BET
17680.5
1.41%
BET-TR
37417.56
1.48%
BET-FI
58826.12
-0.36%
BETPlus
2609.85
1.34%
BET-NG
1264.99
1.96%
BET-XT
1497.7
1.2%
BET-XT-TR
3132.73
1.27%
BET-BK
3227.37
0.7%
ROTX
38863.86
1.44%
Acțiunea zilei: Microsoft, o companie de cloud și software foarte profitabilă

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Microsoft (MSFT.US) și-a revizuit negativ previziunile pentru al patrulea trimestru din 2022 săptămâna trecută, invocând un dolar mai puternic, astfel, orientările privind veniturile și câștigul pe acțiune (EPS) au fost diminuate. Impactul orientării este însă minim, afacerea în cloud a Microsoft (Azure) și fluxul de numerar gratuit fiind locul în care este valoarea adăugată.

Acțiunile Microsoft au suferit încă o scădere în iunie, făcând compania de software și cloud și mai subevaluată. Microsoft a publicat săptămâna trecută o perspectivă revizuită pentru rezultatele trimestriale, care i-a surprins pe unii investitori.

Deși Microsoft și-a redus orientarea pentru linia de top (perspectivă mai pozitivă) precum și EPS, din cauza unui dolar mai puternic, din punct de vedere al fluxului de numerar și din punct de vedere al evaluării, Microsoft reprezintă o acțiune de valoare excelentă.

Microsoft se descurcă mai bine decât alte acțiuni tehnologice

Microsoft a cunoscut o scădere a prețurilor cu 20% în 2022, dar s-a descurcat mai bine decât alte companii cu o creștere mare din „clubul de mii de miliarde de dolari”. Tesla menține poziția de top la corecții, cu cea mai mare scădere de 33%, Amazon a scăzut cu 27% în acest an în timp ce Alphabet a pierdut 21%.

Sursa: Seekingalpha

Ce spune noul ghid pentru al patrulea trimestru din 2022?

Microsoft și-a redus săptămâna trecută așteptările pentru veniturile și EPS-ul din trimestrul IV 2022. Compania de software și cloud a declarat că se așteaptă la venituri între 51,940 și 52,740 milioane USD în trimestrul următor, comparativ cu estimările anterioare de 52,4 miliarde USD și 53,2 miliarde USD, în timp ce estimarea castigului pe acțiune a fost redus de la 2,28 USD și 2,35 USD per acțiune la 2,24 USD și 2,32 USD per acțiune.

Acțiunile Microsoft s-au depreciat după publicarea noilor perspective, dar se pare că piața reacționează exagerat la orientările actualizate, deoarece efectul net este minim: Microsoft și-a redus îndrumările privind câștigurile cu mai puțin de 1%, în timp ce orientarea EPS a fost redusă cu mai puțin de 2% .

Deși nu este un rezultat ideal, veniturile și efectele EPS sunt foarte mici și cu greu justifică o reevaluare fundamentală a rezultatelor Microsoft și a potențialului de flux de numerar liber.

Sursa: Microsoft

Exemplul perfect de distragere a atenției

În loc să-și facă griji cu privire la modul în care efectele pieței valutare ar putea reduce veniturile și câștigurile Microsoft cu 1-2% în al patrulea trimestru din 2022, investitorii ar trebui să se concentreze pe povestea reală și pe pilonii fundamentali ai Microsoft: puterea cloud-ului și valoarea fluxului de numerar liber.

Segmentul de cloud al Microsoft este în creștere, iar recenta scădere a prețului a făcut ca acțiunile Microsoft să aibă un preț și mai atractiv.

Segmentul de cloud al Microsoft a crescut cu 29% de la an la an, la 19,1 miliarde de dolari în al treilea trimestru al anului 2022, la un curs valutar neutru.

Cloud este cel mai mare contributor la veniturile Microsoft, cu o cotă de 39% din venituri, afacerea cu cea mai rapidă creștere pentru compania de software și extrem de profitabilă: și-a menținut marjele brute constante la aproximativ 70% în ultimul an.

Sursa: Microsoft

În cloud, Azure conduce la creșterea veniturilor Microsoft. Azure este platforma de cloud computing a Microsoft care le permite utilizatorilor să creeze, să ruleze și să gestioneze aplicații în cloud, ajutând companiile să-și scaleze transformările digitale.

CITESTE SI:  Analiza săptămânii: NVIDIA

Azure și alte servicii cloud au înregistrat o creștere a veniturilor cu 49% în al treilea trimestru din 2022 (la un curs valutar neutru), ceea ce reprezintă cea mai rapidă creștere a veniturilor din orice segment pentru Microsoft.

Datorită cererii puternice de pe piață pentru soluții bazate pe cloud, creșterea a rămas puternică în ultimul an, ratele de creștere la vârf nu au coborât niciodată sub 45%.

Sursa: Microsoft

Al doilea punct forte al Microsoft: fluxul de numerar

Microsoft este o companie de cloud și software incredibil de profitabilă. În al treilea trimestru al anului 2022, Microsoft a generat un flux de numerar liber de 20 de miliarde de dolari într-un singur trimestru cu venituri de 49,4 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă o marjă incredibilă de 40,6% FCF.

Fluxul de numerar liber total a fost de 63,6 miliarde USD, iar marja fluxului de numerar liber a Microsoft a fost de 33,1%. Microsoft este una dintre cele mai puternice companii chiar și în afara sectorului tehnologic, în ceea ce privește fluxul de numerar liber, iar FCF oferă companiei resurse considerabile chiar și pentru a răscumpăra acțiuni.

Sursa: Seekingalpha

Se așteaptă ca Microsoft să-și majoreze orientările privind veniturile la 332,8 miliarde de dolari pentru anul fiscal 2026, ceea ce implică o creștere anuală de 13,7% în următorii patru ani.

Presupunând că până atunci compania generează marje de numerar libere de 33-35%, compania s-ar aștepta să realizeze un flux de numerar liber anual de 110 până la 116 miliarde USD.

Sursa: Microsoft

Are toate ingredientele pentru a răscumpăra mai multe acțiuni

În al treilea trimestru al anului 2022, compania de software a returnat 12,4 miliarde dolari acţionarilor, 4,6 miliarde dolari sub formă de dividende şi 7,8 miliarde dolari ca răscumpărări de acţiuni.

Microsoft continuă să răscumpere în mod constant acțiuni de pe piață, iar scăderea evaluării companiei din acest an face răscumpărările de acțiuni și mai atractive din punctul de vedere al acționarilor.

Microsoft a redus numărul de acțiuni în circulație cu peste 10% în ultimul deceniu și este probabil să răscumpere mai multe acțiuni în 2023.

Sursa: Seekingalpha

Care sunt riscurile pentru Microsoft?

În timp ce dolarul mai puternic va avea un impact (minim) asupra veniturilor și profiturilor Microsoft, activitatea de bază a companiei de software merge bine.

Microsoft merge puternic pe segmentul cloud, care este piața în creștere a viitorului. Cu toate acestea, riscurile la adresa creșterii de top și aprecierea continuă a dolarului american reprezintă o problemă pentru companiile care generează multe vânzări externe.

Analiză Tehnică

Deși tendința pe termen scurt rămâne, canalul de scădere, minimele recente au atins principala zonă de suport din 2015. Prin urmare, este important ca prețul să nu piardă acest nivel pe care l-a menținut în ultimii 7 ani.

Pe termen scurt, prețul companiei fondate de Bill Gates este probabil încadrat între suportul de la 216,8 USD și rezistența de 281,74 USD per acțiune.

Concluzie

Datorită fluxului de numerar liber imens al Microsoft, compania trebuie privită ca o acțiune de valoare. A avut un prim trimestru bun, dezvăluind un impuls semnificativ al veniturilor în business-ul său, în special în segmentul cloud, care a devenit un motor de creștere în ultimii ani.