BET
16056.64
0.27%
BET-TR
33312.8
0.27%
BET-FI
58041.9
-0.85%
BETPlus
2383.77
0.28%
BET-NG
1150.16
0.17%
BET-XT
1372.77
0.13%
BET-XT-TR
2816.12
0.13%
BET-BK
3001.6
-0.13%
ROTX
35756.7
0.05%Analiza Fitch Ratings: preluarea Bancpost nu are impact asupra ratingului Bancii Transilvania

Autor: Financial Market
Timp de citit: < 1 minute

Fitch Ratings a anuntat recent intr-un comunicat ca ratingului Bancii Transilvania (in prezent BB cu perspectiva stabila) nu va fi afectat de anuntul privind preluarea Bancpost. Acordul semnat la finalul lunii noiembrie a anului trecut prevede preluarea actiunilor pe care Grupul Elen Eurobank  le deține la Bancpost S.A., ERB Retail Services IFN S.A. și ERB Leasing IFN S.A., tranzactia urmand a se finaliza anul acesta.

Comunicatul precizeaza faptul ca achizitia nu va afecta semnificativ profilul de credit al BT sau situatiile financiare, fiind mai degraba un pas strategic al bancii privind dezvoltarea viitoare si consolidarea pe piata bancara din Romania.

Integrarea Bancpost si preluarea portofoliului de clienti va contribui la cresterea cotei de piata a Bancii Transilvania cu aprox 3%, amenintand serios locul intai al clasamentuui ocupat de multa vreme de Banca Comerciala Romana.

CITESTE SI:  Grupul TeraPlast achiziționează Grupul Wolfgang Freiler de la familia Uhl

De asemenea, Bancpost va aduce un portofoliul de credite performant, curățarea bilanțului planificată de Eurobank înainte de tranzacție va contribui la eliminarea presiunii asupra calității activelor BT.

Achizitia aduce de asemenea si un echilibru in totalul finantarilor Bancii Transilvania, avand in vedere faptul ca aprox 60% din portofoliul de credite al Bancpost este acordat in segmentul Retail, cu expunere redusa pe sectoarele ciclice cum sunt constructiile si sectorul imobiliar, un aspect mai riscant fiind totusi ponderea finantarilor in valuta ale Bancpost (in jur de 70%).

Desi indicatorii de rentabilitate ai Bancpost sunt mai slabi decât cei ai BT, datorita unei eficiențe mai reduse a costurilor, efectul asupra performanței BT ar trebui să fie destul de limitat, profitul solid al bancii permițând absorbția unor deficiențe ce vor veni o data cu finalizarea tranzactiei.


 

[ajax_load_more post_type=”post” button_label=”Mai multe articole”]