BET
15891.07
0.11%
BET-TR
32973.49
0.1%
BET-FI
56704.1
-1%
BETPlus
2358.81
0.08%
BET-NG
1132.49
-0.2%
BET-XT
1357.32
-0.04%
BET-XT-TR
2784.8
-0.04%
BET-BK
2959.72
-0.49%
ROTX
35004.28
-0.91%Acțiuni de creștere: Alphabet Inc. – Google

Autor: Financial Market
Timp de citit: 5 minute

După ce lansarea ChatGPT a zguduit lumea tehnologiei și a investițiilor prin Microsoft și Bing, Alphabet, compania mamă a Google a ripostat prin aplicatia Bard, un alt serviciu de chat bazat pe inteligență artificială care se vrea a fi concurența primului.

Ce înseamnă acest lucru pentru investitorii Google (Alphabet)?

Tehnologia inteligenței artificiale (AI) continuă să ne uimească, iar ritmul de dezvoltare nu va face decât să accelereze. Companiile combină ingeniozitatea și concurează pentru a fi primele pe piață. Publicitatea în motoarele de căutare este o piață globală care generează sute de miliarde în fiecare an și care atacă din ce in ce mai mult supremația Google.

Ce s-a întâmplat recent?

Explozia publicității pentru ChatGPT a fost spectaculoasă. Chatbot-ul a fost lansat pe 30 noiembrie 2022 și a devenit rapid subiect de conversație în comunitatea tehnologică, dar și în investiții. Mulți îl consideră revoluționar, alții au descris potențialul de utilizări care proiectează un viitor distopic sau nedorit.

Investiția de 10 miliarde de dolari a Microsoft Corporation (MSFT) îi conferă o fiabilitate extremă și este un afront direct la adresa companiei-mamă a Google, Alphabet. Microsoft împinge Bing în mare măsură și evidențiază puterea AI în motorul său de căutare.

Aceasta este o alegere ușoară pentru Microsoft, deoarece nu are nimic de pierdut. Bing nu face diferența pentru companie, în timp ce Alphabet se bazează pe Google Search, este o referință și orice schimbare negativă are o mare sensibilitate în rezultatele sale viitoare.

Deocamdată, multe texte și rapoarte indică Microsoft ca regele AI, dar ca investitori nu ar trebui să ne grăbim, deoarece este ca și cum te-ai declara câștigătorul unui turneu doar pentru că ai câștigat primul joc de calificare.

Din câte știm, Google folosește și dezvoltă AI de ani de zile. Acesta poate fi doar motivatorul de care aveți nevoie.

Dar ce sunt chatboții?

Chatbot-urile sunt aplicații alimentate de inteligență artificială care interacționează cu noi într-un mod conversațional.

Dacă ați folosit vreodată funcția „chat” pe un site web, probabil că sunteți familiarizat cu acest tip de interacțiune. Aceștia sunt în principal roboți de nivel scăzut, cu o capacitate limitată de a gestiona și rezolva interogările.

Acestea economisesc companiilor bani pe serviciul clienți și sunt mult mai convenabile pentru majoritatea consumatorilor (nimănui nu îi place să aștepte).

Cei mai sofisticați boți pe care îi cunoaștem sunt Alexa de la Amazon (AMZN) și Siri de la Apple (AAPL), care învață tendințe și oferă mai multe nuanțe.

Nu este o tehnologie nouă. Cu toate acestea, ChatGPT are capacitatea de a genera conținut pe baza criteriilor alese de utilizator. Utilizatorul îi poate cere să scrie melodii, să compună texte și e-mailuri, să planifice o călătorie și chiar să scrie articole ca acesta.

Cât de încrezător este Alphabet în ceea ce privește AI pentru Google search?

Pe scurt, motorul de căutare Google este totul pentru Alphabet Inc.:

Sursa: Alphabet

Căutarea Google și Rețeaua Google reprezintă 69% din vânzările companiei și o parte și mai semnificativă a veniturilor din exploatare, deoarece Google Cloud continuă să genereze pierderi.

Căutarea Google a devenit liberă de concurență potențial dăunătoare de mulți ani și este o necesitate pentru agenții de publicitate. Consumatorii care caută produse pe Google sunt gata să cumpere, spre deosebire de reclamele TV sau web, care pot ajunge la un public larg de oameni din afara pieței.

Acest lucru oferă Google o putere extraordinară de stabilire a prețurilor. Venitul din căutare aproape s-a dublat din 2018, după cum se arată mai jos:

Sursa: Alphabet

Prin urmare, este esențial ca Google să lupte cu tot ce are pentru a-și menține poziția de lider.

Poate ChatGPT să aducă beneficii adevărate pentru Google?

Google a dezvoltat noi funcții AI pentru motorul său de căutare de ani de zile, dar încă nu a fost motivat să le aducă pe piață.

Acesta ar putea fi momentul în care Google trebuie să reacționeze. De exemplu, Google a dezvoltat o funcție de „căutare multiplă” care funcționează împreună cu Google Lens.

Un utilizator ar putea să facă o fotografie a unei piese auto necesare, de exemplu, și să caute „de unde să cumpăr în apropierea mea” pentru a găsi un comerciant și numele piesei.

CITESTE SI:  Antibiotice Iasi lansează o nouă gamă de produse veterinare

În urmă cu câteva zile, Google a făcut demonstrații cu chatbot-ul, numit Bard, care este în dezvoltare de ani de zile. Piața a fost intrigată în timpul demonstrației, deoarece Bard a dat un răspuns incorect despre telescoape și imagini cu planete din afara sistemului nostru solar.

La fel ca ChatGPT și orice alt motor de căutare, depinde de datele de bază. Realitatea era că originea informațiilor culese de Bard de pe internet era greșită. Cei care au investigat ce s-a întâmplat au avut oportunitatea de a intra în companie cu o reducere suplimentară de 7% la deschiderea pieței.

Alte inițiative includ YouTube Shorts (răspunsul companiei la TikTok) și YouTube TV, unde ultima finală a Super Bowl a fost transmisă în direct.

Să ne amintim că ChatGPT nu este un produs finit. Datele pe care se bazează sunt din 2021 și nu sunt actualizate în timp real. Poate că nu pare semnificativ, dar să ne gândim puțin. Ar fi relevant un articol actual de investiții bazat pe datele din 2021?

În mod similar, experimentul Microsoft Bing se rezumă aici. Compania încearcă de ani de zile să atragă utilizatori către platforma sa și încă nu a demonstrat capacitatea de a face acest lucru. Bing va vedea probabil o ușoară creștere din partea utilizatorilor curioși, dar aceștia vor reveni rapid la motorul de căutare Google (Chrome).

La fel cum economia dură motivează conducerea Alphabet să eficientizeze operațiunile, este posibil ca Microsoft să fi deschis o direcție asemănătoare.

Este important să privim înapoi la evoluțiile tehnologice revoluționare, iar investitorii AI ar trebui să se uite la exemplul multor alte tendințe „revoluționare” care au eșuat și le-au costat investitorii nebănuitori capitalul.

Amintiți-vă de furia imprimării 3D care a dus acțiuni precum Stratasys (SSYS) și 3D Systems (DDD) la niveluri astronomice. Exemplele recente includ favoritele pandemiei Peloton (PTON) și Carvana (CVNA). Și sectorul AI ar putea să nu fie exclus din această listă.

Sursa: YCharts

Când investitorii cumpără companii care consumă numerar, cum ar fi C3.ai (AI), „caveat emptor” (cumpărător fi în gardă).

Care este situația acțiunilor Alphabet?

Google are mai multe inițiative în pregătire, iar acum pare să aibă atât motivația, cât și presiunea de mediu pentru a le aduce pe piață.

Acțiunile Google sunt afectate de sentimentul pentru sectorul tehnologic, care poate ajuta și acționarii pe termen lung.

După cum se arată mai jos, Alphabet Inc. generează cantități uriașe de fluxuri de numerar libere, chiar și în economia provocatoare de astăzi.

Sursa: YCharts

Analiză tehnică

Corecțiile din sectorul tehnologiei continuă să fie o realitate și, deși unele acțiuni din ultimele minime au profitat de traiectoria optimistă de la sfârșitul anului, alte acțiuni precum Google rămân blocate în acest domeniu.

Mai exact, și după prezentarea și eșecul AI-ului său „BARD”, despre care am comentat-o deja anterior, vedem cum Alphabet Inc. se află în zona de mijloc între zonele Fibonacci de 50% și 61,8% ale mișcării principale ascendente care a marcat ultimele maxime istorice.

GOOGC.US, D1. Sursa: xStation

După divergența pozitivă marcată de indicatorul RSI, prețul acțiunilor a început o serie pozitivă și deși necunoscutele care au dus la „eșecul” BARD au fost rezolvate, Alphabet Inc. ar trebui să apere pragul de 89,4 USD pe acțiune reprezentat de retragerea Fibonacci de 50% a mișcării principale.

Concluzie

Alphabet Inc. profită din plin de prețul scăzut al acțiunilor și fluxul de numerar abundent disponibil pentru a-și răscumpăra acțiunile într-un ritm furibund.

Alphabet și-a răscumpărat 59 de miliarde de dolari din acțiunile sale numai în 2022, aproape 5% din întreaga capitalizare actuală de piață (plus 50 de miliarde de dolari în 2021). Consiliul de administrație a autorizat recent încă 70 de miliarde de dolari, așa că ritmul probabil va accelera în 2023.

Google este încă regele căutării, YouTube este impresionant, iar creșterea Google Cloud este fantastică. În sfârșit, conducerea a obținut nota de a controla costurile, iar acum Alphabet Inc. este mai mult decât motivată să transforme inițiativele inovatoare în realitate.

Analiză efectuată de casa de brokeraj XTB Online Trading