BET
17495.92
0.77%
BET-TR
37002.55
0.8%
BET-FI
59384.03
0.21%
BETPlus
2583.56
0.75%
BET-NG
1239.89
0.08%
BET-XT
1487.89
0.8%
BET-XT-TR
3106.45
0.84%
BET-BK
3233.11
1.03%
ROTX
38420.45
0.81%
Analiză Saxo Bank: pregătiți-vă pentru acțiunile din energie ”curată”, dacă va câștiga Biden

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

De la cea mai recentă analiză a noastră privind acțiunile îm energie ”verde”, unde le-am numit următorul megatrend în acțiuni, tema a fost intens dezbătută de investitori.

În ciuda evaluărilor cam exagerate, rămânem pozitivi în ceea ce privește perspectivele pe termen lung ale acestor acțiuni și credem că fiecare investitor pe termen lung ar trebui să fie informat pe această temă.

Capitalul politic va crește în timp, iar acest lucru va stimula economia în direcția unui viitor ecologic și departe de poluarea carbonului. Marele plan de ”energie curată” al lui Joe Biden evidențiază această tendință, așa că în această notă de cercetare analizăm 28 de acțiuni care vă pot oferi expunere la energie curată.

Potrivit PredictIt.org, Joe Biden are un avans de 15 puncte față de Donald Trump pentru câștigarea alegerilor din SUA 2020 în noiembrie, o marjă care a apărut pe măsură ce opinia publică a administrației actuale e nemulțumită de manipulărea legată de Covid-19.

Dar mai important pentru o potențială administrație Biden este faptul că PredictIt are, de asemenea, o probabilitate de 58% ca Partidul Democrat să ia Senatul și să facă astfel o curățenie deplină în timpul alegerilor. În acest caz, SUA vor intra, probabil, spre o perioadă de patru ani de reforme drastice ale politicii.

Unul din pilonii unei administrații Biden este politica privind schimbările climatice. Acest lucru a fost neglijat de administrația Trump, care a scos SUA din Acordul de la Paris din 2016 și a respins multe dintre legile de mediu din anii Obama.

În cadrul Convenției Naționale Democratice din 2020, Biden a introdus o politică privind clima numită Revoluția energiei curate, prin care dorește să cheltuiască 1,7 trilioane de dolari din banii federali în următorii 10 ani peste angajamentele statelor locale și ale sectorului privat privind efortul de a contracara schimbările climatice.

O parte a planului este de a asigura SUA că va atinge o economie cu energie curată 100% și emisii zero până în 2050. Pentru utilități, obiectivul va fi 2035.

CITESTE SI:  Activele nete ale fondurilor de investiții locale au crescut cu 8% de la începutulu anului

În cazul unei victorii depline a democraților, aceasta va însemna mari schimbări pentru unele sectoare americane. Industria petrolului și a gazelor va avea de pierdut, iar cea financiară se va confrunta, cel mai probabil, cu dificultăți de reglementare.

De asemenea, probabil că reducerea impozitului pe profit instituită de Trump în 2017 va fi modificată (adică se va renunța la ea). Câștigătorii clari ar fi orice companie sau industrie care oferă soluții pentru a ”împinge” SUA către o economie cu energie verde 100%. Asta ar însemna un impuls pentru producătorii de vehicule electrice, solare, eoliene, gestionarea și reciclarea deșeurilor, soluții de eficiență a apei etc.

La începutul lunii ianuarie am scris analiza „Acțiunile verzi sunt următoarea mega tendință”, care, până în prezent, a evaluat corect sentimentul pozitiv al acțiunilor ecologice. Coșul de acțiuni menționat în acea notă de cercetare a crescut cu 44% în 2020 și cu 230% începând cu ianuarie 2015, depășind cu ușurință piața globală de acțiuni.

 

Rămânem optimiști, pe termen lung, în ceea ce privește „tranziția verde”, deoarece anii următori vor arăta că criza Covid-19 este nesemnificativă în raport cu impactul pe termen lung al schimbărilor climatice. Capitalul politic va fi mobilizat, iar economia de carbon va fi supusă unor adversități majore, la fel ca industria tutunului.

Petrolul și gazele sunt încă importante și vor juca un rol crucial pentru a transpune societatea către un viitor energetic mai curat, iar punctul nostru de vedere este că prețul petrolului va crește probabil semnificativ de la nivelurile actuale, odată cu reducerea stocurilor în exces.

Investitorii cu un orizont de investiții pe termen lung ar trebui să ia în considerare expunerea la acțiunile de energie verde. În tabelul de mai jos, puteți vedea 28 de acțiuni, sortate în funcție de capitalizarea de piață, din S&P Global Clean Energy Index, care cuprinde un mix de producători de energie curată și furnizori de tehnologii și echipamente pentru energie curată.