BET
17680.5
1.41%
BET-TR
37417.56
1.48%
BET-FI
58826.12
-0.36%
BETPlus
2609.85
1.34%
BET-NG
1264.99
1.96%
BET-XT
1497.7
1.2%
BET-XT-TR
3132.73
1.27%
BET-BK
3227.37
0.7%
ROTX
38863.86
1.44%
Acțiunile Meta (Facebook) în scădere pe fondul accentuării riscurilor de reglementare

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Prețul acțiunilor Meta Platforms (FB.US) scad pe fondul preocupărilor tot mai mari cu privire la reglementările privind securitatea datelor utilizatorilor și previziunile mai slabe.

Meta Platforms a înregistrat o reducere semnificativă a estimărilor sale privind câștigul per acțiune pentru 2022, analiștii ținând cont de deteriorarea profitabilității Meta.

Până de curând, raportul preț-câștig al companiei (PER) se situa aproape de 20, ușor sub nivelurile observate în trimestrele precedente. Cu toate acestea, o scădere semnificativă a prețului acțiunilor a împins raportul preț-câștiguri estimate la aproximativ 15, chiar și în ciuda câștigurilor și previziunilor mai scăzute. Compania nu mai pare la fel de scumpă ca înainte, dar experții indică faptul că problemele pentru acțiuni ar putea continua.

Temerile investitorilor s-au accentuat și pe fondul plecării anunțate a consilierului de multă vreme al lui Mark Zuckerberg, Peter Thiel. Plecarea lui Thiel în contextul situației incerte a companiei și al volatilității ridicate a pieței a stârnit teamă în rândul investitorilor.

Poziția problematică a instituțiilor de reglementare

Uniunea Europeană dorește să protejeze mai bine datele cu caracter personal ale cetățenilor săi și a anunțat controale stricte asupra modului în care acestea sunt transferate în SUA. Acest aspect reprezintă o mare problemă pentru Meta Platforms deoarece compania s-a bazat întotdeauna pe datele clienților pentru a-și finanța propriile operațiuni de publicitate.

Amenințările făcute de gigantul rețelelor sociale – faptul că are în vedere închiderea site-urilor precum Instagram și Facebook în Europa dacă UE nu își schimbă poziția – pot fi văzute ca un act de disperare.

Autoritățile de reglementare din UE, în special Axel Voss, par hotărâți să continue să facă presiuni pentru noi reglementări care să consolideze protecția datelor iar amenințările Meta Platforms nu par să aibă un efect prea puternic. Este demn de remarcat faptul că închiderea serviciilor în UE ar atrage pierderi masive pentru companie.

CITESTE SI:  ASF aprobă începerea ofertei publice inițiale pentru listarea a 28,5% din capitalul JT Grup Oil la Bursa de Valori București

Investiție într-un viitor incert

Compania a cheltuit recent sume masive de bani pentru o transformare digitală numită „Metaverse”. Investitorii ar putea fi îngrijorați de faptul că dimensiunea acestei investiții este prea mare pentru o nouă tendință care este încă incertă.

Meta Platforms au crescut veniturile legate de Metaverse cu 22% în Q4 2021, în timp ce cheltuielile companiei au crescut cu până la 48%. Piața nu era pregătită pentru ca investiția să se traducă într-o creștere atât de mare a cheltuielilor totale – de la 71,2 miliarde de dolari în anul precedent la 92,5 miliarde de dolari în 2021.

Mai mult, blocarea potențială a serviciilor în Europa ar putea duce la un exod al clienților Meta Platforms către platforme rivale precum TikTok și Snapchat.

În contextul amenințărilor din partea companiei, creșterea mai lentă a bazei de utilizatori activi a companiei, prognozele financiare mai slabe și cheltuielile de mai multe miliarde de dolari în spațiul nesigur Metaverse, investitorii care apreciază siguranța se pot detașa de companie pentru a evita serie de riscuri pe care le implică investiția în Meta în prezent. Interesul pentru companie ar putea reveni doar după ce există un plan clar pentru viitor.

Se pare că acesta nu este sfârșitul problemelor Meta Platforms în viitorul apropiat. Prima jumătate a anului promite să fie anevoioasă pentru companie, motiv pentru care investitorii sunt reticenți. Pe de altă parte, compania este atât de „ieftină” din punct de vedere al evaluărilor încât poate atrage din nou atenția pieței.