BET
14909.21
0.6%
BET-TR
30779.11
0.57%
BET-FI
57431.39
0.57%
BETPlus
2213.36
0.56%
BET-NG
1090.36
0.64%
BET-XT
1285.29
0.63%
BET-XT-TR
2623.49
0.61%
BET-BK
2802.44
0.64%
ROTX
33082.47
0.19%


Acțiunile americane suferă un declin în urma măsurilor de retaliere luate de China

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Acțiunile americane continua declinul după ce Beijingul a declarat că va majora taxele vamale pentru bunurile din SUA începând de la 1 iunie.

Cu această ocazie, detaliile dezvăluite de Ministerul de Finanțe din China au arătat că o rată de 10% pentru 2.493 de articole va crește la 25%, o rată de 10% pentru alte 1.078 de articole se va majora la 20%, iar o rată de 5% pentru 974 de articole va ajunge la 10%, se arată intr-o analiză efectuată de casa de brokeraj XTB Online Trading.

De asemenea, raportul a sugerat că se va menține o rată de 5% pentru 595 de articole, în timp ce piesele auto vor fi totuși excluse (aceste articole au fost scutite de taxe vamale din decembrie). În practică, China a anunțat tarife mai mari pentru bunuri americane în valoare de 60 miliarde de dolari, ceea ce a făcut ca disputa comercială cu Statele Unite să fie și mai complicată.

Trebuie reamintit de asemenea că Donald Trump a avertizat anterior că statul chinez se va afla într-o situație dificilă odată ce va lua măsuri de retaliere. În opinia brokerilor XTB, pasul realizat de Beijing îngreunează drumul către semnarea unui acord între cele mai mari economii ale lumii. Între timp, Donald Trump a scris pe Twitter că, în trei sau patru săptămâni, va știi dacă discuțiile vor avea succes.

Acela va fi momentul în care taxele vamale americane vor intra în vigoare în totalitate (aceste tarife nu se aplică și bunurilor aflate deja în tranzit). Ca răspuns la dezvăluirile din China, acțiunile din SUA au încheiat sesiunea de luni, mult sub nivelurile de vineri cu NASDAQ (US100) pierzând aproximativ 3,4%. Printre cei mai mari perdanți se numără Microchip Technology (-6,3%), Nvidida (-6,1%) sau Apple (-5,8%). Restul indicilor au încheiat sesiunea de ieri într-o manieră pesimistă – atat SP500 (US500) cat si Dow Jones (US30) s-au depreciat cu aproximativ 2,4%.

Sursa CNBC

În timp ce războiul comercial dintre SUA și China se accentuează, există în continuare un grad ridicat de incertitudine cu privire la impactul asupra economiei americane. Membrul Fed, Eric Rosengren, a declarat în interviul său de la Bloomberg că majoritatea estimărilor sugerează mai degrabă un impact modest asupra creșterii economice în urma majorării taxelor vamale și că este încă prea devreme pentru a judeca efectele conflictului comercial cu China.

CITESTE SI:  CFA Romania: Rata inflației va rămâne peste 6% la finalul anului viitor pe fondul presiunilor fiscale

Totuși, pe termen lung, orice bariere impuse asupra comerțului liber tind să exercite o presiune descendentă asupra creșterii economice și presiune de creștere asupra prețurilor – un scenariu pe care Rezerva Federală (la fel ca oricare altă bancă centrală din lume) nu dorește să îl resimtă. Până în prezent, impactul asupra evoluției prețurilor din SUA a fost limitat la anumite produse și nu s-a extins încă asupra întregii economii. Cu toate acestea, ținând cont de faptul că tensiunile comerciale continuă să crească, riscul de majorare a inflației și de încetinire a creșterii economie s-a accentuat.

Bitcoin a continuat să crească marți, depasind pragul de 8 000 de dolari, prelungind astfel un raliu care a dus la dublarea valorii monedei virtuale de la începutul anului. Potrivit datelor publicate pe site-ul CoinDesk, Bitcoin a atins cotatia de 8.325$, dupa care a inregistrat o corectie.

Pretul petrolului a crescut astazi cu mai mult de 1% ca urmare a unui atac cu drone dotate cu bombe, asupra unor statii de pompare a petrolului din Arabia Saudită. Conform CNBC, Ministrul saudit al energiei a calificat atacul ca fiind un „act de terorism”. Incendiul a fost ținut sub control, producția de petrol nefiind întreruptă. Compania petrolieră de stat Saudi Aramco a declarat că livrările sale de petrol și gaze către Europa nu au fost afectate.


 

[ajax_load_more]