BET
12240.81
0.73%
BET-TR
23809.05
0.73%
BET-FI
50976.55
-0.29%
BETPlus
1828.24
0.64%
BET-NG
906.7
1.24%
BET-XT
1066.4
0.6%
BET-XT-TR
2061.48
0.59%
BET-BK
2269.21
0.29%
ROTX
27402.38
0.7%


Acțiunile externe s-au redresat pe fondul optimismului din plan comercial. S&P reduce ratingul Argentinei

Autor: Andreea Porojan
Timp de citit: 3 minute

Joi a fost o zi foarte bună pentru investitorii americani, întrucât indicii majori au încheiat în creștere pe fondul unui nou val de optimism în ceea ce privește războiul comercial SUA – China, Dow Jones câștigand 1,25%, S&P500 1,27% in timp ce Nasdaq a consemnat o creștere de 1,48%.

Sentimentul pozitiv a fost observat astăzi și pe piețele asiatice, unde indicele coreean KOSPI s-a apreciat cu 1,8%, în timp ce alți indici majori au câștigat peste 1% (Nikkei +1,19%, ASX200 +1,49%), excepție făcând doar Shanghai Composite care s-a depreciat cu 0,16%.

De unde a venit optimismul?

Joi, China a declarat că nu va lua măsuri de retaliere imediat față de noua creștere a taxelor vamale din SUA și a vrut să se concentreze pe eliminarea noilor tarife, pentru a preveni o accentuare a tensiunilor comerciale.

În plus, câteva ore mai târziu, Donald Trump a informat că SUA și China au stabilit o întâlnire despre comerț, cu toate acestea, nu avem încă informații din aceste discuții. Să remarcăm că PIB-ul american pentru al doilea trimestru a crescut mai puțin decât se aștepta, potrivit datelor publicate ieri, ceea ce ar putea fi, de asemenea, un factor care l-a determinat pe Donald Trump să-și reconsidere strategia comercială (pe scurt, ar putea realiza că orice restricții comerciale sunt dăunătoare nu doar pentru China, ci și pentru SUA).

US30 (DJIA) încearcă să spargă limita superioară a unui canal de consolidare. În cazul în care va reuși, indicele american s-ar putea îndrepta către 27300 de puncte. Sursa: xStation5

Avalanșă de date economice in Asia

Privind calendarul macroeconomic din Asia, putem observa o mulțime de date publicate în timpul nopții.

În primul rând, vom începe cu Japonia, unde au fost publicate o serie de rezultate ambigue. Producția industrială a crescut cu 1,3% MoM în iulie, depășind așteptările de 0,3% MoM, în timp ce vânzările de retail (pentru aceeași lună) au scăzut cu 2,3% MoM, rezultat mai slab decât cel previzionat.

CITESTE SI:  10 predicții cu evenimente improbabile care, dacă ar avea loc, ar trimite unde de șoc pe piețele financiare

În al doilea rând, inflația din Tokyo pentru luna august a încetinit de la 0,9% YoY la 0,6% YoY, ceea ce corespunde cu estimarea mediană a Bloomberg, în timp ce indicatorul core a scăzut, de asemenea, indiferent de etalonul pe care îl analizăm (fie cel care exclude alimentele proaspete, fie cel care exclude alimentele proaspete și energia).

În al treilea rând, datele de pe piața muncii au arătat că rata șomajului a scăzut de la 2,3% la 2,2% (estimările nu indicau un declin), în timp ce raportul loc de muncă – solicitant a scăzut de la 1,61 la 1,59, dezamăgind rezultatul previzionat care sugera o stagnare.

Pe lângă datele din Japonia, merită menționată creșterea solidă a producției industriale din Coreea de Sud cu 2,6% MoM, cu mult peste consensul care sugera o creștere de 0,5% MoM.

Ținând cont de faptul că anumite date macroeconomice din Coreea de Sud tind să le influențeze pe cele din alte economii, ar putea fi considerat un semn oarecum liniștitor pentru investitori.

Rezultatul solid ajută astfel indicatorul KOSPI (indicele reprezentativ al bursei din Coreea de Sud) să crească și astăzi.

Nu în ultimul rând, autorizațiile de construcție din Noua Zeelandă pentru luna iulie au scăzut cu 1,3% MoM, în timp ce autorizațiile din Australia (tot pentru luna iulie) s-au depreciat cu 9,7% MoM.

USDJPY se află în apropierea unui nivel important de rezistență. Sursa: xStation5

Un alt aspect important privește Argentina, al cărei rating a fost redus de la B la SD de agenția de rating S&P după ce țara a declarat că va întârzia plățile pentru datorii în valoare de 101 miliarde de dolari. Noua evaluare indică faptul că țara ar trebui să poată efectua alte plăți la timp.

Un debitor este evaluat „SD” (selective default) sau „D” dacă S&P Global Ratings consideră că există dificultăți la plata uneia sau mai multe dintre obligațiile sale financiare, pe termen lung sau pe termen scurt, incluzând atât obligațiuni cotate cât și necotate.

*MoM – Month on month (lună pe lună)