BET
16013.66
0.79%
BET-TR
33223.76
0.79%
BET-FI
58538.7
0.44%
BETPlus
2377.06
0.75%
BET-NG
1148.24
0.43%
BET-XT
1370.99
0.71%
BET-XT-TR
2812.46
0.72%
BET-BK
3005.61
0.6%
ROTX
35738.48
0.99%Acțiunile Tesla au scăzut în urma unui sondaj pe Twitter al lui Elon Musk

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Acțiunile Tesla (TSLA.US) au scăzut cu aproape 12% marți, suferind cea mai amplă depreciere de o singură zi din martie. Combinată cu scăderea de luni, acțiunile au scăzut cu 16,2% în această săptămână – cea mai mare scădere de două zile din ultimele 14 luni. Exceptie face doar ziua de astazi cand actiunile au consemnat o crestere de 5%.

Acțiunile recente ale CEO-ului Tesla pe Twitter pot fi interpretate drept motivul din spatele mișcărilor, opțiunile fiind motorul principal. Toate acestea i-au făcut pe investitori să se întrebe – va exploda bula?

Sondajul lui Musk pe Twitter și vânzările de acțiuni ale membrilor consiliului de administrație 

Unul dintre motivele din spatele scăderii din această săptămână a prețului acțiunilor Tesla este sondajul de pe Twitter al lui Elon Musk lansat în weekend. CEO-ul Tesla a întrebat pe Twitter dacă ar trebui să vândă 10% din participația Tesla, în valoare de aproximativ 21 de miliarde de dolari la acel moment.

Rezultatele sondajului au favorizat vânzarea pachetului, iar Musk a spus îl va respecta. Nu s-a precizat când va avea loc vânzarea. Acestea fiind spuse, este posibil ca Musk să fi început deja să vândă acțiuni și acest fapt ar putea justifica prăbușirea masivă de ieri.

Elon Musk a întrebat pe Twitter dacă ar trebui să vândă 10% din acțiunile sale Tesla. Sursa: Twitter

Cu toate acestea, Elon Musk este cunoscut pentru cascadoriile sale de PR și pentru o activitate destul de haotică pe Twitter. Ceea ce ne poate spune mai multe sunt acțiunile altor membri ai consiliului de administrație al Tesla.

Robyn Denholm, Ira Ehrenpreis și Antonio Gracias au vândut acțiuni în valoare de sute de milioane de dolari de la sfârșitul lunii octombrie. Vânzările de acțiuni de către directori sunt urmărite îndeaproape de investitori deoarece pot sugera că ceva rău este pe cale să se întâmple cu prețul unei acțiuni.

Ceea ce pare și mai interesant este un dosar de reglementare de la Kimbal Musk – unul dintre membrii consiliului de administrație al Tesla și fratele lui Elon Musk. Potrivit dosarului, Kimbal Musk a vândut acțiuni Tesla în valoare de 109 milioane de dolari (15% din participațiile sale) vineri, 5 noiembrie – cu doar o zi înainte ca Elon Musk să lanseze un sondaj pe Twitter.

O astfel de activitate a persoanelor din interior creează o perspectivă potențial sumbră pentru acțiunile Tesla și este posibil ca piața să le fi luat ca indiciu.

Opțiunile revin în joc

O mare parte din mișcările recente ale Tesla – atât ascendente cât și descendente – au fost declanșate de tranzacționarea cu opțiuni. Opțiunile sunt un instrument popular pentru speculații în SUA deoarece ajută la obținerea de profituri pe piețele volatile. Cu toate acestea, ele pot fi, de asemenea, o sursă de volatilitate pentru acțiunile de bază.

Deoarece un număr mare de investitori cumpără opțiuni call, market makerii care vând aceste opțiuni trebuie să cumpere acțiuni de bază pentru a își acoperi pozițiile. Opțiunile se tranzacționează adesea la o fracțiune din prețul acțiunilor, cu dimensiunea contractului egală cu 100 de acțiuni.

CITESTE SI:  BNR menținere rata dobânzii de politică monetară la 7%

Cu toate acestea, market makerii care doresc să își protejeze poziția trebuie să cumpere acțiunile de bază la preț complet în cantitățile respective. Aceasta înseamnă că o investiție mică în opțiuni a unui investitor de retail duce adesea la o investiție mare într-un activ de bază de către market maker, creând o presiune masivă ascendentă asupra prețului acțiunilor.

Acest lucru este valabil mai ales pentru acțiunile extrem de volatile deoarece market makerii încearcă să își protejeze pozițiile rapid, înainte de a avea loc schimbări mari de preț.

Rețineți că aceasta funcționează în ambele sensuri. În cazul în care market makerii au o poziție short mare pe opțiunile de vânzare, ei ar dori să vândă acțiunile suport pentru a acoperi această expunere. Într-un astfel de scenariu, poate apărea o presiune puternică în scădere asupra prețului acțiunilor.

O privire asupra graficului de mai jos arată că atât volumele de tranzacționare pentru opțiunile de cumpărare cât și pentru opțiunile de vânzare au crescut în această săptămână, dar au fost tranzacționate mult mai multe opțiuni put decât opțiuni call.

O creștere mare a volumului pentru call-uri la sfârșitul lunii octombrie a corespuns zilei în care acțiunile Tesla au crescut cu peste 1.000 de dolari – o mișcare care a fost determinată și de activitatea de tranzacționare cu opțiuni.

Volumul tranzacțiilor de opțiuni Tesla de la începutul lunii iulie 2021. Sursa: Bloomberg, XTB

Explodează bula ?

Acțiunile Tesla sunt adesea etichetate ca bulă speculativă. În timp ce compania a început să genereze profituri după ani de ardere a numerarului, evaluarea sa rămâne foarte ridicată. Tesla se tranzacționează la un raport P/E de aproape 330! Prețul actual este, de asemenea, de 21,2 ori mai mare decât vânzările pe acțiune din ultimele 12 luni.

Rețineți că acest lucru ia în considerare scăderea recentă de 2 zile a prețului acțiunilor. Pentru a pune aceste cifre în context, S&P 500 se tranzacționează la un raport P/E de 25,8 și un raport P/S de 3,13!

Având în vedere o evaluare atât de mare, o corecție nu ar trebui să fie o surpriză. Cu toate acestea, nu înseamnă neapărat că bula se sparge. Tesla este o acțiune foarte volatilă, iar volatilitatea funcționează în ambele sensuri.

Nu a fost prima dată când prețul acțiunilor a experimentat o scădere atât de abruptă, dar atunci când se întâmplă așa ceva, investitorii tind să uite cât de mult au crescut acțiunile între timp.

Vânzările efectuate de persoane din interior pot fi o sursă de îngrijorare, dar trebuie remarcat faptul că membrii consiliului de administrație au adesea restricții pentru vânzarea acțiunilor și trebuie să le planifice în avans. Acestea fiind spuse, momentul vânzărilor recente poate fi doar o coincidență.

O privire asupra graficului Tesla (TSLA.US) arată că declinul mai are destul de mult spațiu pentru a continua. Suportul cheie pe termen scurt poate fi găsit la retragerea Fibonacci de 50% a mișcării ascendente din acest an în zona de 900 USD. Această zonă este întărită suplimentar de limita inferioară a geometriei pieței.

În teorie, o spargere în jos a acestei zone ar sugera inversarea tendinței. Cu toate acestea, mai întâi ar trebui să fie depășită zona psihologică de 1.000 USD. Cotațiile curente din presesiune indică o deschidere aproximativ plată a sesiunii de astăzi.

Sursa: xStation5