BET
17680.5
1.41%
BET-TR
37417.56
1.48%
BET-FI
58826.12
-0.36%
BETPlus
2609.85
1.34%
BET-NG
1264.99
1.96%
BET-XT
1497.7
1.2%
BET-XT-TR
3132.73
1.27%
BET-BK
3227.37
0.7%
ROTX
38863.86
1.44%
Acțiunea săptămânii: Tesla – Prețul acțiunilor a crescut cu 40% și a livrat peste 310 mii de vehicule în primul trimestru din 2022

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Acțiunile Tesla au evoluat foarte bine în a doua jumătate a lunii martie, prețul acțiunilor crescând cu 40% în ultimele 2 săptămâni.

În timp ce războiul dintre Rusia și Ucraina a perturbat în mod semnificativ lanțurile de aprovizionare, acțiunile producătorului american de vehicule electrice continuă să reziste.

Pe de altă parte, un nou focar de Covid în China amenință să perturbe producția companiei din această țară. Să aruncăm o privire la știrile recente despre Tesla!

Divizarea acțiunilor

Tesla a depus luni un dosar la Security and Exchange Comission în care a semnalat disponibilitatea de a cere acționarilor să aprobe o divizare a acțiunilor.

Dosarul depus sugerează că un vot cu privire la potențiala divizare a acțiunilor va avea loc la viitoarea Adunare Generală Anuală. Până acum nu s-a precizat care va fi raportul de împărțire.

Divizarea anterioară de acțiuni a Tesla, efectuată în august 2020, a fost de 5 pentru 1. Tesla este un alt megacap din SUA care a semnalat disponibilitatea de a efectua o împărțire a acțiunilor la începutul anului 2022.

În timp ce divizarea acțiunilor în sine nu are un impact asupra deținerilor investitorilor, ele pot crește cererea pentru acțiunile companiei.

De ce? Pentru că acțiunile unice sunt mai ieftine și mai mulți investitori își pot permite să le achiziționeze. Prețul actual al acțiunilor depășește 1.000 USD și acesta ar putea fi un obstacol pentru investitorii de retail care nu au acces la tranzacționarea cu acțiuni fracționate.

Acest impact oarecum optimist al divizării acțiunilor este evidențiat de cercetarea Bank of America. Rezultatele acestei cercetări (foto de mai jos) arată că acele companii care au efectuat divizări de acțiuni au depășit performanța pieței largi pe orizonturi de 3, 6 și 12 luni.

Bank of America a arătat că acele companii americane care au efectuat divizări de acțiuni au depășit performanța pieței largi (S&P 500) pe orizonturi de 3, 6 și 12 luni. Sursa: BofA Global Research

Tesla își asigură proviziile de nichel

Invazia rusă a Ucrainei a perturbat semnificativ lanțurile de aprovizionare auto europene. Ucraina a fost un producător important de cablaj, care este crucial în producția de mașini.

Cu toate acestea, există și alte consecințe ale războiului dintre Rusia și Ucraina care au implicații mai globale – creșterea vertiginoasă a prețurilor materialelor.

Unul dintre metalele industriale esențiale în producția de vehicule electrice, mai precis bateriile pentru vehicule electrice, este nichelul, care a suferit o creștere a prețului după începutul războiului, deoarece Rusia este un producător important.

Sancțiunile dure impuse Rusiei și așteptările pentru și mai multe sancțiuni pot limita disponibilitatea nichelului pentru companiile din țările occidentale.

Cu toate acestea, s-a raportat în această săptămână că Tesla își asigură aprovizionarea cu nichel de ceva timp, ajungând la acorduri cu marii producători. Un astfel de acord a fost semnat cu Vale, care a fost de acord să furnizeze Tesla nichel din operațiunile sale din Canada.

Deși acest lucru înseamnă că Tesla poate evita lipsa acestui metal, aceasta nu înseamnă că în cele din urmă costurile de producător și cele ale vehiculelor, nu vor crește.

Impactul blocajelor din China

CITESTE SI:  Teilor Holding raportează o cifră de afaceri consolidată de 412,7 milioane de lei și un profit net de 22,4 milioane de lei în 2023

O sursă de îngrijorare când vine vorba de Tesla sunt operațiunile din China. Producătorul american de vehicule electrice are o fabrică în Shanghai, care este în prezent cel mai mare punct fierbinte al noului focar de Covid din China.

În oraș au fost impuse blocaje stricte, ceea ce a forțat Tesla să suspende producția la fabrica sa, începând de luni până vineri când s-a încheiat prima fază a blocajului din Shanghai.

Desigur, nu se poate exclude faptul că, dacă situația pandemică din regiune nu este limitată, blocarea poate fi prelungită, blocare strictă, în care rezidenților li se interzice să își părăsească locuințele, rămânând o posibilitate.

Aceasta ar fi o lovitură pentru Tesla, deoarece fabrica din Shanghai a reprezentat jumătate din producția sa de mașini în 2021. Cu toate acestea, rapoartele din presă sugerează că Tesla explorează deja modalități de a menține producția chiar și într-un astfel de scenariu – compania a început să întrebe angajații dacă vor fi dispuși să lucreze în condiții de buclă închisă, ceea ce înseamnă teste frecvente și, practic, un mediu de tip “bubble” în fabrică.

Cifrele livrărilor din Q1 au fost publicate ieri

Tesla a livrat 310.048 (și a produs 305.407) de vehicule electrice în primul trimestru al anului 2022, o creștere de 68% față de aceeasi perioadă a anului trecut cand a livrat 184.800 de vehicule electrice și a produs 180.338 de mașini.

Vehiculele Model 3 și Model Y au reprezentat 95%, sau 295.324, din livrări în primul trimestru al anului 2022, potrivit Tesla.

Compania a produs cu 4.641 de mașini mai puține decât a livrat în timpul trimestrului, invocând „provocări continue ale lanțului de aprovizionare și închiderea fabricilor”.

Analiștii așteptau livrări de 317.000 de vehicule pentru primele trei luni ale anului 2022, conform estimărilor compilate de FactSet la 31 martie. Estimările au variat de la un minim de 278.000 de livrări de vehicule la un maxim de 357.000.

Compania a deschis recent o nouă fabrică în Brandenburg, Germania, și a avut o ceremonie de tăiere a panglicii pe 22 martie. Tesla intenționează, de asemenea, să găzduiască o mare deschidere și un eveniment „cyber rodeo” pe 7 aprilie, la o altă fabrică nouă de asamblare de vehicule în care se construiește. Austin, Texas.

Sursa: Tesla, XTB Research

Primul trimestru tinde să fie cel mai slab pentru Tesla în ceea ce privește livrările. Cu toate acestea, piața se așteaptă ca această companie să raporteze livrările din Q1 2022 la egalitate sau cu puțin peste livrările din Q4 2021.

O privire analitică asupra graficului

Prețul acțiunilor Tesla (TSLA.US) a scăzut după lansarea invaziei ruse a Ucrainei la sfârșitul lunii februarie. Cu toate acestea, această scădere a fost oprită rapid și prețul a reușit să revină peste zona de suport de 770 USD. După o scurtă corecție a fost efectuată o retestare a acestei zone și din nou cumpărătorii au reușit să o apere.

Ca urmare, a fost desenat în grafic o formațiune Double Bottom și a fost lansată o mișcare de recuperare. Mișcarea ascendentă a accelerat după o depășirea nivelului de rezistență  a formațiunii situată în zona de 880 USD.

După o creștere de 40%, avansul a fost oprit în zona de 1.110 USD. Investitorii Tesla ar trebui să analizeze acum dacă blocarea la Shanghai va fi extinsă sau nu, precum și datele trimestriale privind livrările ce urmează să fie publicate în curând.

Sursa: xStation5