BET
15987.12
0.6%
BET-TR
33171.85
0.6%
BET-FI
57196.07
0.87%
BETPlus
2372
0.56%
BET-NG
1141.24
0.77%
BET-XT
1365.32
0.59%
BET-XT-TR
2801.13
0.59%
BET-BK
2970.34
0.36%
ROTX
35265.91
0.75%Acțiuni de creștere: Advanced Micro Devices (AMD), unul din marii producători de microprocesoare, plăci de bază și procesoare grafice

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

AMD (AMD.US) continuă să beneficieze de o atitudine de ”deținere” pe plan extins în rândul investitorilor, în lumina performanței prețului acțiunilor pe întregul an 2021 și a așteptărilor pentru 2022, luând în considerare factori precum evaluările concurenților, potențialul de creștere a cotei de piață și afacerea Xilinx, Inc. (XLNX.US) în valoare de 35 de miliarde de dolari.

Fuziunea având loc în secret în octombrie 2021, AMD este acum al patrulea cel mai mare proiectant de circuite integrate (CPU) din lume, depășind Intel pe parcurs și plasându-se doar în spatele NVIDIA, Qualcomm și Broadcomm.

Acțiunile au crescut anul trecut datorită investitorilor care au mizat pe acord, iar rezultatele se văd acum.

Acțiunile AMD (AMD.US) au crescut cu +55,9% în 2021, ceea ce reprezintă o performanță incredibilă pentru un an în termeni absoluți. În termeni relativi, AMD a depășit și S&P 500, care a crescut cu +30,6% în aceeași perioadă.

Performanța prețului acțiunilor AMD în 2021

Sursa: seekingalpha

Prețul acțiunilor AMD a crescut semnificativ în 2021 deoarece a câștigat cotă de piață de la rivalul cheie Intel Corporation (INTC.US) și a generat rezultate puternice.

Amintiți-vă că Intel a pierdut din cota de piață în fața AMD pe piața PC-urilor și a procesoarelor de server. Piața procesoarelor cu Meta Platforms (FB.US) ar putea indica o pierdere suplimentară a cotei de piață pentru INTC pe acest segment.

Creșterea cotei de piață a AMD s-a tradus în câștiguri semnificativ mai mari decât cele așteptate pentru companie în ultimele trimestre. Conform graficului de mai jos, AMD a generat câștiguri peste așteptări în ultimele șase trimestre, între Q2 2020 și Q3 2021.

Acest lucru este în contrast puternic cu perioada Q4 2018 – Q1 2021. Anul 2020, când AMD nu a reușit să depășească estimările privind câștigurileÎn mod constant de la un trimestru la altul.

Câștigul per acțiune al AMD a surprins în ultimele 12 trimestre

Sursa: seekingalpha

În prima lună a anului 2022, performanța prețului acțiunilor AMD a fost dezamăgitoare, acțiunile scăzând cu -18,1%. În schimb, S&P 500 a scăzut doar cu -8,7% până în prezent. Mai jos ne vom uita la evaluările Advanced Micro Devices după recenta corecție de preț.

Performanța prețului acțiunilor AMD YTD 2022

Sursa: seekingalpha

Este AMD supraevaluat?

Aparent, AMD este apreciat corect astăzi.

Evaluările AMD sunt chiar la mijlocul intervalului pe baza comparației peer-to-peer din tabelul de mai sus, iar acest lucru este, de asemenea, în conformitate cu perspectivele de creștere a veniturilor respective ale companiilor.

Un indicator CAGR mai mare decât se estima pentru AMD în următorii trei ani este mai bun decât cel al Intel, dar mai mic decât cea a Nvidia, iar acest lucru se reflectă în diferența de multipli de evaluare dintre cele trei acțiuni.

Există, de asemenea, două aspecte cheie care merită urmărite și care indică o perspectivă mixtă pentru AMD pe termen scurt și sugerează că acțiunile companiei sunt evaluate corect.

În primul rând, AMD ar putea continua să câștige cotă de piață în sectorul de procesoare de server, dar Intel ar putea reprezenta un concuret puternic pe piața procesoarelor pentru PC-uri.

O victorie recentă pentru AMD pe piața procesoarelor de server vine de la Nokia Corporation (NOKIA.FI), care a anunțat pe 27 ianuarie 2022 că a selectat servere bazate pe procesoare AMD EPYC de „a treia generație” pentru a oferi clienților produse software Nokia Core mai eficiente din punct de vedere energetic.”

CITESTE SI:  Analiză Claudiu Cazacu, XTB: Investitorii sunt sceptici în privința dominanței profitului Apple. Pe ce mizează gigantul pentru a convinge?

În al doilea rând, AMD a anunțat pentru prima dată achiziția propusă a Xilinx într-un comunicat de presă din 27 octombrie 2020, tranzacția fiind așteptată să fie finalizată în primul trimestru al anului 2022. În comunicatul de presă emis în octombrie 2020, Advanced Micro Devices a mai declarat că acest acord „extinde afacerea AMD cu centre de date în creștere rapidă” și ar „crește imediat marjele AMD, câștigul pe acțiune și generarea de fluxuri libere de numerar” .

Pe de altă parte, creșterea globală a veniturilor AMD în exercițiul financiar 2022 (31 decembrie 2022) ar putea scădea odată ce acordul Xilinx este finalizat și aspectele financiare ale celor două companii sunt consolidate.

Pe baza consensului pieței, creșterea veniturilor AMD este așteptată să scadă de la +65,3% în FY 2021 la +19,4% în FY 2022 (de la 1 ianuarie 2022 până la 31 decembrie 2022). Este probabil ca aceste cifre să nu țină cont de acordul Xilinx, iar așteptările privind o creștere mai puternică sunt modeste pentru XLNX.US.

Așteptările legate de compania cumpărată indică o creștere mult mai mică de +6,8% a veniturilor pentru Xilinx pentru perioada financiară cuprinsă între 1 aprilie 2022 și 31 martie 2023; iar venitul pe 12 luni al Xilinx este de aproximativ un sfert față de cel al AMD. Cu alte cuvinte, creșterea veniturilor AMD pentru anul fiscal 2022 ar putea fi diluată ca urmare a acordului cu Xilinx.

Dar, este AMD o investiție bună pe termen lung?

Este discutabil dacă acțiunile AMD reprezintă o achiziție bună în prezent deoarece instrumentul nu este subevaluat. Dar AMD va fi cel mai probabil o investiție bună pe termen lung atunci când evaluările sale vor deveni mai atractive în viitor.

La cea mai recentă zi a analistului financiar din 5 martie 2020 (Ziua anterioară a analistului a avut loc în mai 2017), AMD și-a stabilit obiectivul de a obține o creștere anuală a veniturilor de +20% și de a genera marje de profit.

Profitul brut și profitul operațional peste 50% și în intervalul procentual de la jumătatea intervalului de 20-30% pe termen lung.

Acestea sunt ținte financiare foarte impresionante, dar AMD este într-o poziție bună de a-și îndeplini și chiar de a depăși propriile așteptări.

În ceea ce privește profitabilitatea, acordul cu Xilinx va ajuta AMD să crească veniturile din segmentul centrelor de date cu marjă mai mare, ceea ce duce la un mix de vânzări mai favorabil și la o profitabilitate generală mai mare în viitor.

Analiză tehnică

AMD a suferit o scădere de 40% de la maximul istoric, egală cu corecția relativă din timpul începutului pandemiei (vezi casetele galbene, scară liniară). Suportul care coincide cu maximul relativ la 99 USD este un punct de inflexiune al prețului.

De atunci, AMD s-a apreciat cu 14% din zona de suport iar cel mai apropiat obiectiv este la 122,5 USD per acțiune. Sectorul indică o creștere semnificativă a AMD în comparație cu concurenții săi și, pe termen mediu, ar putea reveni către maximul istoric de la 164,4 USD.

Articol realizat de casa de brokeraj XTB (Dario Garcia, EFA, XTB Spania)