BET
17495.92
0.77%
BET-TR
37002.55
0.8%
BET-FI
59384.03
0.21%
BETPlus
2583.56
0.75%
BET-NG
1239.89
0.08%
BET-XT
1487.89
0.8%
BET-XT-TR
3106.45
0.84%
BET-BK
3233.11
1.03%
ROTX
38420.45
0.81%
Acțiunile Merck au crescut cu peste 10% după ce compania a anunțat un tratament împotriva Covid-19

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Prețul acțiunii Merck (MRK.US), compania farmaceutică americană cunoscută în principal pentru medicamentele sale imunoterapice împotriva cancerului, a crescut cu aproximativ 10% la sfârșitul săptămânii precedente și la începutul acestei săptămâni după ce compania a anunțat că tratamentul său Covid-19 a arătat rezultate promițătoare.

În timp ce prețul acțiunilor a pierdut o parte din câștiguri de atunci, acțiunile continuă să se tranzacționeze cu peste 5% peste prețul anterior anunțului. Să aruncăm o privire mai atentă la poveste.

Merck prezintă rezultatele promițătoare ale tratamentului Covid-19

Merck a anunțat vineri rezultatele studiilor din primele faze ale tratamentului Covid-19 care s-au dovedit a fi foarte promițătoare.

Molnupiravir – un medicament nou care a fost inițial cercetat ca tratament antigripal – a fost administrat unui grup de pacienți cu infecții ușoare până la moderate cu Covid-19.

Comparativ cu un grup de control care a primit placebo, noul medicament a condus la o scădere de aproximativ 50% a spitalizărilor. Mai mult, printre cei care au primit molnupiravir, nu au fost înregistrate decese.

Cu toate acestea, există câteva avertismente importante. În primul rând, eșantionul studiului a fost foarte mic (mai puțin de 800 de participanți), iar rezultatele nu au fost încă evaluate de colegi.

În al doilea rând, medicamentele experimentale similare cu molnupiravirul au arătat efecte mutagene. Rezultatele unui studiu la scară largă pe un eșantion semnificativ statistic pot fi diferite de cele anunțate deja de Merck, în timp ce efectele mutagene ale medicamentului (dacă sunt descoperite și dovedite) pot face din acesta un medicament de ultimă instanță din cauza riscului de a dezvolta boli, cum ar fi de exemplu cancerul.

De ce este o veste mare?

Unii ar putea întreba – de ce este o veste mare? La urma urmei, Gilead Science a venit cu tratamentul Covid-19 anul trecut (Remdesivir).

Acest lucru este adevărat – tratamentul Covid-19 potențial de la Merck nu va fi primul. Cu toate acestea, există diferențe semnificative între cele două.

Tratamentul din Gilead Sciences este o perfuzie și, din acest motiv, trebuie administrat în spitale sau în unități speciale. Noul tratament de la Merck este o pastilă – nu numai că este mai ieftin, dar poate fi administrat și acasă fără a fi nevoie de asistență din partea profesioniștilor din domeniul medical.

Acest lucru l-ar face mult mai accesibil pentru oameni, mai ales având în vedere că prețul tratamentului cu Remdesivir este adesea mai mare de 2.000 USD. Între timp, costul estimat al unui tratament Merck Covid-19 este de trei ori mai mic.

CITESTE SI:  AQUILA a înregistrat venituri de 624 milioane de lei în primul trimestru din 2024, un avans de 11%

Acestea fiind spuse, acest nou medicament ar putea fi piesa care face diferența în tratamentul Covid-19. Desigur, dacă siguranța și eficacitatea acestuia sunt dovedite.

Ofertele vin deja

În timp ce rezultatele studiului pe eșantioane mici nu au fost revizuite și Merck nu a publicat rezultate complete (doar le-am menționat în comunicatul de presă), numeroase țări întreprind deja acțiuni pentru a asigura aprovizionarea.

Singapore, Malaezia și Australia au semnat acorduri cu Merck pentru furnizarea noului medicament, în timp ce Thailanda, Coreea de Sud și Taiwan se gândesc la o mișcare similară. Asigurarea contractelor pentru furnizarea noilor sale medicamente este un pas important pentru Merck, deoarece brevetul pentru medicamentul său cel mai bine vândut utilizat în imunoterapia împotriva cancerului – Keytruda – va expira în 2028.

Keytruda a reprezentat 30% din vânzările Merck în 2020 și încă are o traiectorie de creștere, ceea ce înseamnă că ponderea sa în venitul total continuă să crească. În timp ce expirarea brevetului nu va reduce aceste vânzări la 0, probabil le va diminua, deoarece medicamentele generice alternative vor intra pe piață.

Analiză tehnică

Merck (MRK.US) se tranzacționează într-o formațiune de tip de wedge de la începutul anului 2020, iar recentul salt al prețului acțiunilor alimentat de știrile optimiste privind noul tratament Covid-19 a permis prețului să depășească limita superioară a formațiunii.

În teorie, o astfel de evoluție sugerează o mișcare ascendentă care va împinge prețul peste maximele de la începutul anului 2019 și 2020 (87,80 dolari). Cu toate acestea, raliul a făcut o pauză după două zile, iar prețul acțiunii a revenit la retragerea Fibonacci de 38,2% a impulsului ascendent recent (80,65 dolari).

Cotațiile actuale din presesiune indică o deschidere plană pentru acțiune astăzi, ceea ce poate sugera că s-a ajuns la un prag și că mișcarea ascendentă este pe cale să se reia. După cum am menționat mai devreme, noul medicament Covid-19 de la Merck nu a fost încă evaluat de către colegi.

Investitorii ar trebui să țină cont de faptul că, dacă cercetările ulterioare pe această temă arată că nu este atât de eficient sau de sigur pe cât se aștepta, prețul s-ar putea scufunda.

Sursa: xStation5