BET
16984.36
-0.17%
BET-TR
35240.51
-0.17%
BET-FI
60285.57
-0.27%
BETPlus
2510.48
-0.15%
BET-NG
1213.69
0.38%
BET-XT
1448.79
-0.2%
BET-XT-TR
2972.31
-0.2%
BET-BK
3131.69
-0.1%
ROTX
37279.11
-0.21%Analiză: Maximul înregistrat în cazul țițeiului pierde din avânt, dar riscurile geopoltice rămân

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Deși probabil că a fost o chestiune temporară, balanța țițeiului a înclinat dramatic din nou în favoarea prețurilor mai mari în această săptămână, când atacurile asupra celei mai mari instalații de procesare a petrolului din lume, de la Khurais și Abqaiq din Arabia Saudită, au tăiat temporar 5% din rezerva mondială.

Timp de două zile, incertitudinea a dus la schimbări majore de prețuri înainte ca oficialii saudiți să calmeze piețele după ce au spus că stocurile vor reveni la normal mai repede decât se temea piața că s-ar întâmpla.

„În urma unei săptămâni în care rapoartele pieței de petrol au avertizat cu privire la riscul apariției unor excese în stocuri datorită creșterii slabe a cererii, maximul a fost dureros, dar ar fi putut fi mult mai rău, luând în considerare cantitatea de petrol afectată”, apreciază Ole Hansen, Director strategie mărfuri in cadrul Saxo Bank.

Creșterea prețurilor petrolului într-o perioadă de încetinire economică ce duce la o creștere și mai scăzută a cererii nu este o combinație prea bună. Probabil acesta este principalul motiv pentru care redresarea țițeiului s-a dezumflat atât de repede.

Riscul pentru stocuri în urma escaladării geo-politice și a aparentei slăbiri a Arabiei Saudite atunci când vine vorba de protecția propriilor active ar trebui să susțină prețurile în continuare în săptămânile ce vin. Dar, riscul unui deficit al stocurilor a fost scos din calcul deoarece Arabia Saudită a apelat la stocurile locale de rezerve de 180 de milioane (sursa: JODI) pentru a preîntâmpina orice deficit de producție.

CITESTE SI:  Economia americană a creat 303.000 de locuri de muncă în luna martie 2024, cel mai mare număr din ultimele zece luni

Cu toate acestea, prima de risc geo-politic, estimată a fi undeva peste $60/baril va necesita, cel mai probabil mai multă vreme pentru a dispărea. Iranul, acuzat că s-a aflat în spatele atacurilor, se găsește din ce în ce mai mult în situația de a fi încolțit, presiunile tot mai mari rezultate de pe urma sancțiunilor punându-i tot mai mult în imposibilitatea de a-și vinde petrolul.

„Din acest motiv, credem că intervalul pentru țițeiul WTI din jurul valorii de 55$/baril observat în aceste ultime trei luni a trecut acum mai sus, către 60$/b. O surpriză negativă din partea FOMC spre final de zi ar putea afecta capitalurile proprii care ajutau la scăderea prețurilor petrolului, în timp ce îndoielile că Arabia Saudită va avea capacitatea de a îndeplini planul de redresare sau dacă o escaladare va duce la creșterea prețului.”

Analiza efectuată de Ole Hansen,Director strategie mărfuri Saxo Bank


 

[ajax_load_more]