BET
15891.07
0.11%
BET-TR
32973.49
0.1%
BET-FI
56704.1
-1%
BETPlus
2358.81
0.08%
BET-NG
1132.49
-0.2%
BET-XT
1357.32
-0.04%
BET-XT-TR
2784.8
-0.04%
BET-BK
2959.72
-0.49%
ROTX
35004.28
-0.91%Activitatea din Europa și SUA pare că se oprește în urma amenințării extinderii virusului

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Unul dintre cele mai pesimiste scenarii macroeconomice pare să se materializeze – răspândirea coronavirusului s-a extins nu doar în Asia, ci și Europa și SUA. Țările occidentale au urmărit problema Chinei de la distanță, fiind siguri că nu vor fi afectate. Societățile au ignorat primele cazuri și au permis virusului să se răspândească liber. Abia acum sunt implementate restricții, iar aceste măsuri sunt foarte drastice.

În multe orașe europene, precum Berlinul, restricțiile au fost introduse prea târziu. Acest aspect crește riscul de răspândire mai amplă a virusului. Sursa: Tomtom

Mai mult, în timp ce amploarea daunelor economice din Europa și SUA rămâne nesigură, ne putem uita la China drept exemplu. Am raportat înainte ca activitatea s-a contractat în mai multe sectoare cu peste 80% YoY în timpul ”blocajului economiei”.

Raportul lunar de astăzi arată însă că producția industrială a scăzut cu 13,5%, iar vânzările de retail cu 20% YoY. Cu toate acestea, datele sunt pentru ianuarie și februarie. Acest lucru înseamnă că producția a scăzut cel mai probabil cu peste 30% și vânzările cu aproape de 50% doar în luna februarie.

CITESTE SI:  Norofert anunță finalizarea primei etape a laboratorului de cercetare și multiplicare microorganisme pentru agricultură, în urma unei investiții de 3 milioane lei

Este primul scenariu de acest tip din istorie. O veste bună este că economia Chinei se întoarce cu adevărat la locul de muncă – traficul a crescut foarte mult în ultima săptămână și acest lucru pare a fi în concordanță cu scăderea rapidă a numărului de noi cazuri. Vestea proastă este că cererea de produse din China va avea de suferit, iar o economie slabă a Chinei nu va ajuta situația din alte regiuni.

Urmăriți cu atenție datele! Rapoartele lunare recente reprezintă situația din ultimele 2 luni pentru a estompa impactul virusului. Sursa: Macrobond, XTB Research

Autoritățile traversează o perioadă de panică și par a fi dornice să utilizeze toate instrumentele care au fost eficiente în timpul crizei anterioare. Astfel, au revenit la măsuri masive de relaxare monetară și susținere fiscală.

Cu toate acestea, managementul la nivel micro va fi și mai important. Dacă nu se acordă susținere companiilor mai mici, acestea ar putea declanșa rapid un val de situații de incapacitatea de plată, aspect ce ar duce la efecte negative mai ample asupra economiei.

Ar putea Fed ”să repare” situația? În 2008, FOMC a lansat programul QE într-o etapă mult mai avansată a crizei, iar piețele au avut nevoie de aproape 3 luni pentru a opri corecția. Sursa: Macrobond, XTB Research


 

[ajax_load_more]