BET
17680.5
1.41%
BET-TR
37417.56
1.48%
BET-FI
58826.12
-0.36%
BETPlus
2609.85
1.34%
BET-NG
1264.99
1.96%
BET-XT
1497.7
1.2%
BET-XT-TR
3132.73
1.27%
BET-BK
3227.37
0.7%
ROTX
38863.86
1.44%
Analiză de piață: Este Nikola noua Tesla?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Nikola Corporation (NKLA.US) a fost recent una dintre cele mai tranzacționate companii din SUA. De la începutul lunii până în prezent, acțiunea a avansat cu peste 100%.

Până de curând, a fost un producător de vehicule relativ necunoscut. Compania are câteva similitudini cu favoritul investitorilor, Tesla (TSLA.US), deoarece urmărește, de asemenea, fabricarea de vehicule cu emisii zero. Cu toate acestea, Nikola pare să fie concentrat pe segmentul de camioane grele, unde niciunul dintre producătorii auto de renume nu are un avantaj clar în acest domeniu.

Privire de ansamblu

Nikola, la fel ca Tesla, produce în acest moment vehicule cu baterii electrice. Cu toate acestea, compania cercetează modalități de a începe să producă mașini alimentate cu celule de hidrogen. Deși celulele cu hidrogen nu sunt folosite în acest moment foarte mult, este probabil să câștige popularitate deoarece se spune că sunt capabile să susțină călătoriile pe o durată mai lungă, fără a fi nevoie de reîncărcare.

Motivul care se află în spatele câștigurilor anormale recente din prețul acțiunii este același ca și pentru alte companii “fierbinți”, precum Tesla, Zoom sau Netflix – investitorii consideră că sunt companii ale viitorului. Schimbarea către mașinile cu emisii zero accelerează și nu există nicio urmă de îndoială în acest sens. Cu toate acestea, adevărul este că, acum, investitorii Nikola cumpără promisiuni.

Operațiuni

Amploarea operațiunilor Nikola este relativ redusă față de cele ale producătorilor de mașini convenționale, precum Daimler sau Volkswagen, sau a producătorilor de mașini electrice precum Tesla.

Compania operează o singură fabrică de producție în Germania și intenționează să înceapă operațiunile la o fabrică din Statele Unite în această vară. Camioanele vor fi produse în Europa la început și exportate în SUA.

CITESTE SI:  ROCA Management, administratorul companiei de private equity ROCA Investments, devine cel mai nou membru al Asociației Administratorilor de Fonduri din România

Producția de camioane grele de mare lungime alimentate cu celule de hidrogen – nișă de piață în acest moment – este programată să înceapă în 2023. Cu toate acestea, ar putea câștiga un avantaj doar dacă reușește să dezvolte un camion complet operațional înaintea colegilor din SUA și Europa.

În cazul în care nu reușește să dezvolte un astfel de camion înaintea altor producători de mașini, este posibil să piardă din popularitate din cauza capacităților de producție mult mai mici.

Sursa: xStation5

Acțiunile Nikola (NKLA.US) s-au apreciat în iunie, atingând pe 6 iunie un maxim istoric la 86,85 dolari. De atunci a început o retragere și prețul acțiunilor a căzut sub structura Overbalance, ceea ce face ca această corecție să fie cea mai amplă a actualului trend ascendent. Cu toate acestea, după cum se poate observa, prețul reacționează la nivelurile de retragere Fibonacci.

Pretenții exagerate

O parte din câștigurile masive ale prețului acțiunilor au fost pierdute în urma unui raport al Bloomberg News. Bloomberg susține că CEO-ul Nikola, Trevor Milton, a exagerat cu privire la capacitățile camionului Nikola One, când prototipul său a fost dezvăluit în 2016.

CEO-ul a susținut că acest camion era pe deplin funcțional la acea vreme, în timp ce sursele Bloomberg au menționat că nu are celulele de combustibil, precum și alte componente esențiale. În cadrul aceluiași eveniment, Milton a spus că livrările vor începe în 2020, dar recent, Nikola Corporation a spus că de fapt nu se așteaptă să înregistreze venituri în acest an și că producția de camioane Nikola One va începe în 2021.

Opinia analiștilor

Cu toate acestea, Nikola a înregistrat comenzi echivalente a 2 ani și jumătate de producție. Aceasta este o realizare, având în vedere că nu a înregistrat niciun venit de la înființarea sa din 2014. Numărul mare al comenzilor confirmă faptul că Nikola are un departament de marketing solid și, în cazul în care reușește să extindă producția, ar putea deveni o companie de succes bine poziționată. Analistii par a fi optimiști – Cowen a inițiat urmărirea acțiunii ieri cu o evaluare de „cumpărare” și a stabilit o țintă de preț de 79 USD.

Sursa: xStation5

Analizând Nikola pe un interval inferior (H1), se poate observa că acțiunea a început o recuperare lentă. Ieri, aproape de sfârșitul sesiunii, a testat limita inferioară a geometriei pieței la 61,35 dolari, dar cumpărătorii au reușit să mențină prețul acțiunii deasupra acesteia. Limitele geometriei pieței sunt niveluri de urmărit pe termen scurt – 61,35 USD (suport) și 71,80 USD (rezistență).


 

[ajax_load_more]