BET
15926.46
-0.54%
BET-TR
33043.53
-0.54%
BET-FI
58339.18
-0.34%
BETPlus
2364.53
-0.53%
BET-NG
1140.72
-0.65%
BET-XT
1364.01
-0.51%
BET-XT-TR
2798.19
-0.51%
BET-BK
2991.27
-0.48%
ROTX
35570.46
-0.47%Alpha Bank a realizat cu succes prima emisiune de obligațiuni ipotecare din România

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Alpha Bank Romania a anuntat realizarea cu succes a primei emisiuni de obligatiuni ipotecare, in valoare de 200 milioane euro, o premiera pentru sectorul bancar din Romania.

Acesta reprezinta un moment de referinta atat pentru Alpha Bank Romania, cat si pentru piata romaneasca de capital. Obligatiunile emise pe o perioada de 5 ani, cu dobanda variabila sunt garantate cu credite ipotecare de foarte buna calitate si au obtinut ratingul (P)Baa2 din partea Moody’s.

Atat investitorii institutionali locali, cat si cei internationali precum IFC si BERD au manifestat un interes deosebit pentru aceasta tranzactie. Sergiu Oprescu, Presedintele Executiv Alpha Bank Romania a declarat:

La aproape 18 ani de la lansarea primului imprumut pentru achizitia de locuinte, Alpha Bank Romania deschide un nou capitol pe piata bancara locala cu acest nou instrument de finantare, demonstrand inca o data capacitatile sale de pionierat„.

Obligatiunile vor fi listate atat pe Bursa de Valori din Luxemburg, cat si pe Bursa de Valori Bucuresti. „Obligatiunile ipotecare sunt instrumente moderne de finantare care vor contribui la dezvoltarea institutiilor financiare din Romania si a pietei de capital” a declarat Sergiu Oprescu.

CITESTE SI:  Dendrio Solutions semnează un contract semnificativ pentru un client autoritate publică locală

Obligațiunile ipotecare sunt valori mobiliare ce pot fi tranzacționate pe o piață de capital reglementată, fiind emise de institutii financiare autorizate (banci) in baza portofoliului de creanțe ipotecare. Cu alte cuvinte, pentru a-și putea imbunătăti indicatorii de solvabilitate si lichiditate si pentru a recupera mai rapid capitalul împrumutat, băncile pot emite obligatiuni ipotecare (engleza covered bonds sau mortgage backed security) in limita unui procent din valoarea portofoliului propriu.

Spre deosebire de o emisiune de obligațiuni corporativă, care este garantată doar de capacitatea emitentului de a înapoia banii impumutati plus dobanda aferentă, in cazul unei emisiuni de obligațiuni ipotecare, sursa plății o reprezintă ratele creditelor pe care o bancă le încasează de la debitorii sai.

Tranzacția a fost intermediată de banca de investitii Barclays Bank PLC in calitate de Lead Manager si Alpha Finance Romania in calitate de Co-Manager.


 

[ajax_load_more]