BET
18042.59
0.54%
BET-TR
39292.33
0.52%
BET-FI
59167.26
0.14%
BETPlus
2673.38
0.52%
BET-NG
1278.58
0.31%
BET-XT
1539.44
0.59%
BET-XT-TR
3299.86
0.57%
BET-BK
3369.36
0.86%
ROTX
39628.22
0.54%

Analiză Saxo Bank: despre short în SUA, câștiguri și întoarcerea volatilității

Autor: Financial Market
5 min

Șocul „short” se va termina printr-o nouă reglementare?

„Conflictul” e în curs de desfășurare în SUA și s-a accelerat vineri, GameStop și AMC Entertainment câștigând încă 135%, respectiv 301%, provocând pierderi uriașe pentru unele fonduri speculative cu poziții scurte pe aceste acțiuni.

Nimănui nu ar trebui să-i pară rău pentru aceste fonduri speculative și „raidul” pe aceste poziții scurte este un fenomen social fascinant orchestrat pe forumul de acțiuni Reddit WallStreetBets, care a câștigat peste un milion de utilizatori noi în mai puțin de 48 de ore.

După cum raportează Bloomberg, atacul a devenit global extinzându-se în bursele japoneze, australiene și europene. Este aproape ca și cum mișcarea Occupy Wall Street s-a mutat din zgârie-nori strălucitori din exterior în arena financiară reală.

Citind discuțiile de pe Reddit și comentariile de pe Twitter trăiți sentimentul unei rebeliuni împotriva elitei condusă de furie. În timp ce narațiunea WallStreetBets este convingătoare pentru a înțelege ce se întâmplă, întreaga reacție este mai complexă, deoarece am văzut note de cercetare de la partenerii noștri de piață din SUA care sugerează că investitorii retail au fost vânzători neți ai acțiunilor fizice pentru multe dintre aceste nume.

Cea mai mare ironie este că, în timp ce multe fonduri speculative pierd operatorii inteligenți de pe Wall Street, factorii de decizie de piață vor avea o recompensă imensă după toată această activitate.

Ceea ce a permis acest comportament pe piețe și tsunami-ul noilor investitori este comisionul gratuit în SUA pentru tranzacționarea acțiunilor și a opțiunilor pe acțiuni, care în cele din urmă este o funcție a „plății pentru fluxul de comenzi”, care este legală în SUA, dar nu este permisă în Europa .

Aceasta înseamnă că firmele de brokeraj, cum ar fi Robinhood și ETrade, pot oferi tranzacții „gratuite”, dar vând fluxul de comenzi către factorii de decizie de piață din SUA, care pot internaliza acest flux în raport cu fluxul lor instituțional, dar fluxul de vânzare cu amănuntul conține, de asemenea, informații valoroase care pot fi utilizate în stabilirea prețurilor licitație-cerere etc.

Dacă această activitate short continuă continuă și provoacă instabilitate financiară sau drenaj de lichiditate, autoritățile de reglementare din SUA ar putea crește cerința de marjă la opțiunile pe acțiuni pentru a reduce speculațiile și, în cele din urmă, plata pentru regula fluxului de comenzi poate fi modificată pe termen mai lung.

Țara liniștită a quants-ilor stă într-o furtună furioasă

Revoluția „short” actuală explicată mai sus este un derivat al schimbării gigantice a pieței care a avut loc la sfârșitul anului 2019, când marii brokeri tradiționali din SUA au luat-o pe urmele Robinhood și au oferit tranzacționarea acțiunilor și opțiunilor pe acțiuni din SUA cu comision gratuit.

Apoi a venit pandemia și a turboalimentat tendința și a supradimensionat grupul de noi investitori care tranzacționează gratuit. Acest grup de investitori caută informații din mai multe surse diferite și nu au neapărat încredere în brokerii consacrați și, prin urmare, popularitatea WallStreetBets a Reddit a crescut dramatic.

Acest nou grup de investitori urmărește lumea investițiilor într-un mod foarte diferit, provocând tiparele tradiționale de-a lungul mai multor decenii să se spargă pe termen mediu (observație lunară utilizată în mod obișnuit de strategiile tradiționale de capitaluri proprii).

Rezultatul a fost creșterea companiilor neprofitabile și factorul valoric care trebuie să aibă performanțe slabe într-o asemenea măsură încât o cantitate mare de capital să fugă de uriașul fond de investiții AQR. Cofondatorul și CEO-ul AQR, Cliff Asness, a intrat recent la Bloomberg TV într-un interviu excelent și a vorbit despre starea investițiilor quants – și puteți simți cu adevărat durerea lui că lucrurile s-ar fi putut schimba definitiv, că vechile tipare nu se mai întorc niciodată.

Alte companii de tip quants, cum ar fi Two Sigma și Renaissance Technologies, au cunoscut un 2020 teribil în fondurile lor pe termen mediu, subliniind că au experimentat o ruptură semnificativă în structura pieței. Cel puțin deocamdată, aceste fonduri continuă să piardă bani în prima lună a anului 2021.

Tesla se așteaptă să crească cu 50% anual timp de mulți ani

Din fericire, se întâmplă alte lucruri decât războaiele short, cu trimestrul câștigurilor Q4 în plină desfășurare. Am văzut câștiguri foarte puternice de la Apple, depășind estimările, dar cea mai valoroasă companie din lume nu a oferit o perspectivă și asta a înspăimântat investitorii.

Când praful se va depune, presupunem că piața va accepta Apple ca fiind fenomenal, iar managementul a oferit claritatea situației ofertei semiconductorilor, spunând că cererea și oferta ar fi echilibrate în trimestrul actual, ceea ce înseamnă că Apple va putea livra un alt trimestru puternic pe măsură ce ciclul de actualizare iPhone 12 continuă. Facebook a înregistrat, de asemenea, un ritm bun atât în ​​ceea ce privește veniturile, cât și câștigurile, deși a evidențiat creșterea problemelor și a incertitudinii.

Cea mai așteptată publicare a veniturilor a venit de la Tesla, care a depășit așteptările privind veniturile și a ratat de puțin ținta la câștiguri, dar apoi a surprins pozitiv cu fluxul de cash. Conducerea a declarat că este suficientă finanțare pentru a finanța ținta actuală de producție, iar capacitatea de producție va fi extinsă cât mai repede posibil.

Tesla a prezentat, de asemenea, o perspectivă puternică, spunând că se așteaptă să crească cu aproximativ 50% anual în anii următori pentru livrări și venituri. Compania a avut, de asemenea, cel mai bun trimestru înregistrat vreodată pe segmentul generare și stocare a energiei, dar această linie de activitate funcționează în continuare la marjă brută negativă.

Cel mai mare lucru pozitiv la Tesla este generarea fluxului de cash care a atins 2,8 miliarde USD în ultimele 12 luni, ceea ce se traduce printr-o companie cu un randament al fluxului de numerar liber de 3,4%, care este la egalitate cu alte companii de tehnologie, cum ar fi Microsoft, Facebook etc.

Cu toate acestea, există un risc esențial pentru Tesla și aceasta este cota de piață în pierdere din Europa. Volkswagen își accelerează impulsul către EV și acest lucru va fi dificil pentru Tesla, dar nu va schimba faptul că Tesla va fi probabil în top 3 în ceea ce privește producția și volumul EV în deceniile viitoare.

Pregătiți-vă pentru mișcări sălbatice ale pieței

Indicele VIX a măsurat volatilitatea anuală de 30 de zile în S&P 500 și a avut cea mai mare creștere de o singură zi de la evenimentul „Volmageddon” din 5 februarie 2018, când piețele de acțiuni din SUA au intrat într-un moment decisiv condus de poziționările short de volatilitate.

Mișcarea de săptămâna trecută cristalizează că ceea ce observăm pe piețele de acțiuni în aceste zile sunt evenimente de piață unice și sunt informații care nu ar trebui ignorate. Aceste niveluri au sugerat în mod istoric riscuri în acțiuni cu randamente așteptate negative și volatilitate crescută. Investitorii ar trebui să fie pregătiți pentru mișcări sălbatice în următoarele săptămâni, pe măsură ce piața digeră ce se întâmplă.

În timp ce analiza noastră pe reflație prezentată la începutul acestei luni pare nepotrivită acum, după un început bun de an, convingerea noastră despre inflație și că performanța în exces care va fi în cele din urmă livrată de sectorul mărfurilor este intactă.

„Zgomotul” actual nu va schimba factorul real al lucrurilor, și anume cantitatea gigantică de stimul care va fi implementată până când ocuparea forței de muncă va fi readusă la niveluri pre-pandemice și, ca urmare, inflația va veni în galop în a doua jumătate a anului.