BET
17680.5
1.41%
BET-TR
37417.56
1.48%
BET-FI
58826.12
-0.36%
BETPlus
2609.85
1.34%
BET-NG
1264.99
1.96%
BET-XT
1497.7
1.2%
BET-XT-TR
3132.73
1.27%
BET-BK
3227.37
0.7%
ROTX
38863.86
1.44%
Analiză Microsoft: După ce i-a obișnuit pe investitori cu depășiri regulate ale câștigurilor în trecut, rezultatele pentru Q3 2021 nu au făcut excepție

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Microsoft (MSFT.US) a crescut cu 4% ieri, după ce compania a prezentat un alt raport solid al câștigurilor. Rezultatul net a atins un nivel record, veniturile crescând cu peste 20% de la an la an.

Segmentul de cloud a continuat să prezinte o creștere rapidă a veniturilor și marje mai mari. Cu toate acestea, creșterea profitului din exploatare a încetinit după un trimestru Q2 2021 cu rezultate excepționale.

Să aruncăm o privire mai atentă la rezultatele de la Microsoft, o companie care se luptă cu Apple pentru poziția de cea mai mare companie din SUA după capitalizarea bursieră.

Rezultatele principale

Microsoft, la fel ca și alte companii Big Tech, i-a obișnuit pe investitori cu depășiri regulate ale câștigurilor. Rezultatele pentru Q3 2021 (trimestrul Q1 fiscal 2022) nu au făcut excepție, deoarece compania a depășit previziunile privind vânzările și câștigurile pentru al unsprezecelea trimestru consecutiv.

Veniturile au crescut cu 22% de la un an la altul, la 45,32 miliarde USD, marcând cea mai mare rată de creștere din 2018. Piața se aștepta ca vânzările să ajungă la 43,97 miliarde USD. Venitul net a fost cu 47,6% mai mare față de anul trecut și a ajuns la 20,5 miliarde de dolari – un nivel record.

Venituri – vânzările Windows încetinesc

Microsoft a reușit să crească veniturile de la an la an în toate segmentele, segmentul Intelligent Cloud realizând cea mai mare creștere a vânzărilor în Q3 2021 (30,6% YoY).

Acest segment continuă să se poziționeze ca noul motor principal al vânzărilor Microsoft. Acesta a reprezentat puțin mai mult de 37% din veniturile totale ale companiei – valoare similară cu cea din trimestrul precedent.

More Personal Computing – segment care include sisteme Windows, jocuri și afaceri de publicitate – a atins cea mai mică rată de creștere. Pe de o parte, poate fi atribuită problemelor de aprovizionare care au limitat vânzările de computere noi și, prin urmare, a scăzut cererea de sisteme de operare.

În timp ce acest segment a fost generatorul de bani al Microsoft în trecut, generând peste 50% din vânzări, a reprezentat mai puțin de 30% din vânzări în Q3 2021 – cea mai mică pondere din istorie. Compania continuă să facă tranziția către un model de afaceri bazat mai mult pe abonament, o temă comună pentru multe companii tradiționale de tehnologie.

Sursa: Bloomberg, XTB

Segmentul de Intelligent Cloud continuă să experimenteze o creștere spectaculoasă, în trimestrul trecut rata depășind 30% față de anul trecut.

Ponderea segmentului de Intelligent Cloud în veniturile totale ale Microsoft continuă să crească. Segmentul a reprezentat mai mult de 37% din veniturile totale în Q3 2021. Între timp, segmentul More Personal Computing continuă să își piardă din importanță.

CITESTE SI:  EVERGENT Investments raportează un rezultat net de 78,12 milioane lei la finalul primului trimestru

Profit – Creșterea a încetinit în toate cele 3 segmente

Situația pare mai puțin roz când vine vorba de profitul operațional. Creșterea profitului în toate cele trei segmente a încetinit în Q3 2021.

În timp ce creșterea în segmentele de Intelligent Cloud și Productivitate și Procese de afaceri a încetinit după o accelerare în Q2 2021, creșterea segmentului More Personal Computing a continuat să scadă pentru al doilea trimestru consecutiv.

Cu toate acestea, marjele s-au îmbunătățit în toate segmentele, cu excepția Intelligent Cloud. Deteriorarea marjelor din segmentul cloud nu ar trebui să fie încă îngrijorătoare, deoarece rămâne aproape de maximele istorice.

Îmbunătățirea marjelor în alte două segmente a permis marjei operaționale totale să crească în cursul trimestrului la niveluri nemaivăzute după Q4 calendaristic 2009.

În timp ce rapoartele de la Facebook sau Alphabet arată o perspectivă mai slabă a cererii de anunțuri, această problemă nu afectează în niciun fel Microsoft. Compania continuă să arate o creștere excepțională, iar performanța operațională stelară se reflectă în performanța solidă a prețului acțiunilor companiei.

Sursa: Bloomberg, XTB Research

Sursa: Bloomberg, XTB

Creșterea profitului operațional a încetinit în toate cele trei segmente. Cu toate acestea, chiar și acele rate de creștere mai slabe indică o eficiență îmbunătățită, creșterea profitului operațional depășind creșterea vânzărilor.

Marja operațională la segmentul Intelligent Cloud s-a deteriorat în Q3 2021, dar rămâne la niveluri ridicate. Marja din alte două segmente s-a îmbunătățit, permițând marjei operaționale totale să crească la cel mai înalt nivel din Q4 2009.

Microsoft ar putea depăși Apple

Microsoft este una dintre cele mai mari companii americane. Nu numai că este membru al „clubului de mii de miliarde de dolari”, dar este de fapt a doua companie din SUA ca mărime, fiind doar în urma lui Apple în ceea ce privește capitalizarea bursieră.

Cu toate acestea, în urma ultimei creșteri a prețului acțiunilor după raportare, diferența a devenit foarte mică. Apple are o capitalizare de piață de 2.460 miliarde de dolari, în timp ce Microsoft este evaluat în prezent la 2.426 miliarde de dolari.

Microsoft și-a revenit complet după recenta corecție descendentă și a atins noi maxime istorice în această săptămână. Tendința ascendentă a prețului acțiunilor este foarte puternică și a fost susținută de media exponențială 100 de perioade de peste un an.

Sursa: Bloomberg, XTB

Microsoft caută să depășească Apple în topul companiilor cu cele mai mari capitalizări listate pe bursa din SUA.

Sursa: xStation5

Tendința ascendentă a Microsoft a fost foarte puternică. În timp ce acțiunile au încheiat sesiunea de tranzacționare de ieri la distanță de maximele zilnice, cotațiile curente înainte de deschiderea pieței indică o deschidere ușor în creștere a sesiunii de astăzi. 

Analiză efectuată de XTB Research