BET
14777.7
0.61%
BET-TR
30509.93
0.61%
BET-FI
57936.64
-0.57%
BETPlus
2193.74
0.58%
BET-NG
1079.94
0.61%
BET-XT
1273.65
0.5%
BET-XT-TR
2599.87
0.5%
BET-BK
2768.85
0.39%
ROTX
32912.61
0.49%


Administrația Trump crește taxele pentru mărfurile importate din China. Uber strânge 8,1 mld dolari în urma IPO-ului

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Mai mult sau mai putin asteptată, vestea privind creșterea taxelor impuse de Administratia Trump asupra unor mărfuri in valoare de 200 de miliarde dolari importate din China a devenit realitate.

Cresterea de la 10 la 25% a fost motivată de Presedintele american datorita faptului „că partea chineza a încălcat înțelegerea„. Desi mai existau sperante pentru concesii de ultim moment, se pare ca președintele a vrut să joace un joc riscant, ducand situația periculos de aproape de un colaps.

Trump a precizat in cursul unui discurs in Florida că Statele Unite nu vor da înapoi până când China nu va înceta să înșele muncitorii americani și nu le va mai fura acestora locurile de muncă. „Asta se va întâmpla. Altfel nu trebuie să facem afaceri cu ei. Putem să producem bunurile aici dacă trebuie – așa cum făceam în trecut.

De partea cealaltă, Departamentul de Comerț al Chinei a declarat imediat că va lua contramăsuri împotriva mișcării americane, dar nu a precizat exact care vor fi acestea, spunând că „regretă profund” evolutia evenimentelor.

Masura adoptată riscă să adâncească și mai mult razboiul comercial dintre cele mai mari economii mondiale, piețele bursiere inchizand in scădere pe toate continentele. Indicele Dow Jones este asteptat să scadă chiar in deschiderea sedinței de astăzi.

Uber a strâns 8,1 mld dolari din IPO, prețul unei actiuni fiind de 45 de dolari

Cea mai mare companie de ride sharing din lume reusit să strângă 8,1 miliarde dolari in urma IPO-ului, ducând pretul unei actiuni la 45 de dolari, la limita de jos a intervalului de preț. Compania este astfel evaluată la aproximativ 82 de miliarde de dolari, fiind una dintre cele mai valoroase companii care au devenit publice.

CITESTE SI:  Dan Armeanu, Vicepreședinte ASF: România a fost aleasă ca membru al Comitetului Executiv al Organizaţiei Internaţionale a Supraveghetorilor Sistemelor de Pensii Private

Desi in 2018 a raportat o creștere a cifrei de afaceri cu 43% față de anul precedent pana la 11,3 miliarde (după plata contribuției către șoferi), compania a continuat să înregistreze pierderi de 1,8 miliarde dolari, in scădere totuși de la 2,6 miliarde in anul precedent.

Uber Technologies a fost fondată acum un deceniu în Statele Unite ca fiind una dintre primele companii de ride-sharing din lume. Zvonurile spun că ideea pentru Uber a luat naștere atunci când unul dintre fondatori a fost taxat cu câteva sute de dolari pentru serviciile unui conducător auto privat în ajunul Anului Nou. O idee transformată într-un gigant al transportului, cu operațiuni în 63 de țări și peste 700 de zone metropolitane.

Deși a devenit o companie globală, Uber deține încă cea mai mare cotă de piață în SUA. Potrivit datelor colectate de SecondMeasure, Uber a încasat 69% din cheltuielile consumatorilor cu servicii de ride-sharing din SUA în martie 2019.

Conform Crunchbase, pentru a-și acoperi pierderile inregistrate in ultimii 10 ani și pentru asigurarea dezvoltarii, Uber a strans peste 24 de miliarde dolari de la diferiti investitori (fonduri de investiții sau chiar alte companii precum Alphabet sau Toyota), cel mai mare actionar al companiei fiind acum conglomeratul japonez SoftBank care detine 16,3% din actionariat.

Acțiunile Uber se vor tranzacționa pe bursa din New York (New York Stock Exchange) incepând de astazi.


 

[ajax_load_more]