BET
16025.01
0.86%
BET-TR
33246.44
0.86%
BET-FI
58408.55
0.22%
BETPlus
2378.57
0.82%
BET-NG
1149.87
0.58%
BET-XT
1371.43
0.75%
BET-XT-TR
2813.29
0.75%
BET-BK
3006.37
0.62%
ROTX
35774.22
1.09%Analiză Home Depot, cel mai mare retailer american specializat în vânzarea de produse de bricolaj

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Home Depot a avut o performanță inferioară indicilor majori din piață, precum S&P 500 sau Dow Jones, până acum, în acest an.

Acțiunile au scăzut cu 1,6% de la începutul anului până în prezent și se numără printre companiile subperformante incluse în indicele Dow Jones.

Compania s-a luptat să-și crească vânzările în timpul celui de-al doilea trimestru fiscal, care tinde să fie cel mai puternic trimestru pentru companie, în termeni sezonieri.

Cel mai puternic trimestru sezonier nu a reușit să aducă relansarea

Home Depot se luptă cu încetinirea creșterii vânzărilor de când boom-ul post-pandemic al vânzărilor de bunuri pentru îmbunătățirea locuințelor s-a estompat.

De fapt, compania a înregistrat chiar o evoluție negativă a vânzărilor în ultimele trimestre, cele mai recente date pentru trimestrul fiscal II 2024 (calendaristic: mai – iulie 2023) indicând o scădere a veniturilor de 2,0% de la an la an.

Deși aceasta a fost o îmbunătățire în comparație cu scăderea de 4,2% YoY raportată în primul trimestru fiscal 2024, este, de asemenea, o sursă de îngrijorare, deoarece al doilea trimestru fiscal este, din punct de vedere sezonier, cel mai bun trimestru pentru companie.

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că societatea a reușit să depășească așteptările cu ultima sa publicație trimestrială și și-a menținut previziunile pentru întregul an.

Home Depot nu a reușit să își crească vânzările în trimestrul fiscal Q2 2024, care sezonier tinde să fie cel mai puternic trimestru. Sursa: XTB Research

O privire asupra evaluării

Să aruncăm o privire asupra evaluării Home Depot cu ajutorul a 3 metode de evaluare des folosite – DCF (Discounted cash flow), multiplii și modelul de creștere Gordon.

Metoda fluxului de numerar actualizat

Metoda fluxului de numerar actualizat (DCF), care este probabil cea mai populară metodă de evaluare pentru companiile cu afaceri consacrate.

Acest model se bazează pe o serie de ipoteze privind creșterea veniturilor, marja de exploatare, rata efectivă de impozitare, amortizarea, cheltuielile de capital sau costul mediu ponderat al capitalului (WACC).

Pentru simplificare, am folosit ca ipoteze mediile pentru ultimii 5 ani, precum și o ipoteză de creștere a veniturilor terminale de 5%. Un astfel de set de ipoteze ne conduce la o evaluare de 421,81 dolari – sau cu aproximativ 35% mai mare decât prețul actual al pieței.

În timp ce acest lucru ar sugera că societatea are o anumită creștere în ceea ce privește elementele fundamentale, acest model este foarte sensibil la ipotezele utilizate, iar mici modificări ale acestora pot duce la rezultate foarte diferite.

Mai jos sunt furnizate două matrici de sensibilitate – una pentru marja de exploatare și ipotezele de creștere a veniturilor, iar cea de-a doua pentru ipotezele de creștere a veniturilor finale și WACC final.

Sursa: XTB Research

Sursa: XTB Research

Metoda multiplilor

Să trecem la următoarea metodă de evaluare foarte des utilizată – multiplii. Este nevoie de un grup de referință pentru comparație și acesta a fost construit din retaileri care vând produse de îmbunătățire a locuinței, asemănător Home Depot. Grupul include:

CITESTE SI:  Preț țintă de 0,57 lei pentru acțiunile OMV Petrom pe fondul creșterii cheltuielilor de capital

• Lowe’s (LOW.US)

• Tractor Supply (TSCO.US)

• Floor & Decor Holdings (FNR.US)

• Amazon (AMZN.US)

• Walmart (WMT.US)

• Target (TGT.US)

În timp ce toate aceste companii au în oferta lor produse de îmbunătățire a locuinței, trebuie spus că Lowe’s, Tractor Supply și Floor & Decor Holdings sunt retaileri de îmbunătățire a locuinței, în timp ce celelalte 3 companii au produse de îmbunătățire a locuinței ca parte a ofertei lor de produse.

Secțiunea superioară a tabelului de mai jos prezintă 6 multipli diferiți pentru 6 întreprinderi similare Home Depot, cu medii și mediane calculate în partea de jos.

Secțiunea inferioară prezintă multiplii pentru Home Depot, precum și evaluările Home Depot calculate cu ajutorul mediilor grupului de companii.

După cum se poate vedea, gama de evaluări obținute este foarte largă. Dacă luăm o medie redusă a acestora (excluzând cele mai mici evaluări P/BV și cele mai mari evaluări P/FCF), ajungem la o evaluare de 301,20 USD, adică cu aproximativ 3% sub prețul actual al pieței.

Sursa: XTB Research

Modelul de creștere Gordon

Home Depot a plătit dividende în mod regulat în ultimii 35 de ani. În timp ce plata a fost majorată în majoritatea anilor, nu a fost întotdeauna așa – ultima dată când dividendul a fost menținut neschimbat a fost chiar în anul fiscal 2022.

Fiind o companie cu un istoric bun în ceea ce privește plata dividendelor, Home Depot poate fi evaluată folosind modelul de creștere Gordon.

Aici sunt necesare două ipoteze – rata de rentabilitate necesară și creșterea perpetuă a dividendelor. Folosind un cost al capitalului propriu de 10,00% ca rată de rentabilitate necesară și o creștere a dividendelor de 7%, ajungem la o evaluare de 326,8 dolari, adică cu aproximativ 5% peste prețul actual al pieței.

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că evaluarea este foarte sensibilă la ipotezele utilizate. O matrice de sensibilitate poate fi găsită mai jos și arată cât de mult se modifică evaluarea prin schimbarea fiecărei ipoteze în pași de 5 puncte de bază.

Sursa: XTB Research

O privire asupra graficului

Analizând graficul Home Depot (HD.US) pe intervalul zilnic, putem observa că acțiunile au avut dificultăți în ultima vreme, iar scăderile s-au accelerat în urma unei alunecări sub zona de suport marcată cu retragerea Fibonacci de 38,2% a vânzării din 2021-2022.

Prețul acțiunileâor a coborât sub un alt suport important în urma deschiderii în scădere de astăzi – zona de 310 dolari, zonă marcată cu reacțiile anterioare ale prețurilor și media mobilă de 200 de ședințe.

Deși prețul încearcă o revenire peste acest obstacol, nu se poate observa încă un succes al acestei tentative. În cazul în care declinul se reia, următorul suport de urmărit poate fi găsit în jurul pragului psihologic de 300 de dolari.

Sursa: xStation5

Analiză efectuată de XTB