BET
16882.42
-0.77%
BET-TR
35029
-0.77%
BET-FI
60301.58
-0.24%
BETPlus
2495.95
-0.73%
BET-NG
1210.27
0.09%
BET-XT
1440.85
-0.75%
BET-XT-TR
2956.01
-0.75%
BET-BK
3107.11
-0.88%
ROTX
37073.64
-0.76%Adrian Tănsase, BVB, la Forumul Investitorilor Individuali: O piață de capital dezvoltată ajută economia unei țări

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

La finalul săptămânii ce tocmai s-a incheiat, Bursa de Valori Bucuresti a organizat Forumul Investitorilor Individuali, al X-lea eveniment de acest gen dedicat in special potențialilor clienti dar nu numai, care a adus in prim planul discuțiilor specialisti din rândul brokerilor, administratorilor de fonduri de investiții, fonduri de pensii si multi alții.

Prezent in deschiderea evenimentului, Adrian Tanase, Directorul General al Bursei de Valori a declarat: „Din păcate piața de capital din Romania e mică și ilichidă. Vreau să va dau un singur exemplu, piata de capital din Romania reprezintă doar 10% din totalul Produsului Intern Brut față de piața din Polonia care reprezintă 30% din PIB. Pe această dimensiune ne putem da seama că este o piață foarte mică. Dar, noi vrem s-o crestem. Asta este interesul Bursei, având totodată si un interes de business, cu cât creștem, cu atât veniturile noastre cresc datorită comisioanelor de tranzactionare.

Mai departe, acesta a declarat ca piața de capital reprezintă un ajutor pentru antreprenorii care vor sa-si dezvolte business-urile, dovada fiind faptul din ce in ce mai multe emisiuni de obligatiuni sunt listate atat pe piața principală cât și pe piața AeRO.

Piata de capital nu este un loc exotic. Ar trebui sa fie un loc serios din economie, mult mai mare,” a mai declarat acesta.

CITESTE SI:  Arctic Stream estimează o creștere de peste 25% pentru profitul net în 2024

Care este totuși principalul motiv pentru care bursa nu a evoluat la nivelul așteptărilor?

Unul din principalele motive, in viziunea domniei sale, este faptul că lumea nu investește in mod regulat la bursă.

Romanii încă preferă să-și țină toți banii la bancă pentru că au o percepție gresită față de bursă. Noi, si toată lumea, vrem să schimbăm această perceptie. Trebuie să facem astfel incat cei mai multi români să-și tină banii in acțiuni si obligațiuni. Acesta este un act normal. Economiile se fac pe termen lung, pentru pensie sau copii, dar banii nu stau in depozite bancare. Principalele două reguli pe care oricine trebuie să le stie sunt urmatoarele: banii trebuie să fie investiți pe termen lung, 20-30 de ani si fiecare să-și construiască un portofoliu diversificat.

La randul sau, Lucian Anghel, Presedintele Consiliului Bursei a declarat: „Cred ca Forumul Investitorilor individuali devine incet-incet un eveniment de educație de masă. Am avut astăzi peste 900 de persoane inregistrate la acest eveniment. Acest lucru e foarte bun. Educația financiară nu este un dat, nu o invațăm in scoală. După cu spunea Warren Buffet, nu putem fi mai bogați dacă nu ne trezim dimineață mai bogați decât ne-am culcat! Asta inseamnă că banii trebuie să lucreze pentru noi, să depașească inflația, care, după cum stim este un impozit nedeclarat. Este esențial să investim in mod regulat, nu neapărat sume mari„.

Principiul de a nu pune toate ouăle in același coș, de a nu risca toți banii in aceeași zonă, pe aceeași clasă de active, este un principiu universal valabil. Spre exemplu, randamentul total (BET-TR incluzand dividendele) al investitiei in actiuni a fost de peste 200% in echivalent euro pentru perioada septembrie 2012-noiembrie 2019,” a mai declarat Lucian Anghel, Presedintele Consiliului de Administratie al BVB.

Forumul Investitorilor Individuali este un eveniment de referinta organizat de Bursa de Valori Bucuresti incepand cu anul 2013, cu misiunea de a populariza piata de capital in randul persoanelor fizice. Forumul este adresat tuturor celor care doresc sa beneficieze de acces direct al speakeri de inalta calitate din domeniul financiar si sa obtina mai multe cunostinte despre ce presupun investitiile directe sau indirecte la bursa.


 

[ajax_load_more]