BET
16914.99
0.46%
BET-TR
35096.55
0.46%
BET-FI
59813.65
-0.14%
BETPlus
2498.98
0.42%
BET-NG
1207
0.16%
BET-XT
1440.16
0.37%
BET-XT-TR
2954.57
0.37%
BET-BK
3111.82
0.5%
ROTX
37147.33
0.45%


Analiză mărfuri: Cererea de petrol se îmbunătățește în timp ce prețul aurului ar putea crește până la finalul anului

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Piețele mărfurilor, cu câteva excepții, rămân într-o stare de sănătate destul de bună, pe măsură ce ne apropiem de sfârșitul a ceea ce până în prezent a fost o primă jumătate de an foarte volatilă și uneori tulbure, marcată de cea mai gravă scădere a creștererii economice globale din cauza pandemiei, de la al Doilea Război Mondial încoace.

În timp ce este încă în scădere cu 20%, indicele Bloomberg Commodity Commodity tranzacționează cu plus 2% în această lună cu produse pro-ciclice – cum ar fi metalele industriale – petrolul și produsele combustibile fiind principalul vector.

Majoritatea piețelor, inclusiv mărfurile, urmăresc în prezent Rezerva Federală a SUA și indicele S&P 500 ca surse cheie de inspirație. Ceva scăderi legate de creșterea cazurilor de COVID-19 din S.U.A., iar la Beijing acțiunile au scăzut, înainte ca FOMC să anunțe planurile de a cumpăra obligațiuni corporative.[emaillocker]

Aceste evoluții continuă să alimenteze întrebarea dacă evaluările actuale ale pieței bursiere s-au dislocat de la economia reală, în vreme ce creșterea a scăzut și a crescut șomajul. Piața se comportă în prezent ca și cum Rezerva Federală va acționa la orice semn de slăbiciune.

Energie: Sectorul energetic continuă să prezinte o divergență între petrolul brut și produsele derivate pe de o parte, și gazul natural pe cealaltă parte.

Reducerile robuste OPEC + împreună cu un grad ridicat de conformitate și rapoartele cum că cererea continuă să își revină într-un ritm rapid au susținut o redresare puternică a țițeiului și a produselor derivate de la sfârșitul lunii aprilie.

În cel mai recent raport al pieței petrolului, Agenția Internațională a Energiei (AIE) consideră că cererea de petrol din 2020 se îmbunătățește, dar este în continuare în scădere cu 8,1 milioane barili/zi, înainte de a recupera cu încă 5,7 milioane barili/zi în 2021. În general, nu cred că cererea se va redresa complet până cel puțin în 2022, cu o recuperare lentă a cererii de kerosen și o modificare a comportamentului consumatorului.

În timp ce țițeiul a pornit pe drumul recuperării, prețurile gazelor naturale din SUA și Europa ar putea rămâne sub presiune în lunile următoare. Acest lucru este un răspuns la stocurile care continuă creșterea sezonieră.

Gazul natural din SUA pentru livrare se tranzacționează în iulie cu o valoare peste 1,60 USD / MMBtu, adică peste valoarea minimă din martie, la 1,52 USD / MMBtu. Fără o creștere puternică a cererii (din cauza vremii mai calde) sau a creșterii cererii industriale, riscurile pe termen scurt indică scăderea prețurilor.

Un plus la sentimentul de neliniște este perspectiva ca recenta reducere a producției de petrol din SUA să înceapă curând să aibă un trend invers. Din cauza creșterii petrolului WTI peste 40 $/baril, producătorii de țiței de șist sunt pregătiți să crească producția, eveniment care va produce o producție suplimentară de gaz asociat.

CITESTE SI:  Sphera Franchise Group estimează vânzări de peste 1,64 miliarde lei și un profit cu 20% mai mare

O altă provocare este scăderea recentă a exporturilor de GNL (gaz natural lichefiat), însă prețurile mai mici ale gazelor din întreaga lume ar putea reduce rentabilitatea exportului de GNL atunci când luăm în considerare costurile de transport și lichefiere.

Metale prețioase: Perioada de tranzacționare a aurului în jurul valorii de 1700 $/uncie s-a extins în a noua săptămână, în timp ce metalul s-a străduit să găsească un subiect suficient de puternic pentru a duce prețul mai sus sau mai jos.

Lipsa unui răspuns pozitiv la stimularea suplimentară a bănciilor centrale, slăbiciunea recentă a dolarului și randamentele reale mai scăzute au contribuit la determinarea reducerii pozițiilor long speculative deținute de fondurile de risc pe piața futures. De la apogeul lunii februarie, acestea au redus pozițiile cu un procent de 55%, ajungând la cele mai mici dintr-un an.

Între timp, fondurile tranzacționate pe bursă (ETF), sprijinite de lingouri, au continuat să facă un tur de forță: deținerea totală de aur, conform datelor Bloomberg, a crescut cu 565 tone, până la 3138 tone în acest an. Prin urmare, mai mult aur pentru a compensa scăderea cererii fizice din cauza pandemiei și blocajul din partea celor mai mari consumatori de aur din lume din Asia.

Creșterea cererii pentru ETF a venit de la toate tipurile de investitori: de la retail, la fonduri de pensii și unii dintre cei mai bogați oameni din lume. Nouă bănci private intervievate de Reuters, care supraveghează colectiv circa 6 trilioane de dolari pentru activele ultra-bogaților din lume, au declarat că au sfătuit toți clienții să își mărească alocarea către aur.

Goldman Sachs a evaluat prognozele de preț pe șase luni pentru aur la 1900 $/uncie și, nu în ultimul rând argintul la 21 dolari / uncie. Acesta din urmă reprezintă un raport aur-argint la 90,5, o performanță cu 9% mai mare în raport cu piața actuală.

Acțiunea recentă a prețurilor metalelor prețioase evidențiază deopotrivă capacitatea lor de a frustra și nevoia de răbdare. În acest moment, lipsește declanșatorul necesar impulsionării pieței, având în vedere riscul și optimismul observate pe piețele financiare.

Totuși, aceste evoluții nu ne schimbă părerea că aurul va acționa ca un diversificator important pe termen scurt, în timp ce pe termen lung este probabil să prospere, întrucât dolarul slăbește, iar randamentele reale se micșorează odată cu creșterea inflației.

La acestea se adaugă riscuri geo-politice crescute, potențial alimentate de COVID-19, în special cu sondajele care indică o înfrângere semnificativă pentru președintele Trump în noiembrie.

Mai mult, pandemia riscă să accelereze procesul de deglobalizare și reașezare a relațiilor internaționale, care a început odată cu războiul comercial SUA-China.

Autor de Ole Hansen, Director strategie mărfuri, Saxo Bank[/emaillocker]


 

[ajax_load_more]