BET
15897.77
0.5%
BET-TR
32986.15
0.5%
BET-FI
57202.68
-0.06%
BETPlus
2360.09
0.51%
BET-NG
1136.72
0.37%
BET-XT
1359.22
0.45%
BET-XT-TR
2788.57
0.45%
BET-BK
2978.01
0.11%
ROTX
35400.32
0.44%Acțiuni de creștere: Enphase Energy, companie americană de tehnologie energetică care produce microinvertoare solare

Autor: Financial Market
Timp de citit: 9 minute

Fondată în 2006, Enphase Energy (ENPH.US) a transformat industria solară cu o tehnologie revoluționară de microinvertor care transformă lumina solară într-o sursă de energie sigură, fiabilă, rezistentă și scalabilă.

Astăzi, microinvertoarele lor inteligente funcționează cu aproape toate panourile solare existente și, în combinație cu tehnologia bateriilor, proiectează unul dintre cele mai performante sisteme de energie curată din industrie.

Enphase a mers sub radarul investițional împotriva altor acțiuni precum First Solar (FSLR.US), dar în arena industrială dominația sa absolută în industrie și microinvertoarele sale de înaltă calitate au stabilit standardul.

Rezultate trimestriale[emaillocker]

Enphase a livrat un alt trimestru record

Cu venituri de 634,7 milioane USD, ceea ce a însemnat o creștere de 20% față de trimestrul 2 din 2022 și o creștere de 80% de la an la an.

Aceasta înseamnă că creșterea Enphase a accelerat în comparație cu TII 22 și acest lucru este impresionant atunci când țineți cont de condițiile macroeconomice dificile, precum inflația ridicată și cheltuielile recesive.

În plus, Enphase s-a modificat pentru a crește marjele, în ciuda inflației, la un impresionant 42,9%. Enphase este o companie care crește cu 80% de la an la an, în timp ce marjele crește cu 42,9%. Puține companii pot spune același lucru.

Venitul din exploatare a fost de 194 milioane USD, iar EPS a fost de 1,25 USD. Fluxul de numerar liber a ajuns la 179,1 milioane USD. Enphase a livrat peste 4,3 milioane de microinvertoare în timpul trimestrului și 133,6 MWh de baterii inteligente (IQ).

A fost un exercițiu grozav pentru Enphase să arate rezultatele financiare. Compania a văzut o putere continuă în Europa, deoarece toate țările au încercat să se îndepărteze de dependența de combustibilii fosili.

Creșterea în Europa a fost de 70% QoQ, ceea ce este impresionant. Creșterea marjelor se datorează în primul rând unui mix de vânzări mai bun, deoarece Enphase a cerut să vândă mai mult microinvertorul său IQ8 mai avansat. Ceea ce constituie 47% din numărul total de microinvertoare trimise.

În bilanţ, Enphase a încheiat al treilea trimestru cu 1,420 milioane USD în numerar total. Ceea ce este o creștere față de cei 1,250 milioane de dolari cu care au intrat în al treilea trimestru.

Perspectivele pentru al patrulea trimestru publicate de Enphase au fost, de asemenea, peste estimările analiștilor. Enphase se așteaptă la venituri între 680 și 720 de milioane de dolari, cu marje brute între 40% și 43%.

Acest lucru înseamnă că Enphase se așteaptă ca veniturile să crească cu 10% trimestrial. Aceasta este o încetinire comparativ cu 20% în trimestrul trecut. Totuși, totul indică faptul că această companie poate depăși încă o dată veniturile acolo unde noua țintă se ridică la 750 de milioane de dolari estimate de piață. Sau ce este la fel, o creștere trimestrială de 15%.

Date despre companie

Enphase ne-a oferit o nouă prezentare pentru investitori în octombrie, așa că este interesant de văzut dacă există actualizări:

Oferta lor de produse continuă să se extindă, iar Enphase oferă deja un ecosistem de produse foarte puternic. Produsul emblematic al Enphase este microinvertorul său și ecosistemul pe care îl construiește în jurul său.

Enphase are o poziție foarte puternică pe piața microinvertoarelor, dar nu este cea mai avansată industrie, așa că este important ca Enphase să creeze un avantaj competitiv. Face acest lucru creând multe avantaje pentru microinvertoarele Enphase.

Iată o mică explicație despre microinvertoare: Un microinvertor convertește energia de curent continuu generată de un panou solar în curent alternativ compatibil cu rețea pentru utilizare sau export.

Deci, de ce ar plăti consumatorii mai mult pentru un microinvertor decât pentru un invertor central integrat în sistemul lor solar? Ei bine, dacă un panou solar cu un invertor central încorporat se defectează, producția solară se oprește complet.

Cu un singur microinvertor per modul solar, producția solară continuă să funcționeze chiar dacă un microinvertor nu mai funcționează.

Microinvertoarele Enphase oferă posibilitatea de a le controla prin telefon. Cu aceeași aplicație, utilizatorii pot controla toate echipamentele Enphase din sistemul lor, cum ar fi bateriile IQ sau încărcătoarele EV. Imaginea de mai jos ilustrează cum ar arăta ecosistemul perfect Enphase.

Sursa: Enphase Energy Ecosystem (Enphase Energy)

Oferind clienților dvs. opțiunea de a-și combina sistemele solare cu echipamente Enphase suplimentare și controlând totul printr-o singură aplicație, creșteți valoarea avantajului dvs. competitiv.

Pe lângă aceasta, opțiunea mai multor echipamente crește posibilitățile de vânzare suplimentară și, prin urmare, capacitatea de a câștiga mai mulți dolari pentru fiecare microinvertor vândut.

Enphase este mai puțin cunoscut, dar dacă îl comparăm cu First Solar?

• În primul rând, Enphase (ENPH.US) continuă să-și consolideze ofertele dincolo de o companie convențională de microinvertoare/baterie, pentru a deveni o companie de gestionare a energiei regenerabile și de încărcare completă pentru vehicule electrice. Extinderea sa pe piața UE va contribui la diversificarea unora dintre riscurile de bule, având în vedere forța masivă pentru electrificare pe piețele EV și solare.

• Pe de altă parte, First Solar (FSLR.US) rămâne speculativă în ciuda restanțelor record până în 2027, din cauza optimismului evident care înconjoară IRA și programul solar al Californiei. Pe lângă îmbunătățirile continue ale creșterii sale de vârf și de jos, evaluările extrem de ridicate îi limitează potențialul de creștere în aceste condiții economice incerte.

Ambele companii listate au fost răsplătite frumos până acum, datorită impulsului uriaș oferit de Legea de reducere a inflației și dezvoltării optimiste în Programul de stimulare solară din California.

Și nicio surpriză, deoarece piața globală a energiei regenerabile este de așteptat să se extindă agresiv la 1,99 mii de miliarde de dolari până în 2030, la un CAGR de 8,6%.

Se așteaptă, de asemenea, că cererea globală de energie solară va crește masiv de la un terawatt în aprilie 2022 la 2,3 terawatt până în 2025, China reprezentând aproximativ 30% din această cerere, în timp ce UE și SUA și-au dublat la 2,86% și, respectiv, 2,95%.

Nu este, așadar, surprinzător că ENPH nu înregistrează o încetinire a cererii globale, cu rezerve sănătoase până în T1 2023, în ciuda presiunilor inflaționiste în creștere.

La rândul său, FSLR, în cel mai recent raport al său, a raportat întârzieri și mai impresionante până în 2027, cu o expansiune uriașă de 31,15% trimestrial la 58,1 GW în ultimul trimestru, cu oportunități totale de rezervare de până la 114 GW. Aceste date arată că nu există absolut nici o distrugere a cererii.

Piața a recompensat optimist ENPH și FSLR cu o creștere masivă

ENPH: Venituri proiectate, Profit net (în miliarde de dolari)%, EBIT% și EPS, FCF%

Sursa: S&P Capital IQ

Datorită ultimului său raport trimestrial excelent, ENPH are o mare rezistență. Prin urmare, este firesc ca această companie să genereze o creștere la sfârșiturile sale îmbunătățite de 9,06% și 16,32% până în anul fiscal 2025, pe baza consensului pieței.

În special, analiștii de piață proiectează compania să obțină o creștere impresionantă a veniturilor de la an la an, de 35,93%, în ciuda potențialei recesiuni din 2023, extinzând în același timp profitabilitatea cu 22,93%.

Prin recenta achiziție de către GreenCom a ENPH și ClipperCreek, nu există nicio îndoială că această companie își va consolida oferta în surse regenerabile și va oferi un sistem complet de management al energiei la domiciliu, încărcătoare EV, microinvertoare IQ8, baterii IQ și panouri solare. de la terți.

Ne așteptăm ca acest segment de piață să performeze extraordinar de bine, având în vedere semnele timpurii promițătoare de creștere a veniturilor de 70% QoQ și 136% YoY în regiune.

Deși SUA reprezintă încă 70,13% din veniturile ENPH conform ultimului lor raport, cel dintâi este probabil să fie depășit de UE, deoarece guvernul UE speră să extindă rapid numărul de 1,2 milioane de vehicule electrice adoptate în 2020 la 30 de milioane până în 2030, în timp ce crește instalație solară totală de la 165 GW la 1 TW în aceeași perioadă.

FSLR: Venituri proiectate, Profit net (în miliarde de dolari)%, EBIT% și EPS, FCF%

Între timp, analiștii de piață au îmbunătățit și datele FSLR, cu o creștere notabilă a veniturilor și a profitului de 11,29% și 17,64%, începând cu octombrie 2022.

CITESTE SI:  Trei factori care au contribuit la expansiunea industriei jocurilor de noroc din România

Acum se așteaptă ca această companie să crească la un CAGR cel mai ambițios al veniturilor, de 17,2% și un câștig pe acțiune (CAGR) de 54,1%, față de nivelurile extreme din pandemie de -2,3% și, respectiv, 48,2%.

Expansiunea sa de profitabilitate este, de asemenea, impresionantă, având în vedere marjele EBIT estimate de 37,5%, marjele veniturilor nete de 33,8% și marjele FCF de 29% pentru anul fiscal 2025.

Desigur, acest lucru presupune că nu vor exista anulări de comenzi în următorii ani, așa cum a experimentat în prezent Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited (TSM.US) din cauza temerilor de o recesiune maximă și de scădere a stocurilor de cipuri de semiconductori.

Este important de reținut că industria energetică este, de asemenea, o industrie foarte ciclică, la fel ca piețele semiconductoarelor, locuințelor sau transporturilor maritime.

Presupunând că sectorul energiei regenerabile capătă aceeași natură datorită intrării masive a cererii și ofertei, putem vedea o parte din acest optimism ușor de digerat înainte de livrarea finală a FSLR în 2027.

Ultimele trei piețe finale sunt deja în ciclulurile de scăderi după maximele pandemice, ceea ce duce la o orientare anticipată negativă și la pierderi de stoc de la începutul anului până în prezent.

Începem deja să vedem câteva semne timpurii ale acestui fapt, mulți producători chinezi de panouri solare, cum ar fi Daqo New Energy, Tongwei și GCL, sperând în mod agresiv să producă până la 1.010 de tone de polisiliciu până în 2024 (sau echivalentul estimat de 336 GW capacitate, bazat pe 1,2 kg per panou solar de 400 W).

Acest lucru ar indica o creștere masivă de până la 353,14% în următorii doi ani, ceea ce ar putea declanșa o supraoferta pe piața panourilor solare, deoarece este incrementală la producția totală a aprovizionării interne de peste 3 tone.

Acest eveniment ar reduce cu siguranță prețurile solare și, prin urmare, o încetinire a creșterii Capex a companiilor în viitor.

Pe de altă parte, cu taxele încă în vigoare, panourile solare fabricate din China nu sunt binevenite în SUA și, în curând, în UE. Prin urmare, unele dintre aceste vânturi în contra ar putea fi atenuate.

Vom vedea, deoarece FSLR se așteaptă să livreze o capacitate de producție anuală de 10,7 GW până în 2026 în SUA și încă 10 GW la nivel internațional până în 2025. Aceste cifre par destul de prudente, indicând o expansiune prudentă a administrației publice, în ciuda cantității mari de venituri record, așa că departe.

Poate că acest lucru se datorează concentrării sale masive de 88% a afacerilor în SUA, pentru a profita din plin de Legea privind reducerea inflației.

Deci, în ce situație sunt acțiunile ENPH și FSLR?

Evaluări ENPH și FSLR EV/Venituri și PER de la începutul anului până în prezent

Drept urmare, nu este surprinzător că atât ENPH, cât și FSLR se tranzacționează acum la o primă semnificativă. Primul se află în prezent la un EV/Venit pentru următoarele 12 luni de 14,71x și un PER pentru aceeași perioadă de 63,77x, apropiindu-se de maximul din 2022 de 16,51x și, respectiv, 71,87x.

La 312,40 USD, acțiunea este evident mai aproape de maximul ultimelor 52 de săptămâni de 324,84 USD și la o primă mare de 282,57% față minimul ultimelor 52 de săptămâni de 113,40 USD.

Dacă credem că aceste valori sunt extraordinare, FSLR este și mai impresionant, tranzacționând la EV/Venituri pentru următoarele 12 luni de 4,78x și PER pentru aceeași perioadă de 50,32x.

Aceste numere reprezintă un salt record față de evaluările lor normale anterioare de 1,09x și, respectiv, 9,75x, înainte de aceste hiperniveluri pe care le-am văzut în timpul pandemiei.

FSLR a înregistrat o creștere extremă de 218,42% de la raportul său din Q2 din 27 iulie 2022. Prin urmare, și-a maximizat potențialul, având în vedere creșterea minimă de 1,57% față de prețul țintă de consens din piață.

Graficul acțiunilor ENPH & FSLR YTD

Sursa: xStation

Inutil să spun că ambele acțiuni oferă un mare tsunami de încredere, mai ales după datele CPI încurajatoare din octombrie. 75,8% dintre analiștii de piață se așteaptă ca Fed să opereze o creștere de 50 de puncte de bază în decembrie, asemănător cu recenta mișcare a Băncii Canadei.

Presupunând că acesta este cazul, este probabil să vedem că piața mai largă își îmbunătățește așteptările cu privire la temerile de recesiune, în ciuda dobânzii finale de peste 6%.

Bineînțeles, rămâne de văzut dacă aceste sentimente se pot menține în restul raliurilor până în 2023, deși suntem mai puțin încrezători, având în vedere evaluarea extrem de ridicată care îi limitează potențialul de creștere. Prin urmare, digestia va veni mai devreme sau mai târziu.

Pentru cei care au ENPH sau FSLR în portofoliu, piața le apreciază drept „hold” pentru cei care rămân convinși de potențialul lor în următorul deceniu.

Dacă nu, unii ar putea dori să marcheze unele dintre câștiguri, deoarece Wall Street va pedepsi rapid odată ce creșterea încetinește și sentimentul se va normaliza.

Același lucru s-a observat și pentru acțiunile tehnologice cu creștere mare, care au fost cândva îndrăgite de analiștii de piață și sunt acum cele mai mari respinse din cauza încetinirii creșterii în partea de sus și de jos a evaluărilor lor în timpul corecțiilor mari la nivel general de piață.

Cu toate acestea, cei care iau în considerare adăugarea acum ENPH și FSLR vor beneficia probabil de subperformanță pe termen lung, datorită marjei minime de siguranță. Prin urmare, răbdarea va plăti cu siguranță, prețul țintă fiind de 200 de dolari pentru ENPH și 100 de dolari pentru FSLR, evitând astfel intrarea pe actualul raliu.

Concluzie

Enphase a înregistrat un al treilea trimestru impresionant, cu o creștere de 80% de la an la an și 20% trimestrial. Enphase a reușit să-și îmbunătățească marjele în ciuda presiunii inflaționiste pe care nu multe companii le pot spune în acest moment.

Creșterea secvențială de 70% din Europa demonstrează încă o dată că bătrânul continent este o mare oportunitate de creștere pentru Enphase, deoarece își crește cota de piață acolo.

Este deja jucătorul dominant în țări precum Țările de Jos și Germania. Perspectivele pentru trimestrul al patrulea prevăd un alt trimestru de creștere puternică și sunt peste așteptările analiștilor.

Enphase este o afacere bine concepută și bine gestionată, cu un potențial puternic de creștere pe termen lung, determinat de trecerea la energia verde și, în special, la energia solară.

Enphase continuă să extindă afacerea cu noi produse, noi achiziții și parteneriate. Cu toate acestea, principala preocupare este o încetinire în Europa, ca urmare a cheltuielilor mai scăzute ale consumatorilor și o posibilă recesiune profundă.

Acum, cu o creștere trimestrială de 70%, putem spune cu ușurință că mai este loc pentru ca această creștere să încetinească în Europa și să rămână puternică.

Pe termen lung, nu sunt observate alte riscuri materiale pentru Enphase, deoarece compania are un management remarcabil care face față bine mediului dificil actual. Enphase este extrem de bine poziționat, iar managementul extinde afacerea în direcțiile corecte.

Cea mai mare problemă pentru Enphase este evaluarea. Compania este încă evaluată la un PER de 69x. Acest lucru se datorează faptului că estimările de consens au fost revizuite în sus și, prin urmare, evaluarea sa s-a îmbunătățit.

Analiștii preconizează o încetinire semnificativă până în 2023 la doar 23% creștere a veniturilor și este corect, dar trebuie să luați în considerare și faptul că, creșterea va rămâne cel puțin peste 30%.

Acest lucru ar scădea, de asemenea, semnificativ evaluarea. Totuși, acest lucru va depinde de severitatea unei potențiale recesiuni, deoarece Enphase nu va fi complet imun.

Enphase nu este ieftin și nici nu este ieftin, acesta este un fapt. Prin urmare, în funcție de faptul că se află deja în portofoliu sau dacă se intenționează să fie încorporat, va depinde, așa cum am comentat mai înainte, pe baza prețurilor țintă, de profilul investitorului.

Analiză efectuată de Dario Garcia, EFA, XTB Spania[/emaillocker]