacționează între 22x și 49x câștigurile nete ale S&P 500 și, respectiv, Russell 2000.

Ghidaje pentru 2023

Îndrumările Oracle pentru anul fiscal curent arată vizibilitatea sa excepțională. Se estimează că veniturile totale din cloud vor crește cu peste 30%, excluzând efectele valutare și achiziția Cerner. Aceasta ar reprezenta o accelerare materială față de creșterea recent de 22% înregistrată în al patrulea trimestru al anului 2022. Inclusiv Cerner, se estimează că veniturile din cloud vor crește între 47% și 50% de la an la an în trimestrul curent, excluzând veniturile, efectele schimbului valutar.

Oracle estimează că vânzările totale vor crește în intervalul de la 20% la 22% în anul curent (inclusiv Cerner). Într-un mediu în general recesionist, compania va raporta o creștere mult peste medie pe termen scurt. Creșterea peste medie combinată cu vizibilitatea excepțională este o potrivire ideală, având în vedere mediul actual de piață.

Fundamentele

Oracle se tranzacționează la o evaluare profund redusă în comparație cu media pieței și cu companiile lider de software pentru întreprinderi. Acest lucru sugerează cu tărie posibilitatea unei oportunități de risc/recompensă asimetrice. Tabelul de jos, prin consensul analiștilor Seeking Alpha, arată estimări ale câștigurilor pentru Oracle până în 2025. Estimările din partea de sus sunt publicate înainte de câștiguri (6-12-22), iar partea de jos sunt post-publicarea câștigurilor (6-15-22).

Sursa: Seeking Alpha

Estimările încep să crească. Creșterea estimării consensuale de la raport pare a fi în întregime rezultatul adăugării achiziției Cerner la estimările analiștilor (culoare galbenă). Adică, revizuirea ascendentă nu reflectă încă creșterea accelerată a segmentului cloud al Oracle, hiper-creșterea în segmentul său de infrastructură sau setul de oportunități extinse de asistență medicală creat de poziționarea competitivă îmbunătățită a Oracle și Cerner combinate.

Această interpretare a estimărilor consensuale este confirmată de revizuirea estimărilor de câștig din comunicatul privind rezultatele, care sunt prezentate în următorul tabel compilat de analiștii Seeking Alpha.

Sursa: Seeking Alpha

Estimarea de consens a vânzărilor pentru 2023 a crescut cu 5,3 miliarde de dolari (galben) și cu 6,6 miliarde de dolari pentru 2025 (albastru).

Având în vedere că Cerner a produs vânzări de 5,8 miliarde de dolari în 2021, estimările de vânzări de consens au crescut cu o sumă care ar fi de așteptat atunci când includ vânzările Cerner.

Interesant este că evaluarea Oracle este acum mai mică pe baza vânzărilor așteptate din 2025 decât era înainte de raportul pozitiv al câștigurilor (portocaliu). Asta înseamnă că achiziția a generat economii de amploare!

Foarte important, probabil va rămâne un potențial semnificativ pentru o surpriză pozitivă în estimările câștigurilor în toate trimestrele până în 2025. Revizuirea în sus din comunicatul privind câștigurile este pur și simplu adăugarea Cerner, având în vedere că achiziția tocmai s-a încheiat.

Ajustările în sus nu au fost încorporate din cauza tendințelor pozitive pe care le arată Oracle. După cum am văzut de la început, acestea includ creșterea accelerată a cloud-ului Oracle, hiper-creșterea segmentului său de infrastructură IT și oportunitatea de asistență medicală rezultată din poziționarea competitivă îmbunătățită a Cerner sub umbrela Oracle.

Analiză tehnică

Pe lângă elementele fundamentale, analiza tehnică oferă și o vizibilitate excelentă. Potențialul de scădere al Oracle este bine limitat de ceea ce pare a fi un suport excepțional de puternic pe termen lung. Linia roșie de pe graficul săptămânal pe 5 ani de mai jos arată nivelul principal de suport la care trebuie să fim atenți, în timp ce media mobilă pe 200 de perioade a fost un suport dinamic în ultimii 5 ani.

Zona din jurul nivelului de 60 USD a servit drept rezistență în 2019 și 2020. Sursa: xStation5

Graficul lunar pe 20 de ani de mai jos oferă o imagine de ansamblu excelentă a tendinței de bază pe termen lung.

Tendința ascendentă stabilă pe termen lung este evidentă analizând graficul lunar pe 20 de ani. O linie de tendință liniară din 2003 până în prezent ar ajunge aproximativ la prețul actual al acțiunilor Oracle. Stabilitatea tendinței vorbește despre consistența istorică a Oracle și despre vizibilitatea îmbunătățită structural.

Analiză efectuata de casa de brokeraj XTB Spain