BET
17625.49
-0.78%
BET-TR
37440.56
-0.43%
BET-FI
58295.95
-0.67%
BETPlus
2602.89
-0.73%
BET-NG
1262.4
-1.23%
BET-XT
1494.86
-0.88%
BET-XT-TR
3138.71
-0.52%
BET-BK
3236.81
-0.63%
ROTX
38731.11
-0.87%
Analiză Microsoft: acțiune de creștere și dividend în egală măsură

Autor: Financial Market
Timp de citit: 6 minute

Microsoft se tranzacționează în prezent aproape de maximele istorice, ceea ce poate fi un moment intimidant sau incomod pentru a lua o poziție de cumpărare pentru mulți investitori.

Cu toate acestea, calitatea ridicată este rareori ieftină în afara evenimentelor macroeconomice majore, iar superioritatea operațională tinde să interfereze cu calendarul investițiilor.

Deși putem vedea Microsoft ca o companie solidă în creștere, aceasta poate fi privită și din perspectiva creșterii valorii pe termen lung și a dividendelor.

Dacă un lucru caracterizează Microsoft Corporation (MSFT: SUA), aceasta este recompensa substanțială pe care a acordat-o investitorilor în ultimul deceniu și îmbunătățirea considerabilă a performanței generale în piață în ultimii cinci ani.

Doar ca informație, la o investiție de 10.000 de dolari în urmă cu zece ani, ar fi revenit incluzând dividendele, mai mult de 137.000 de dolari, după cum se arată mai jos.

În prezent, poate fi dificil pentru mulți investitori să ia o poziție sau să o mărească atunci când o companie este la un nivel istoric sau aproape, cu toate acestea, în această companie, este adesea decizia corectă.

Ca și cum nu este niciodată un moment nepotrivit pentru a încorpora acțiunile în portofoliile noastre. Companiile de top tind să continue să se descurce mai bine pe termen lung, în timp ce multe așa-numite companii „subevaluate” tind să rămână așa dintr-un motiv.

Să cumperi Microsoft aproape de maximele istorice?

O strategie clasică de investiții poate fi găsirea de acțiuni subevaluate în apropierea minimelor lor și evitarea celor care sunt la maxime istorice. Dar în cazul Microsoft, opusul este adevărat față de cazul companiilor pentru investirea pe  termen lung. Pe măsură ce viziunea, inovația, conducerea și fundamentele lor tind să depășească cu mult restul pieței.

Este mult mai bine să cumperi o companie minunată la un preț corect decât o companie corectă la un preț minunat.” – Warren Buffett

Microsoft este o companie de „acest gen”

Mulți ar putea considera Microsoft ca și pe alții giganți tehnologici asemănător bulelor din trecut și vor folosi graficele pentru a o demonstra. Foarte similar cu acest grafic de la începutul mileniului până în prezent:

Sursa: xStation

Enervant, nu? Ei bine, ce se întâmplă dacă incorporam creșterea EBITDA și creșterea venitului din exploatare în grafic? Interesant este că în această perioadă au crescut de fapt mai mult decât prețul acțiunilor.

Acum arată mai bine, nu-i așa? Ei bine, ca orice altceva, datele pot fi alese pentru a se potrivi unei teze de investiții sau a unei analize, deoarece am putea selecta o dată diferită și obține un rezultat diferit.

Acest lucru este ales cu precizie, la fel ca și cei care încearcă să vă convingă că un accident este iminent sau că nu se pot obține beneficii pe termen lung.

Acest lucru poate fi util pentru investitorii pe termen scurt, dar nu și pentru investitorii pe termen lung, cu cât este mai mare perioada de timp, cu atât fundamentele sunt mai consistente.

Microsoft este o acțiune de creștere sau o acțiune pentru dividende?

Investitorii pe termen lung ar trebui să ia în considerare creșterea, fluxul de numerar liber (FCF) și fluxul de numerar liber cu efect de levier (LFCF), venitul operațional și marjele crescute. Acestea sunt valorile pe care acționarii pe termen lung le caută pentru creșterea dividendelor dar și siguranța dividendelor.

De asemenea, permit companiei să reinvestească în sine și să urmărească progresul acesteia. După ce s-a străduit să câștige tracțiune la începutul și la mijlocul deceniului, Microsoft a concatenat rezultate impresionante în ultimii ani, așa cum se arată mai jos.

Sursa: SeekingAlpha

O mare parte a creșterii recente a veniturilor se datorează produselor și serviciilor cloud, inclusiv Azure, așa cum se arată mai jos.

Această creștere are un alt avantaj, prin faptul că acestea sunt zone cu marjă ridicată și Microsoft câștigă încet cote de piață în lupta sa cu AWS (Amazon). În acest scop, în anul fiscal 2021, MSFT a înregistrat cele mai bune marje operaționale, marje nete și marje EBITDA în cel puțin un deceniu. În plus, concurența încurajează inovația, concentrarea și rezultatele.

În plus, compania cumpără acțiuni la o rată impresionantă și tocmai a autorizat un program de răscumpărare de 60 de miliarde de dolari.

Deci, o poziție „cumpărare și păstrare” va crește dramatic randamentul efectiv al investitorului. Deoarece legile compunerii se aplică exemplului MSFT față de S&P 500 (US500) în ultimii zece ani. O depășire în toate privințele, iar dividendul este cireașa de pe tort.

Ce dividende plătesc acțiunile Microsoft?

Microsoft a ridicat recent dividendul la 0,62 dolari trimestrial pe acțiune, o creștere de 11%. La un preț al acțiunii de aproximativ 300 USD, acest lucru echivalează cu o rentabilitate de 0,83%.

Evident, acesta nu este un randament ridicat, cu toate acestea, investitorii știu că fiecare număr trebuie luat în considerare în contextul adecvat. Există mai multe considerații la evaluarea unei acțiuni pentru creștere a dividendelor:

1. Randamente eficiente pentru investitorii pe termen lung.

2. Ce face compania cu numerarul nedistribuit prin dividende? Răscumpărările reduc numărul de acțiuni și sunt o recompensă fără impozite pentru acționari, de exemplu.

3. Banii reinvestiți în afacere dau roade? De multe ori, în special în domenii dinamice, stocurile cu randament mai mic depășesc randamentele ridicate ale randamentului total.

4. Este dividendul sigur?

Randamentele eficiente sunt instrumente foarte utile pentru investitorii pe termen lung care doresc să construiască o avere durabilă.

CITESTE SI:  One United Properties a prevândut 80% din unitățile primei faze One Lake District, care are o valoare brută de dezvoltare de peste 138 de milioane de euro

Microsoft a crescut dividendul în fiecare an în ultimii 20 de ani. Privind în urmă, în ultimii 10 ani, acțiunile MSFT au crescut dividendul la o rată de creștere anuală de peste 13%, iar dividendul a trecut de la 0,68 USD pe an în 2011 la 2,48 USD pe an acum.

Sursa: SeekingAlpha

În primul rând, dacă cineva ar fi cumpărat acțiuni MSFT la cel mai înalt nivel din 2011, în jur de 28,80 USD, fiecare acțiune ar avea astăzi o rentabilitate efectivă pentru acest investitor de peste 8,5% anual.

Prin cumpărarea și deținerea acestor acțiuni de creștere a dividendelor, investitorul ar produce în mod eficient mai mult decât multe fonduri cu randament ridicat, cu un nivel ridicat de levier.

Același investitor ar urma, de asemenea, să obțină câștiguri de capital pe termen lung de peste 10 ori mai mare decât investiția inițială. Aceasta este esența investiției în acțiuni de creștere a dividendelor.

În al doilea rând, Microsoft a redus numărul total de acțiuni cu aproximativ 12% în această perioadă de timp. Deci, pe măsură ce venitul operațional și EBITDA cresc, proprietatea fiecărei acțiuni este mai mare.

Graficul de mai jos prezintă creșterea EBITDA și a venitului din exploatare și reducerea constantă a numărului de acțiuni.

Sursa: SeekingAlpha

În al treilea rând, MSFT a folosit efectiv banii pentru a reinvesti în afacere și a crea mai multă valoare pentru acționarii săi. Așa cum se poate vedea în rezultatele ultimilor ani.

În acest fel, rentabilitatea totală a investiției (ROE) este mult mai mare decât cea a unor companii cu randamente mari din dividende precum Realty Income Corp. (O.US), Chevron (CVX.US) și AT&T (T.US). Următorul grafic arată care a fost rentabilitatea unei investiții de 10.000 USD în ultimii cinci ani. Rezultatul este un grafic similar timp de zece ani.

Pe scurt, acțiunile MSFT sunt mult mai puțin riscante decât acțiunile multor companii cu randament ridicat și au, de asemenea, un randament total mai mare.

În cele ce urmează, ceea ce este comparat este rentabilitatea totală împotriva diferitelor fonduri populare. După cum se arată, Microsoft le bate pe toate de departe chiar și înainte de prăbușirea din 2020.

Și, în cele din urmă, plata Microsoft, cât de mult este dividendul din câștigurile pe acțiune, a scăzut constant de-a lungul anilor de la peste 50% la mai puțin de 30% astăzi.

Dividendul este extrem de sigur cu acest indice și se așteaptă o creștere semnificativă. Dacă MSFT ar fi forțată să reducă dividendul, probabil că am avea probleme uriașe în întreaga economie. Microsoft nu și-a redus dividendul de la criza financiară din 2009.

Investitorii pe termen lung care au reușit să reziste acelei furtuni sau chiar au avut bani disponibili pentru a cumpăra la minimele recesiunii se descurcă destul de bine, indiferent dacă au cumpărat maxime din 2008 peste 35 USD sau minimele din 2009  sub 18 USD.

Este Microsoft o acțiune bună pentru dividende?

Numerarul poate fi o risipă pentru mulți investitori, dar fluxul de numerar gratuit este cheia evaluării multor companii. Pentru companiile consacrate, marje precum LFCF și CFO sunt văzute ca un indicator al succesului. Pe scurt, cât de mulți bani generează compania pentru acționari?

MSFT generează astăzi fluxuri de numerar imense și se așteaptă să continue cel puțin în următorii cinci ani. După cum se vede în graficul de mai sus, compania a avut un mare succes în acest sens.

Fluxul de numerar gratuit a crescut cu 78%, în timp ce, datorită reducerii numărului de acțiuni, fluxul de numerar gratuit pe acțiune a crescut cu peste 84%. Numerarul din operațiuni s-a dublat aproape în cinci ani, urcând cu 94%.

Marjele EBITDA se află la un nivel extrem de sănătos de 48%, în creștere față de 36% în urmă cu cinci ani. În mod similar, marjele operaționale au crescut cu 41% față de 29% acum cinci ani.

Estimările viitoare indică o creștere compusă (CAGR) de 14% și 13%, pentru exercițiile fiscale care se încheie în iunie 2022 și, respectiv, iunie 2023.

În mod similar, se așteaptă ca EPS să crească la un CAGR de 12%. Dacă extrapolăm acest lucru până în iunie 2026, utilizând un CAGR mai conservator de 11% pentru anii de după 2023, ar fi rezonabil să vedem că acțiunile MSFT ar putea genera EPS de 13,77 USD.

Acest lucru ar implica o marjă netă de 32,8% în 2026. Marja netă a Microsoft în anul fiscal 2021 a fost peste 36%, deci acest lucru este, de asemenea, rezonabil.

Analiză tehnică

Puține de spus despre graficul pe termen lung discutat la început, dar într-un plan temporal mai apropiat, pe graficul zilnic, se observă că evenimentele recente din China și începutul unei politici agresive de către Rezerva Federală ar putea împinge prețul spre liniile ascendete de trend ale minimelor în creștere.

Sursa: xStation

Această corecție, proiectată de la ultimele maxime istorice, ar implica o scădere de 9%. Nimic, în comparație cu corecțiile suferite în ultimele 18 luni din februarie 2020, unde situația pandemică a determinat o corecție de 30% a prețului acțiunilor.

Chiar și așa, înainte de aceasta, MSFT are mai multe suporturi care ar putea opri declinul și de unde ar putea relua mișcarea pentru a stabili noi maxime istorice.

Analiză efectuata de casa de brokeraj XTB Spania