BET
16011.7
0.54%
BET-TR
33221.36
0.54%
BET-FI
57822.95
-0.88%
BETPlus
2376.63
0.51%
BET-NG
1144.97
0.37%
BET-XT
1368.93
0.36%
BET-XT-TR
2808.39
0.36%
BET-BK
2993.79
0.08%
ROTX
35653.36
0.23%Analiza săptămânii: Tesla, principalul producător de mașini electrice

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Tesla a publicat ieri raportul privind veniturile pentru ultimul trimestru din 2021, după încheierea sesiunii de pe Wall Street. În timp ce rezultatele pentru Q4 s-au dovedit a fi mai bune decât se aștepta, perspectivele oferite de companie au fost o dezamăgire.

Acțiunile s-au tranzacționat cu 6% în scădere după închiderea ședinței de tranzacționare, înainte de a compensa cea mai mare parte din scădere înainte de deschiderea sesiunii de astăzi. Să aruncăm o privire mai atentă la anunțul privind rezultatele Tesla.

Rezultatele principale

După cum s-a menționat deja în introducere, rezultatele Tesla pentru Q4 s-au dovedit a fi mai bune decât se aștepta. Compania a raportat un venit trimestrial record de 17,72 miliarde de dolari precum și un venit net record de 2,88 miliarde de dolari.

Profiturile mai bune decât cele așteptate au fost rezultatul unor marje mai mari decât cele așteptate. Fluxul de numerar liber a surprins, de asemenea, în sens pozitiv, ajungând la 2,78 miliarde de dolari. Tesla a raportat o ușoară pierdere în Q4 CapEx. Rezultate pentru al patrulea trimestru al 2021:

• Venituri: 17,72 miliarde USD față de 16,57 miliarde USD estimate

• EPS ajustat: 2,52 USD față de 2,36 USD estimat

• Venit net ajustat: 2,88 miliarde USD față de 2,68 miliarde USD estimate

• Marja brută auto: 30,6% față de 29,9% așteptată

• Marja brută: 27,4% față de 26,8% așteptată

• CapEx: 1,81 miliarde USD față de 1,83 miliarde USD

• Flux liber de numerar: 2,78 miliarde USD față de 1,67 miliarde USD estimat

• Livrări: 308,6 mii unități

Principalele venituri ale companiei. Sursa: Date companie, CNBC

Nu există modele noi în 2022

Cu toate acestea, comentariul conducerii la rezultatele din trimestrul IV s-a dovedit a fi mult mai puțin optimist decât rezultatele în sine. Elon Musk a spus că este posibil ca penuria de semiconductori să continue să exercite presiuni pe Tesla și să aibă un impact negativ asupra vânzărilor în acest an.

Musk a spus că penuria de cipuri se așteaptă să se rezolve în 2023, după ce a pus presiune pe producătorii de mașini electrice pentru câteva trimestre. Drept urmare, Tesla a avertizat că nu va lansa noi modele anul acesta și nu se va concentra pe producția de modele existente pe fondul penuriei de piese.

Aceasta înseamnă că nici Cybertruck, nici mașina promisă de 25.000 de dolari nu vor fi lansate. Pe de altă parte, Musk a spus că funcțiile de conducere autonomă vor deveni disponibile în acest an. În ciuda lipsei de piese, Tesla este încrezătoare că va depăși ținta anuală de creștere de 50%.

Tesla caută o locație pentru noua fabrică

Directorii de la Tesla au fost întrebați și despre producția la 2 fabrici noi – Berlin, Germania și Austin, Texas. Musk a spus că livrările de mașini fabricate la uzina din Austin vor începe după ce compania va primi certificarea finală, care este așteptată în curând. Producția în fabrica din Berlin a început la sfârșitul anului 2021.

CITESTE SI:  România, pe locul 5 la nivel global în grupul de fintech XTB, ca active și număr de clienți. Planurile XTB de dezvoltare pentru 2024

Compania dorește, de asemenea, să extindă capacitatea de producție anuală la fabrica sa din California la 600 de mii de unități. Cu toate acestea, în ciuda faptului că anul trecut a finalizat două noi fabrici, Tesla continuă să planifice continuarea extinderii. Musk a spus că Tesla caută în prezent o locație pentru o nouă fabrică și posibil să anunțe această locației la sfârșitul acestui an.

Roboți umanoizi în dezvoltare

Tesla a anunțat în urmă cu câteva luni că lucrează la un robot umanoid. Elon Musk a declarat, în timpul unui apel recent privind veniturile, că produsul s-ar putea dovedi a avea un potențial mai mare pentru Tesla decât afacerea cu vehicule electrice, deoarece forța de muncă este fundamentul economiei iar robotul Tesla va ajuta la deficitul de forță de muncă.

Nu a fost anunțată nicio cronologie pentru lansarea robotului, dar s-a sugerat că aceștia vor fi utilizați pentru prima dată în fabricile proprii Tesla.

O privire asupra pieței

Acțiunile Tesla (TSLA.US) au deschis sesiunea de tranzacționare de ieri în creștere, dar câștigurile au fost șterse până la sfârșitul sesiunii în urma anunțului Fed. Prețul acțiunilor a scăzut și mai mult după închiderea sesiunii, deoarece avertismentele privind lanțurile de aprovizionare de la Musk au afectat și mai mult sentimentul.

Acțiunile s-au tranzacționat cu peste 6% în scădere după orele de program, înainte de a recupera cea mai mare parte a scăderii în timpul sesiunii de tranzacționare din Europa de astăzi. La acest moment se așteaptă ca acțiunile să deschidă sesiunea de tranzacționare astăzi în apropierea nivelului de la închiderea sesiunii de ieri.

Aruncând o privire asupra graficului Tesla (TSLA.US) pe intervalul zilnic, putem observa că prețul s-a retras la zona de suport de 890,00 USD în timpul recentei vânzări. Această zonă este marcată de reacții anterioare ale prețului, limita inferioară a structurii Overbalance și retragerea Fibonacci de 50% a mișcării ascendente lansate în martie 2021.

Cumpărătorii au apărat zona și a fost lansată o mișcare de redresare în această săptămână. Reacția pozitivă la suportul de 890,00 USD sugerează că se profilează o mișcare de recuperare mai amplă.

Pe de altă parte, dacă starea de spirit se deteriorează și prețul coboară sub zona de 890,00 USD, lucrurile se pot înrăutăți, deoarece zona marchează și limita inferioară a formațiunii de prețuri Double Top. Ținta teoretică a formațiunii indică posibilitate unui declin până la nivelul de 550,00 USD.

Sursa: xStation5