BET
16838.36
-0.26%
BET-TR
34937.55
-0.26%
BET-FI
59897.97
-0.98%
BETPlus
2488.64
-0.26%
BET-NG
1205.13
-0.11%
BET-XT
1434.84
-0.36%
BET-XT-TR
2943.66
-0.36%
BET-BK
3096.27
-0.44%
ROTX
36979.69
-0.22%


Analiză PWC: afacerile de familie vor continua să domine mediul de business international

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Conform unui studiu realizat de PWC la nivel global, afacerile de familie vor continua să domine mediul de business international, bazandu-se atat pe produsele si serviciile existente cat si pe noi proiecte antreprenoriale.

Studiul, realizat pe un esantion de 2802 de companii la nivel global, din care 68 au fost din Romania, pune in centrul atentiei conceptul de Familly Office, o structura menita sa aduca un plus de valoare companiilor, printr-un management profesionist in ceea ce priveste gestionarea averii actionarilor, creșterea coeziunii familiei precum si asigurarea unei tranziții usoare a business-ului intre generatii.

Family Office este un serviciu care permite gestionarea volumului, complexitătii informatiei si proceselor din cadrul afacerilor mari de familie si oferă un model solid de organizare, control si acces la informatii astfel incat deciziile de business sa fie luate de o maniera eficientă.

La nivel local, studiul arată faptul ca mai mult de jumatate dintre companiile romanesti (53%) se asteaptă la o crestere anuala de cel putin 10% a cifrei de afaceri pe urmatorii cinci ani, iar un procent de aproape 70% anticipează deschiderea unor noi proiecte antreprenoriale, pe langa business-ul de baza, pe aceeasi perioadă de timp.

In ceea ce priveste forța de muncă si atragerea de noi talente in cadrul organizatiilor, 68% dintre companii consideră o provocare importanta inglobarea si retinerea noilor angajati, având in vedere criza majora prin care trece piața muncii, majoritatea celor disponibili solicitand salarii in crestere, pe fondul dinamizării economiei.

CITESTE SI:  Fitch Ratings a crescut ratingul Băncii Transilvania pentru finanțări pe termen lung la BB+

Asimilarea noilor tehnologii in vederea cresterii productiei si serviciilor este in atentia a 65% dintre companiile romanesti, acestia intelegand ca digitalizarea activităților va aduce beneficii concrete avand si un plan realist de cuantificare a acestora.

De asemenea, in jur de 75% dintre companiile respondente au majoritatea membrilor familiei implicati in business, strategia afacerilor fiind aliniată cu cea personală, in timp ce 37% consideră planul de succesiune ca fiind un aspect important pentru urmatorii cinci ani.

O altă concluzie a studiului relevă faptul că jumătate dintre companiile românesti intenționează să-și extindă activitățile dincolo de granițele țării, intentionand in același timp să atragă si un management profesionist in conducerea organizatiilor.

Family Office este un concept care se adresează in principal companiilor mature, atât medii cat si celor de mari dimensiuni in care prima generatie fondatore a business-ului a ajuns la „finalul mandatului” si se pregătește pentru transferarea acestuia catre noile generatii, avand cinci piloni de baza: promovarea guvernanței corporative, armonizarea si optimizarea din punct de vedere juridic si fiscal, managementul investițiilor, procesul de succesiune catre noua generație moștenitoare precum si sevicii de tip concierge (administrative).