BET
16838.36
-0.26%
BET-TR
34937.55
-0.26%
BET-FI
59897.97
-0.98%
BETPlus
2488.64
-0.26%
BET-NG
1205.13
-0.11%
BET-XT
1434.84
-0.36%
BET-XT-TR
2943.66
-0.36%
BET-BK
3096.27
-0.44%
ROTX
36979.69
-0.22%


Analiză Prime Transaction: Ce portofolii aveau fondurile de pensii Pilon 2, SIF-urile și FP la BVB în decembrie 2019?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Pe o piață cu o lichiditate scazută prezența investitorilor institutionali este una cu efecte semnificative asupra cotațiilor bursiere. Valoarea detinerilor in acțiuni ale celor mai importanți investitori instituționali, fonduri de pensii si SIF-uri, a depasit nivelul de 23.5 mld lei (4.85 mld. euro), se arată intr-o analiză a casei de brokeraj Prime Transaction.

In semestrul al doilea valoarea detinerilor acestor investitori institutionali a crescut cu 20% sau 4 miliarde lei. Aprecierea a venit pe fondul creșterii cotațiilor bursiere si a noilor achizitii. Valoarea participatiilor acestor investitori profesionali reprezintă a șaptea parte din capitalizarea totala a BVB, mai exact circa 13%.

Cel mai mare detinator continua sa fie fondul de pensii NN, care se aproprie de valoarea de 1 mld euro in actiuni listate la BVB. De altfel el inregistrează si cea mai mare creștere procentuală a detinerilor, de circa 42%.

Dinamica semnificativă intalnim si in cazul SIF Transilvania si BRD Pensii, in ambele situatii cu o creștere de peste 30%. La polul opus cu cresteri sub medie, de 10%, se situeaza SIF Banat-Crisana si BCR Pensii.

Din punct de vedere al valorii detinute, la finalul anului trecut, in actiuni listate la BVB, avem patru entitati care depasesc pragul de 2 miliarde de lei. In afara de NN Pensii, regasim Fondul Proprietatea, o SIF – SIF Oltenia si un al doilea fond de pensii – Allianz.

Banca Transilvania marchează, din nou, cea mai mare creștere a valorii investite. Insă o parte importantă o reprezintă acțiunile gratuite acordate de catre emitent, in a doua parte a anului trecut.

CITESTE SI:  Bitcoin România: Numărul de tranzacții a crescut cu 600% în T1 20224, față de aceeași perioadă din 2023

Sectorul bancar românesc domină clasamentul achizitiilor institutionalilor, in conditiile in care fondurile au realizat
cumpărări importante si in cazul BRD – aproape 14 mil actiuni sau circa 220 mil. lei.

Topul emitenților care au atras investiții, grupează incă trei companii care reprezintă sectorul energetic. Fie ca vorbim despre Romgaz, OMV Petrom sau Fondul Proprietatea, toate sunt societati cu expunere majoritară in acest domeniu. O remarcă trebuie facută pentru Romgaz care a atras cumpărări de circa 9.5 mil actiuni, echivalentul a 353 mil lei prin evaluarea la pretul de la finalul anului.

Sursa: raportarile fondurilor de pensii; SIF-urilor si FP, calcule Prime Transaction. *Valoarea achizitii/vanzari reprezinta valoarea actiunilor calculate la pretul de referinta de la 31.12.2019

Cele mai noi companii listate continuă să atragă atentia investitorilor institutionali. Digi Communications, Medlife sau Sphera Group se regăsesc in topul achizițiilor, remarcând suma mai mare in cazul Digi. De asemenea, companii cu rezultate financiare pozitive intregesc acest top, asa cum este cazul Teraplast sau Electrica.

In cazul vânzărilor regăsim, in general, companii mai mici ca si dimensiune cu exceptia Erste Bank si chiar a două dintre SIF-uri: – SIF Muntenia si SIF Moldova. Cat de implicati sunt investitorii institutionali in acționariatul emitentilor si care este structura de detinere in principalele compani listate, vom afla in partea a doua a acestui material.

Analiză efectuată de Prime Transaction.


 

[ajax_load_more]