BET
14687.5
0.15%
BET-TR
30325.26
0.15%
BET-FI
58271.49
0.58%
BETPlus
2181.18
0.12%
BET-NG
1073.34
0.12%
BET-XT
1267.27
0.17%
BET-XT-TR
2586.9
0.16%
BET-BK
2758.04
0.19%
ROTX
32751.44
0.4%


Acțiunile globale se apreciază în urma acordului dintre Statele Unite și Mexic

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Deși la sfârșitul săptămânii trecute, investitorii erau preocupați de posibilitatea ca SUA să impună taxe vamale Mexicului, problema a fost rezolvată înainte ca investitorii din New York să încheie săptămâna.

Vineri, președintele american Donald Trump a trimis un tweet, în care a scris că cele două țări au ajuns la un acord. Trump a adăugat că „Tarifele programate pentru a fi introduse luni Mexicului sunt suspendate pe o perioadă nedeterminată„, se arată intr-o analiza a brokerilor de la XTB Online Trading.

Potrivit dezvăluirilor mass-media, Mexicul a promis să ia măsuri ferme pentru a stopa valul migrației prin reducerea sau eliminarea imigrației ilegale. În plus, Mexicul ar trebui să cumpere cantități mari de produse agricole din SUA. Nu există nicio îndoială că aceasta este o veste pozitivă atât pentru economia globală, cât și pentru piețele financiare, deoarece reduce riscul unei noi escaladări a protecționismului. Cu toate acestea, o înțelegere cu Mexicul nu înseamnă sfârșitul preocupărilor comerciale, deoarece SUA și China par să fie departe de un acord. Prin urmare, aprecierea generală a acțiunilor de astăzi se poate dovedi a fi de scurtă durată.

Sursa CNN

Totuși, performanțele acțiunilor din această dimineață pot fi impresionante, iar Hang Seng (CHNComp) a înregistrat câștiguri de 2,27%. Shanghai Composite este în creștere cu 0,86%, indicele japonez NIKKEI (JAP225) a avansat cu 1,2%, în timp ce indicele australian (AUS200) se apreciază cu 0,95%.

Optimismul s-a putut observa și vineri, în Statele Unite, unde NASDAQ (US100) a câștigat aproape 1,7%, în timp ce SP500 (US500) și Dow Jones (US30) s-au apreciat fiecare cu 1%. Acordul dintre SUA și Mexic se poate vedea și pe piața valutară, unde dolarul american dezvoltă un raliu la scară largă. La rândul său, peso-ul mexican se apreciază cu 2,2% în raport cu dolarul american.

În concluzie, înțelegerea dintre SUA și Mexic este benefică pentru economia globală pe termen scurt, dar nu reprezintă un progres în ceea ce privește creșterea protecționismului la nivel global.

Importurile chinezești scad

Datele comerciale pentru luna mai din China au prezentat o ușoară scădere a importurilor cu 8,5% față de aceeași perioadă a anului trecut și o creștere a exporturilor de 1,1% an/an. De remarcat faptul că importurile au surprins într-un mod negativ, în timp ce exporturile au depășit estimarea mediană.

CITESTE SI:  Brokerii de la BRK Financial Group au raportat venituri în creștere după primele nouă luni și trecerea pe profit

Ca urmare, excedentul comercial a totalizat 41,65 miliarde de dolari, comparativ cu 13,84 miliarde dolari în aprilie. Ce înseamnă aceste valori? O scădere semnificativă a importurilor ar putea reprezenta un alt semn al unei activități interne slabe în cea de-a doua economie a lumii.

În plus, creșterea exporturilor ar putea fi atribuită unui efect de frontloading, ținând cont de faptul că SUA a decis să majoreze rata taxelor la 25% de la 10% la 200 de miliarde de mărfuri chinezești pe 10 mai (în vigoare de la 1 iunie). O astfel de ipoteză este reflectată și de excedentul comercial mai mare cu SUA, care a totalizat 26,9 miliarde de dolari, comparativ cu 21,1 miliarde de dolari în aprilie.

China a înregistrat un excedent comercial mai mare decât se aștepta în mai din cauza scăderii cererii interne, precum și a creșterii exporturilor în anticiparea unor taxe ridicate. Sursa: Bloomberg

In acelasi timp, in Europa, Ministrul de Finante din Franța Bruno Le Maire, a afirmat ca un razboi economic ar conduce la o criza in toata lumea si mai ales in Europa. Acesta a afirmat economia europeană suferă deja de pe urma viitorului Brexit si o eventuala criza nu ar face altceva decat sa complice lucrurile.

De fapt, bătălia tarifelor care a inceput anul trecut a trecut deja de granițele celor două mari superputeri. In Europa, nici Franța nici Germania nu au și-au atins potentialul de creștere datorită acestui razboi. Vreau să fiu foarte clar, acest conflict va afecta pe toată lumea, dar mai ales Europa,” a declarat acesta la o reuniune G 20 a ministrilor de finante la Fukuoka.

Totodată, probabilitatea ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeana fără un acord se pare că este din ce in ce mai mică, a declarat Philip Hammond, Ministrul de Finante din Regatul Unit, in timp ce  Boris Johnson, canditatul principal pentru funcția de prim-ministru britanic a Theresei May, a promis reducerea impozitului pe venit pentru trei milioane de persoane.

Foto credit: Dreamstime.com


 

[ajax_load_more]