BET
12220.16
0.56%
BET-TR
23768.86
0.56%
BET-FI
51037.23
-0.17%
BETPlus
1823.88
0.4%
BET-NG
903.09
0.84%
BET-XT
1064.93
0.46%
BET-XT-TR
2058.63
0.46%
BET-BK
2266.32
0.16%
ROTX
27351.68
0.51%


Analiză de piață: La ce ar trebui să ne așteptăm înaintea deciziei BCE?

Autor: Andreea Porojan
Timp de citit: 3 minute

Decizia BCE de maine este unul dintre cele mai așteptate evenimente de piață din acest an. Banca trebuie să răspundă la încetinirea economiei, iar așteptările de piață sunt mari. În această analiză explicăm ce s-ar putea întâmpla și aruncăm o privire la cele două piețe cheie: DE30 și perechea EURUSD.

Decizia BCE – contextul

La sfârșitul anului 2018, BCE a eliminat treptat programul QE (achiziționarea de active), în speranța de a putea crește lent ratele dobânzii. Realitatea economică a revizuit cu brutalitate aceste așteptări, încetinirea producției și a comerțului, încetinirea globală, riscurile geopolitice și inflația frustrant de scăzută obligând Banca să ia măsuri. BCE a anunțat deja că a lucrat la unele soluții, iar acestea vor fi anunțate joi. Decizia este la 2:45 pm ora României și conferința ulterioară întâlnirii începe la 3:30 pm ora României.

La ce se așteaptă piața?

Trebuie să analizăm decizia BCE din 3 perspective: rata de depozit, măsuri de tiering și un nou program QE, iar piețele se așteaptă la toate acestea.

Rata de depozit, care este în prezent la -0,4%, se așteaptă să fie redusă cu cel puțin 10 puncte de bază, dar o perspectivă dominantă este că acesta va fi redus cu 20 de puncte de bază până la -0,6%.

Ratele negative sunt foarte dureroase pentru bănci (care, de regulă, nu percep taxa pentru preluarea depozitelor, ci taxa de depozit de către BCE), de aceea este de așteptat ca reducerea să fie asociată cu măsuri de tiering care să le permită băncilor să depună o anumită sumă de bani la o dobândă 0% sau cu o rată mai puțin „negativă” decât rata oficială de depozit.

În cele din urmă, piețele se așteaptă la un nou program QE de cel puțin 30 de miliarde de euro lunar pentru cumpărarea de obligațiuni, pentru o perioadă de cel puțin 9 luni.

Combinația acestor așteptări reprezintă consensul pieței și reacția va fi determinată de modul în care diferă decizia reală de aceasta.

Sunt justificate aceste așteptări?

De când membrul BCE, Olli Rehn a cerut pentru o „relaxare bazooka”, așteptările de piață au crescut substanțial, determinând deprecierea EURUSD și DE30.

CITESTE SI:  Analiză Saxo Bank: Trimestrul al III-lea din acest an a fost cel mai slab pentru acțiunile companiilor din SUA din ultimii 2 ani

S-a ajuns la momentul în care depășirea așteptărilor de piață este aproape imposibilă pentru BCE, așa că se pare că respectarea consensului este cel mai bun scenariu pentru acțiuni (și cel mai rău pentru euro).

Ar putea BCE să dezamăgească? Se pare că o decizie cu privire la reducerea dobânzii este o „certitudine” și doar dimensiunea acesteia este discutabilă.

Cea mai mare întrebare este cea legată de reluarea programului QE, întrucât anumiți membrii ai BCE au argumentat în mod deschis împotriva acestei decizii.

Prin urmare, se pare că orice QE poate fi relativ mai mic sau condiționat de deteriorarea economică suplimentară – o astfel de decizie ar fi clar dezamăgitoare pentru investitori.

Mario Draghi poate sublinia faptul că sectorul de servicii și piața muncii rămâne optimistă și lasă orice controversă succesorului său (care va începe mandatul în noiembrie).

DE30 (sau indicele german DAX)

Sursa: xStation5

Indicatorul german DE30 a traversat un raliu amplu de la sfârșitul lunii august, iar așteptările pentru o „relaxare bazooka” explică o mare parte din această mișcare, astfel încât este clar că orice dezamăgire va fi vizibilă pe această piață.

Piața a egalat deja intervalul de expansiune început în iunie, dar există o serie de niveluri de rezistență – limita superioară a unui canal în scădere care este testat în prezent și o formațiune inversată de Head and Shoulders de la 12440. Cumpărătorii vor avea nevoie de un motiv bun pentru a depăși aceste obstacole, în timp ce există o distanță considerabilă față de nivelul de suport localizat la 11850.

EURUSD

Sursa: xStation5

Perechea a fost într-un trend descendent clar și asta nu s-a schimbat în ciuda unor încercări de apreciere. În mod normal, expansiunea monetară este negativă pentru monedă, dar reține că o mișcare mai mică (un program QE mai mic sau renunțarea la acesta) ar putea impulsiona efectiv euro, deoarece așteptările sunt foarte mari. Nivelurile cheie sunt la 1,0930 (suport) și la 1,1115 (rezistență).