BET
17680.5
1.41%
BET-TR
37417.56
1.48%
BET-FI
58826.12
-0.36%
BETPlus
2609.85
1.34%
BET-NG
1264.99
1.96%
BET-XT
1497.7
1.2%
BET-XT-TR
3132.73
1.27%
BET-BK
3227.37
0.7%
ROTX
38863.86
1.44%
Acțiunile Apple au scăzut în ziua lansării iPhone 13. Ce vânzari așteaptă compania de la noul model?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Apple (AAPL.US) și-a prezentat noile produse în cadrul evenimentului de marți, inclusiv noile smartphone-uri iPhone 13. Așa cum se întâmplă de obicei, evenimentul a fost așteptat cu nerăbdare atât de fanii Apple, cât și de investitori și analiști.

Să aruncăm o scurtă privire asupra noilor produse și la ceea ce se așteaptă să stimuleze vânzările companiei în viitorul apropiat.

Apple prezintă smartphone-urile iPhone 13

Apple a prezentat marți cele mai noi modele de smartphone din familia iPhone. Noile smartphone-uri iPhone 13 au o durată mai mare de viață a bateriei, precum și camere îmbunătățite. Prețurile noilor produse de bază sunt similare cu prețurile lansării iPhone 12. În afară de smartphone-uri, compania a anunțat și o nouă linie de ceasuri inteligente – Apple Watch Series 7 – și noi iPad-uri.

Unii au criticat Apple pentru lipsa de noi caracteristici al iPhone-ului 13 comparativ cu iPhone 12, modificările fiind mai mult de natură tehnică. Cu toate acestea, analiștii rămân, în general, optimisti atunci când vine vorba de perspectivele vânzărilor.

Previziunile privind vânzările

Un aspect important de notat este că Apple câștigă cote de piață în China, care este o piață enormă pentru companie. Deoarece iPhone 13 este un smartphone 5G, se așteaptă ca produsul să fie comercializat cu precădere de către operatorii din China, deoarece disponibilitatea serviciilor 5G crește, iar deținerile de smartphone-urilor 5G este redusă.

Noile produse iPad mini acceptă, de asemenea, tehnologia 5G. Există unele îngrijorări legate de faptul că vânzările pot încetini după un sezon puternic de sfârșit de an, dar consensul dintre analiști este ca vânzările iPhone 13 să continue impulsul puternic al vânzărilor iPhone 12.

În afară de creșterea cotei de piață pe piețele noi, în special în China, Apple se așteaptă să vadă și o cerere mare de la clienții săi anteriori. Analiștii remarcă faptul că, din cauza ponderii ridicate a modelelor cu vârsta de 3 ani sau mai mult pe piață, vânzările în SUA și Europa sunt probabil conduse de utilizatorii care înlocuiesc modele mai vechi cu altele noi care acceptă noi tehnologii, precum 5G.

CITESTE SI:  Goldring și-a recrutat Director de vânzări și tranzacționare de la Bank of America și a majorat capitalul cu 300.000 de euro

Reacția pieței

Acțiunile Apple au finalizat sesiunea de tranzacționare de marți cu 0,96% mai jos. Deși acest lucru poate fi interpretat ca un semn că iPhone 13 a fost primit negativ de către piețe, nu este neapărat cazul.

Un grafic de la Bloomberg arată că, de fapt, este destul de obișnuit ca acțiunile Apple să scadă după prezentarea de noi produse. Unul dintre motive este că Apple are un istoric bun de a lansa produse solide și de a rezerva comenzi mari. Din această cauză, orice impact pozitiv din anunțurile de produse noi este de obicei evaluat înainte de anunțul propriu-zis și după prezentarea produsului are loc, de obicei, o marcare de profit.

De fapt, anunțul primului smartphone iPhone a fost singurul caz în care prețul acțiunilor Apple a cunoscut o reacție pozitivă majoră. În majoritatea cazurilor, reacția a fost negativă, iar amplitudinea scăderii nu a depășit de obicei 2%.

Reacția prețului acțiunilor la evenimentelor de prezentare Apple iPhone. Sursa: Bloomberg

Când vine vorba de graficul situației actuale de pe Apple (AAPL.US), putem observa că prețul a revenit recent la linia ascendentă de trend. O scădere sub suportul de la 150,00 USD poate fi ușor îngrijorătoare, deoarece acest prag este marcat cu limita inferioară a geometriei pieței, retragerea Fibonacci de 23,6% a impulsului ascendent lansat în iunie, media mobilă de 200 de ore (linia mov) și reacțiile anterioare la preț.

Cu toate acestea, se pare că scăderea a fost oprită pentru moment, iar prețul încearcă să revină deasupra acestei zone. Repoziționarea prețului deasupra acestei zone ar reaprinde speranțele că prețul va revizita maximul istoric care se situează cu aproximativ 5% peste prețul de închidere de miercuri.

Sursa: xStation5