BET
16898.55
0.11%
BET-TR
35062.45
0.11%
BET-FI
60026.52
-0.14%
BETPlus
2497.3
0.09%
BET-NG
1202.27
0%
BET-XT
1439
0.06%
BET-XT-TR
2952.2
0.06%
BET-BK
3108.09
0.05%
ROTX
37105.85
0.13%


Alpha Bank va lansa primul program de obligaţiuni ipotecare din România

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Alpha Bank, banca aflata in primele zece pozitii in clasamentul bancar local, a anuntat lansarea primului program de obligaţiuni ipotecare din România, în baza Legii nr. 304/2015.

Obligaţiunile ipotecare reprezintă o soluţie de finanţare des întâlnită pe pieţele financiare internaţionale, prin care banca urmăreşte să îşi diversifice sursele de finanţare şi să scadă costul mediu al acestora, atrăgând noi fonduri pentru dezvoltarea şi extinderea activităţilor sale.” se arată intr-un comunicat al bancii.

Alpha Bank România este printre pionierii pietei bancare locale, in anul 2001 lansand primul credit imobiliar și deschizând astfel piaţa finanţărilor pentru achiziţia de locuinţe prin credit bancar. Adunarea Generală a Acţionarilor Alpha Bank Romania a aprobat implementarea unui program – cadru de obligaţiuni ipotecare, cu un plafon maxim al principalului de 1.000.000.000 euro (sau echivalentul în alte valute).

Conform Legii nr. 304/2015, aceste obligaţiuni sunt garantate cu un portofoliu de creanţe decurgând din contractele de credit ipotecar/de investiţii imobiliare aflate în derulare, fără ca emisiunea de obligaţiuni ipotecare să atragă modificări în privinţa termenilor contractuali agreaţi anterior cu clienţii băncii sau a garanţiilor aferente contractelor de credit.

CITESTE SI:  UniCredit Bank lansează plățile în valută și alte noi funcționalități în aplicația de Mobile Banking

Lansarea obligaţiunilor ipotecare in Romania constituie o premieră și poate aduce beneficii esenţiale pentru economie, prin îmbunătăţirea procesului de gestionare a activelor şi pasivelor, în sensul unei corelări mai bune a scadenţelor dintre împrumuturile acordate şi sursele de finanţare atrase precum și scăderea costurilor de finanţare pentru creditele ipotecare, creşterea gradului de intermediere financiară și dezvoltarea pieţei locale de capital.

La nivelul Uniunii Europene, aproximativ 27% din creditele ipotecare acordate de instituţiile financiare sunt finanţate prin emiterea de obligaţiuni ipotecare, aceasta fiind o soluţie frecvent utilizată de toate sistemele bancare din Europa. Prin această emisiune, România va intra în rândul ţărilor care au atât o legislaţie modernă, cât şi o piaţă activă a obligaţiunilor ipotecare.

Obligațiunile ipotecare sunt valori mobiliare ce pot fi tranzacționate pe o piață de capital reglementată, fiind emise de institutii financiare autorizate (banci) in baza portofoliului de creanțe ipotecare. Cu alte cuvinte, pentru a-și putea imbunătăti indicatorii de solvabilitate si lichiditate si pentru a recupera mai rapid capitalul împrumutat, băncile pot emite obligatiuni ipotecare (engleza covered bonds sau mortgage backed security) in limita unui procent din valoarea portofoliului propriu.

Spre deosebire de o emisiune de obligațiuni corporativă, care este garantată doar de capacitatea emitentului de a înapoia banii impumutati plus dobanda aferentă, in cazul unei emisiuni de obligațiuni ipotecare, sursa plății o reprezintă ratele creditelor pe care o bancă le încasează de la debitorii sai.

Spre exemplu, dacă o bancă are un portofoliu de credite ipotecare cu o dobânda medie de 7% și emite obligatiuni ipotecare cu un cupon anual de 5%, va avea un castig de 2% aplicat la valoarea portofoliului cu care garantează.

Pentru a putea fi considerat ca si garantie, un portofoliu de creante este de obicei evaluat si i se atribuie un rating de credit de catre o autoritate independentă, cum ar fi o agentie de rating. Desi principiul de functionare este destul de simplu, emisiunile de obligatiuni ipotecare garantate cu portofolii de credite de o calitate îndoielnică au stat la baza crizei financiare din 2008 din Statele Unite ale Americii, ducând la contaminarea intregii industrii financiare si la colapsul unor banci de investitii cum a fost Lehman Brothers.


 

[ajax_load_more]