BET
16945.56
0.1%
BET-TR
35160
0.1%
BET-FI
60523.55
-0.29%
BETPlus
2499.94
0.09%
BET-NG
1220.26
0.26%
BET-XT
1445.5
0.01%
BET-XT-TR
2965.56
0.01%
BET-BK
3102.71
-0.05%
ROTX
37243.01
0.12%



Analiză OTP Asset Management: Cum au evoluat piețele financiare în primele șase luni din 2021?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Primul semestru al anului 2021 a fost caracterizat printr-o evoluție pozitivă în condiții de volatilitate relativ redusă, atat la nivel global (SUA si Europa) cat si piata locala de actiuni.

Atenția investitorilor a fost îndreptată cu precădere către semnalele transmise de principalele bănci centrale – Federal Reserve (FED), Banca Centrală Europeană (ECB) în special, iar datele macroeconomice publicate la nivelul principalelor economii ale lumii (cu focus pe Uniunea Europeană și SUA), cât și raportările financiare ale companiilor listate au avut un rol esențial în evoluția principalilor indici bursieri, se arată in cea mai recentă analiză privind Evoluția piețelor financiare în H1 2021, realizată de OTP Asset Management.

Cu toate ca băncile centrale la nivel global au intervenit prin programe de achiziții de obligațiuni suverane în 2020/2021, după apariția datelor macroeconomice, analiștii au început să pună sub semnul întrebării continuarea acestor programe și în special a politicilor de dobânzi reduse pentru perioade lungi de timp.

Astfel, în prima parte a anului 2021, după un început fulminant, obligațiunile suverane americane, europene (denominate în euro) și cele ale României (denominate în lei) au suferit scăderi din lunile ianuarie – februarie, până la finalul primului semestru.

Creșterile de randament ale obligațiunilor la nivel global se datorează datelor macro publicate la nivel global (inflație peste așteptări, etc.), așteptărilor privind redeschiderea economiilor și a așteptărilor analiștilor legate de acțiunile principalelor bănci centrale (încetarea programelor de quantitative easing (QE) și creștere de dobânzi în următorii ani).

Acțiunile băncilor centrale au menținut lichiditatea din piețele de obligațiuni. Ministerul de finanțe a reușit să plaseze 3.5 mld de euro pe piețele internaționale în luna aprilie 2021.

Sursa: Bloomberg, Statistici OTP AMR

Mai mult de atât, prețurile mărfurilor, cu excepția aurului, au înregistrat creșteri puternice în prima parte a anului (peste +20%, pentru cupru și aluminiu, și, peste +50%, pentru petrol). Prețul petrolului, după ce a fost prins în furtuna perfectă în 2020, a recuperat toată scăderea din 2020, ajungând la finalul primului semestru din 2021 la randament pozitiv, de peste 11% (față de ianuarie 2020), suprapunându-se peste previziunile de redeschidere a economiilor.

Dintre materiile prime a căror evoluție în preț merită menționată, amintim creșterea prețului la cherestea din prima parte a anului (+192% în luna mai, față de ianuarie 2021), alimentat de creșterea cererii pentru case din SUA. Această creștere a fost violent reversată în ultima parte a semestrului, ajungând o scădere de aprox. 18% a prețului de cherestea, față de începutul anului 2021.

Cum au evoluat piețele de acțiuni?

Piețele globale de acțiuni au avansat în primul trimestru susținute de distribuția vaccinurilor și de știrile legate de stimulii fiscali din SUA. În Statele Unite, acțiunile au înregistrat un avans redus în T1, în ciuda faptului că în luna ianuarie, volatilitatea era la cote ridicate. În cea de-a doua parte a trimestrului, piața și-a revenit în urma anunțurilor privind stimulentele guvernamentale.

Președintele Biden a anunțat inițial un pachet de stimulente fiscale de 1.9 trilioane USD, urmat de o promisiune suplimentară de 2 trilioane USD pentru investiții în infrastructură. În urma acestor știri, companiile din energie, cele financiare și industriale au înregistrat creșteri semnificative, iar companiile de tehnologie și cele de bunuri de larg consum, au subperformat.

CITESTE SI:  One United Properties propune acționarilor majorarea capitalului social cu până la 20% din valoarea actuală a acestuia

În Europa, speranțele de redresare economică globală au sprijinit sectoarele care au înregistrat evoluții slabe în 2020, precum cel energetic și cel financiar.

Un alt sector care a avut creșteri semnificative a fost cel auto. Sectorul care a subperfomat a fost cel de utilități, deoarece acesta este mai puțin conectat de redresarea economică. Acțiunile din piețele emergente au început anul cu creșteri puternice, însă, la finalul primului trimestru, acestea au cedat câștigurile datorită faptului că programele de vaccinare au rămas în urma programelor din țările dezvoltate.

Creșterea numărului de cazuri în anumite zone a dus la noi restricții de activitate în unele țări. De asemenea, creșterea randamentelor la care se tranzacționează titlurile de stat americane, însoțită de aprecierea dolarului a generat scăderi pentru companiile din piețele emergente.

În cel de-al doilea trimestru indicii americani au atins noi maxime istorice, aproape toate sectoarele înregistrând creșteri importante. FED-ul nu a dus modificări politicii monetare, însă proiecțiile au început să arate o posibilă creștere de dobândă în 2023.

Datele despre inflație au fost în centrul atenției începând cu luna mai, când inflația de bază a crescut de la 3% la 3.8%, înregistrând cea mai mare creștere din iunie 1992. Comparativ cu primul trimestru, când acțiunile de tip value au condus creșterile, în cel de-al doilea trimestru, acțiunile din tehnologie, comunicații și real estate au condus avansul.

În Europa, avansul acțiunilor a fost însoțit de sezonul de raportări financiare și de accelerarea programelor de vaccinare. O mare parte din țările europene au înregistrat scăderi importante în privința numărului de noi cazuri de Covid-19, fapt care au dus la ridicarea parțială a restricțiilor.

Dintre sectoarele performante, menționăm cel de bunuri de larg consum și real estate, cu performanțe modeste în primul trimestru. Cu toate acestea, și sectorul tehnologic a performat bine în cel de-al doilea trimestru, în timp ce sectorul energetic și cel de utilități a performat sub media pieței.

Acțiunile din piețele emergente au recuperat în cel de-al doilea trimestru în ciuda unor scăderi semnificative în luna mai, provocate de anunțul privind inflația din SUA. Creșterea inflației în Statele Unite a reînnoit îngrijorările privind o înăsprire a politicii monetare. Acțiunile românești au performat mai bine decât indicii piețelor dezvoltate, decât indicii piețelor emergente, sau a celor de frontieră.

Rezultatele companiilor pe primul trimestru nu au fost spectaculoase, însă ridicarea restricțiilor, programul de vaccinare și prognozele privind creșterea economică a dus la creșteri importante pentru cotațiile acțiunilor.

Cu toate că am asistat la un avans semnificativ al cotațiilor, evaluarea companiilor din indicele BET a rămas în urma piețelor de frontieră și a celor emergente, ceea ce a susținut creșterile.

Sursa: Bloomberg, Statistici OTP AMR

Analiză efectuată de OTP Asset Management