BET
16009.52
0.75%
BET-TR
33218.43
0.74%
BET-FI
57504.25
1.41%
BETPlus
2375.59
0.71%
BET-NG
1140.41
0.7%
BET-XT
1367.72
0.77%
BET-XT-TR
2806.07
0.76%
BET-BK
2978.41
0.63%
ROTX
35341.99
0.96%Analiză fundamentală și tehnică Netflix: Mai este loc de creștere pentru cea mai mare rețea de televiziune digitală din lume?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 7 minute

Pentru a evalua perspectivele pe termen lung pentru Netflix (NFLX.US), această analiză examinează cele mai importante două aspecte pentru o creștere durabilă: rentabilitatea capitalului angajat („ROCE”) și flexibilitatea alocării capitalului.

Rezultatele arată că NFLX obține un ROCE constant ridicat și are o generare puternică de numerar, o combinație bună pentru a stimula creșterea organică.

Dar, pe de altă parte, rezultatele arată, de asemenea, că la nivelurile sale actuale de prețuri, NFLX și-a atins evaluarea completă pe care fundamentele actuale o pot susține. Acest aspect sugerează că valoarea sa de piață este în concordanță cu valoarea sa contabilă.

Având în vedere că randamentele potențiale pe termen mediu sunt limitate, investițiile în acest moment vor necesita ceva timp, răbdare și angajament pentru ca fundamentele să revină la oferirea potențialului de apreciere a prețului acțiunilor.[emaillocker]

NFLX: afaceri și fundamente

Pentru simplitate și pentru a înțelege într-un mod simplu ce este Netflix: este cea mai mare rețea de televiziune digitală din lume și are aproximativ 207 milioane de abonamente plătite în peste 190 de țări. Veniturile NFLX se împart 50% pentru SUA / Canada și 50% pentru restul lumii.

Punctul forte al NFLX stă în scala și scalabilitatea sa. Tabelul de mai jos arată numărul de abonați din 2013 la nivel mondial.

După cum puteți vedea, Netflix avea 207,64 milioane de abonați în întreaga lume începând cu primul trimestru al anului 2021.

Baza de abonați a crescut cu 26% CAGR (creștere anuală compusă) între 2013 și 2018. În ultimii 3-4 ani, concurența în spațiul de streaming s-a intensificat. Și creșterea numărului de abonați NFLX a încetinit puțin, dar este în continuare o creștere cu o rată impresionantă. Baza de abonați a crescut la un CAGR de 18% între 2018 și primul trimestru al anului 2021.

Sursa: numărul de abonați Netflix din întreaga lume. Statista.com

Poziția NFLX ca lider al industriei este puțin probabil să se schimbe în viitor (cu excepția modificărilor majore de reglementare sau antitrust) din cauza așa-numitului „efect de rețea”. Efectul de rețea se referă la faptul că valoarea anumitor produse sau servicii crește pe măsură ce le folosesc mai multe persoane. Cu alte cuvinte, anumite rețele devin din ce în ce mai valoroase pe măsură ce devin mai mari.

Nu există nimic nou în concept. A fost adevărat în alte sectoare, precum căile ferate, telefoane și faxuri. Toate aceste exemple împărtășesc aceste trăsături comune:

A) cu cât rețeaua devine mai mare, cu atât devine mai valoroasă (un segment al unei căi ferate care leagă orașele A și B este mult mai valoros atunci când acest segment este legat și de alte căi ferate care leagă alte orașe); și

B) cu cât rețeaua este mai mare, cu atât costul de comutare este mai mare (dacă toată lumea folosește un aparat de fax și nu doriți să utilizați unul, veți găsi cu greu o alternativă viabilă).

Din nou, conceptul nu este nou. Dar epoca internetului a amplificat dramatic puterea efectului de rețea. Odată ce se stabilește un avantaj, din oricare motiv, algoritmi de inteligență artificială, algoritmi avansați de învățare automată sau pur și simplu ghinion (NFLX a beneficiat de toți acești factori), efectul de rețea își va face simțită prezența, va prelua controlul și se va înrăutăți.

În cazul NFLX, acesta beneficiază de un feedback pozitiv autosuficient: adică, mai mulți utilizatori din această rețea vor duce la conținut recomandat mai relevant și mai precis și la decizii mai bune pentru a crea conținut nou, ceea ce va face rețeaua și mai bună și mai valoroasă  pentru utilizatorii săi și clienți, care, la rândul lor, vor atrage mai mulți utilizatori noi și clienți să se alăture și să îngreuneze ieșirea utilizatorilor existenți, ducând din nou la mai mulți utilizatori și la o rețea și mai mare și așa mai departe.

Flexibilitate și profitabilitate în alocarea capitalului

Afacerea este atât de profitabilă și într-o poziție financiară atât de puternică încât se bucură de o libertate de invidiat de alocare a capitalului, așa cum este ilustrat în graficul de mai jos.

Sursa: Seeking Alpha

Acest tabel arată că NFLX și-a alocat numerarul operațional („OPC”) în ultimii ani. După cum se poate observa, întreținerea CAPEx este neglijabilă, doar 0,9%.

Și cheltuielile CAPEx necesită doar 2,8% din OPC. În prezent, NFLX nu efectuează răscumpărări de acțiuni și are un cost foarte redus al datoriilor.

Datoria pe termen lung în acest moment este de aproximativ 15 miliarde de dolari, iar plata dobânzilor este de aproximativ 750 de milioane pe an.

Pentru a pune lucrurile în perspectivă, a generat puțin peste 15 miliarde de dolari în OPC-uri anual în ultimii ani. Drept urmare, NFLX este cumva efectiv lipsit de datorii – serviciul datoriei este o fracțiune neglijabilă din datorie. Cel mai important, NFLX ar putea achita toate datoriile într-un an, dacă dorește.

Deci, imaginea de ansamblu a alocării de capital este foarte simplă pentru NFLX – generează o tonă de numerar organic și are libertatea aproape absolută de a aloca numerarul disponibil.

Poate reinvesti capitalul pentru a stimula creșterea economică, îl poate deține în contul bancar, poate plăti un dividend, achita datorii, cumpăra acțiuni și multe altele.

În plus, atunci când este combinat cu randamentul ridicat al capitalului propriu, oferă o combinație puternică pentru a stimula creșterea organică pe termen lung.

Cauzele fundamentale ale impresionantei capacități de generare de numerar de mai sus sunt avansarea tehnologică și scalabilitatea serviciului.

NFLX se bucură de o rentabilitate superioară atât în ​​raport cu ceilalți concurenți din această industrie, cât și cu piața în ansamblu, așa cum este ilustrat în graficul de mai jos.

CITESTE SI:  Disney a raportat o scădere a numărului de abonați la serviciul de streaming și o creștere a câștigului pe acțiune în trimestrul precedent

Din acest motiv, își poate permite să producă conținut cu jucători de primă clasă, fără a implica nici măcar un efort financiar suplimentar, știind că piața este globală și poate oferi conținut oricărui abonat de oriunde din lume.

Potențial de creștere și rentabilitate pe termen lung

Dacă sunteți un investitor pe termen lung și sunteți aliniat la conceptul de rentabilitate a capitalurilor proprii sau a ratei de creștere perpetuă, atunci rentabilitatea pe termen lung este simplă.

Randamentul pe termen lung este pur și simplu suma a două părți: randamentul investiției atunci când am făcut investiția („OEY”) și rata de creștere perpetuă („PGR”) a câștigurilor. Adică:

ROI pe termen lung = OEY + PGR

Și pe termen lung, rata de creștere este dată de:

PGR = ROCE * Rata de reinvestire

Motivele simplității pe termen lung sunt în principal două. Primul motiv este că toate fluctuațiile în evaluare sunt mediate.

În al doilea rând, nu contează cu adevărat modul în care compania folosește profiturile (cum ar fi dividendele, deținute în contul bancar sau utilizate pentru a răscumpăra acțiuni).

Atâta timp cât este utilizat în mod sensibil (ca în cazul NFLX), acesta va fi reflectat ca o revenire către acționarul companiei. De aceea, valorile de evaluare, cum ar fi P / E (PER), nu apar deloc în această analiză.

Deci, ca acționar într-o afacere pe termen lung, puzzle-ul rentabilității constă din trei piese: OEY, ROCE și rata de reinvestire. Și le vom parcurge unul câte unul pentru NFLX imediat.

OEY

OEY este profitul acționarului împărțit la prețul de achiziție. Toate complicațiile sunt în estimarea beneficiilor acționarului: beneficiile economice reale ale companiei, nu profiturile nominale contabile.

Aici, fluxul de numerar liber („FCF”) poate fi utilizat ca profit al acționarilor. Este conservator în sensul că, strict vorbind, câștigurile acționarilor ar trebui să fie flux de numerar liber plus partea din CAPEx care este utilizată pentru a stimula creșterea (adică, CAPEx de creștere).

ROCE

ROCE reprezintă rentabilitatea capitalului angajat. Rețineți că ROCE este diferit de rentabilitatea capitalului propriu (diferență importantă). ROCE consideră rentabilitatea capitalului angajat REAL și, prin urmare, oferă informații cu privire la cât de mult capital suplimentar trebuie să investească o companie pentru a câștiga o anumită sumă suplimentară de venituri, o cheie pentru estimarea PGR (rata de creștere perpetuă).

Rata de reinvestire este partea din venituri pe care compania o recuperează pentru a stimula creșterea în continuare.

Rata de reinvestire

În cele din urmă să vorbim despre rata de reinvestire. Cât de mult trebuie reinvestit este probabil cea mai importantă decizie de alocare a capitalului pe care trebuie să o ia un consiliu de administrație.

Și, din fericire, pentru NFLX, managementul său se bucură de o flexibilitate de alocare a capitalului de invidiat. Așa cum am indicat deja, imaginea alocării de capital este cu adevărat simplă: NFLX câștigă o mulțime de bani organic din operațiunile sale și are libertatea aproape completă pentru a aloca capitalul.

După cum am văzut în tabelul anterior de alocare a capitalului, rata de reinvestire este de aproximativ 3% în ultimii ani. Estimarea a fost obținută prin aproximarea creșterii CAPEx ca diferență între cheltuielile totale și costurile de întreținere.

Cu un ROCE de 59% și cu doar 3% din profiturile reinvestite în afacere, NFLX poate crește în continuare la o rată de 2% pe an, în mod organic și perpetuu!

Într-un celebru comentariu al renumitului investitor Warren Buffett, el a subliniat că există companii care, la sfârșitul zilei, indică faptul că au o mulțime de active și echipamente amortizate și spun investitorilor că „acestea sunt beneficiile noastre”.

Prin această expresie, NFLX este exact opusul afacerilor pe care le urăște – câștigă foarte mulți bani, dar nu are nevoie să cheltuiască mult pentru a crește.

Să nu uităm că NFLX poate reinvesti cu mult peste 3%, după cum s-a discutat mai sus. Dar astăzi, NFLX va menține cel mai probabil acel nivel de 3% deoarece, în acest stadiu, compania nu poate găsi atâtea oportunități de reinvestire care ar putea multiplica scalabilitatea afacerii.

Dar nu este un moment nepotrivit pentru a avea mulți bani și opțiunea de a acționa și de a fi pregătită pentru momentul când apar oportunități iar acest lucru este sinonim cu forța și inteligența.

Analiza tehnică

NFLX este exemplul clar al unei evaluări adecvate, în care prețul acțiunilor se potrivește cu valoarea contabilă. Atât de mult, încât mișcarea laterală a prețului acțiunilor companiei a durat 14 luni.

Sursa: xStation

Deși a dezvoltat recent o încercare de a sparge în sus, mișcare laterală ar putea fi menținută, până când prețul va găsi suport la linia ascendentă de trend pe termen scurt (linia roșie), cât și la indicatorul RSI.

Cu cât durează mai mult mișcarea laterală, conform teoriei, cu atât va fi mai puternică ieșirea din interval și nu pare că încercarea recentă a cumpărătorilor se va finaliza cu un succes, deși a fost marcat un nou maxim istoric la 615,32 USD.

Concluzie

Această analiză evidențiază două dintre cele mai importante elemente fundamentale despre NFLX și sustenabilitatea creșterii sale: rentabilitatea capitalului angajat („ROCE”) și rata de reinvestire.

Rezultatele arată că NFLX obține un ROCE constant ridicat și are o flexibilitate de alocare a capitalului de invidiat – o combinație puternică pentru a stimula creșterea organică.

Cu toate acestea, la o intrare pe evaluarea actuală, rentabilitatea totală pe termen lung este limitată la o proiecție de aproximativ 7,3%. Este adevărat că nu este o rată excepțională. Dar atunci când este ajustat pentru puterea sa financiară și opțiunile de care se bucură, NFLX este încă o investiție decentă pentru investitorii pe termen lung care pot aștepta ca fundamentele să ajungă din urmă.

Analiză efectuată de casa de brokeraj X-Trade Brokers[/emaillocker]