BET
16917.24
0.2%
BET-TR
35101.22
0.2%
BET-FI
60026.32
-0.77%
BETPlus
2499.67
0.19%
BET-NG
1208.45
0.17%
BET-XT
1441.21
0.09%
BET-XT-TR
2956.73
0.09%
BET-BK
3110.76
0.03%
ROTX
37145.17
0.23%


Alertă de piață: Cum va influența summit-ul de la Jackson Hole piețele financiare?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

În ultima perioadă, piețele de capital au înregistrat o revenire semnificativă, odată cu majorarea speranțelor cu privire la stimularea economică.

Nu există o oportunitate mai bună de a compara aceste păreri cu opiniile bancherilor centrali decât conferința anuală privind politica monetară care are loc în Jackson Hole.

În fiecare luna august din an, investitorii din întreaga lume sunt cu ochii pe mica stațiune din statul american Wyoming unde, în ultimele două decenii, bancherii centrali au folosit simpozionul anual al Federal Reserve Bank din Kansas City pentru a evidenția și semnala schimbările din politica monetară la nivel mondial.

Întrucât economia globală dă semne de oboseală și randamentele obligațiunilor scad, adunarea din această săptămână este una dintre cele mai așteptate din ultimii ani.

În acest raport prezentăm principalele puncte la care ar trebui să ne așteptăm și analizăm piețele care ar putea înregistra cele mai accentuate reacții.[emaillocker]

Așteptări ridicate față de bancherii centrali

Summit-ul de politică monetară de la Jackson Hole a devenit celebru în 2011, când Ben Bernanke a anunțat lansarea QE2, iar, de atunci, investitorii caută indicii cu privire la mișcările viitoare de politică monetară.

Situația din acest an este foarte relevantă întrucât Fed a redus ratele pentru prima dată în acest deceniu, iar economia globală pare să încetinească.

Ceea ce am văzut în ultima perioadă pe piețe este un raliu energic al obligațiunilor și al metalelor prețioase (aur și argint) iar, în același timp, piețele de acțiuni sunt în continuare aproape de maximele ciclului economic, în special în SUA. Acesta este un semn că investitorii se așteaptă ca băncile centrale să ofere program amplu de măsuri de relaxare a condițiilor monetare la nivel global care să impulsioneze economia.

La început, este posibil ca nici măcar un stimulent monetar major să fie suficient pentru a susține creșterea economică la nivel global, mai ales în această etapă a ciclului economic.

În plus, comentariile recente ale Fed și (parțial) ale BCE sugerează că băncile centrale nu sunt sigure dacă o astfel de „relaxare monetară în condiții de panică” este justificată.

CITESTE SI:  AROBS Transilvania Software aprobă majorarea capitalului social prin emisiunea unui număr de până la 174.258.721 acțiuni noi

Deși sectorul manufacturier a întâmpinat dificultăți, consumul pare să fie în continuare solid (cel puțin pentru moment) și am văzut că atât Powell (care va ține un discurs vineri, 6:00 pm ora României), cât și Draghi nu au vrut să admită probabilitatea unei recesiuni sau o încetinire mai accentuată.

În cazul în care președintele Powell rămâne prudent și continuă să susțină că reducerea a reprezentat doar o „ajustare la jumătatea ciclului”, piețele ar putea fi foarte dezamăgite. În acest context, ar trebui urmărite următoarele trei instrumente:

US500

Sursa: xStation5

Cel mai important indice american s-a redresat după o scădere modestă, în timp ce corecția a fost similară cu cea din luna mai, iar recuperarea s-a oprit (spre deosebire de cea din iunie).

În cazul în care piețele vor fi dezamăgite de către Fed, nivelul de rezistență pe termen scurt de la 2.942 ar putea deveni una pe termen lung, iar vânzătorii vor urmări nivelul de suport de la 2800, care a fost testat la începutul acestei luni.

Aur

Sursa: xStation5

Aurul a beneficiat în mare măsură de așteptările privind expansiunea politicii și orice dezamăgire ar putea declanșa o corecție bruscă întrucât poziționarea speculativă de pe această piață este foarte ridicată.

Cu toate acestea, trendul pe termen lung pare foarte puternic. Pe termen scurt, cel mai apropiat nivel de suport se găsește la 1450 de dolari per uncie.

USDJPY

Sursa: xStation5

Perechea USDJPY prezintă o dependență crescută față de raliul obligațiunilor, întrucât cotația scade atunci când randamentele obligațiunilor americane scad.

USDJPY s-a aflat pe un trend clar descendent și, în cazul în care Powell va dezamăgi investitorii, acest trend ar putea fi consolidat. O zonă majoră de rezistență se poate găsi la 107,00.

Material realizat cu sprijinul XTB Online Trading.[/emaillocker]


 

[ajax_load_more]