BET
14712.11
0.17%
BET-TR
30371.54
0.15%
BET-FI
57916.75
-0.61%
BETPlus
2184.06
0.13%
BET-NG
1080.67
0.68%
BET-XT
1268.3
0.08%
BET-XT-TR
2588.75
0.07%
BET-BK
2757.51
-0.02%
ROTX
32597.24
-0.47%


Analiză: Va reuși BCE să deprecieze euro în urma ședinței de politică monetară?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

În lipsa unei redresări în Europa, Banca Centrala Europeană se confruntă din nou cu o provocare – cum să revigoreze economia. Programul Quantitative Easing (QE)a fost întrerupt la sfârșitul anului 2018, dar după doar 6 luni, traderii reiau acest subiect. Ce va face Banca?

Iată mai jos o analiză efectuată de X-Trade Brokers in care veți afla:

De ce BCE nu are de ales, fiind obligată să acționeze

Ce opțiuni are Banca

Care sunt scenariile cele mai probabile

Cum arată EURUSD din punct de vedere tehnic?

Datele economice – nimic de așteptat

În primăvara anului 2018, Mario Draghi spera că o recuperare susținută i-ar permite să-și încheie mandatul cu titulatura de președintele BCE care „a salvat moneda euro” în timpul crizei și a sporit economia până în punctul în care stimulul monetar ar putea fi retras.

Revenind în prezent, situația este atât de diferită. Revenirea lipsită de energie din Zona Euro a fost atribuită mai întâi unor factori temporari, dar este clar că este ceva mai grav. În timp ce consumul rămâne relativ solid, inflația rămâne cu mult sub țintă, iar sectorul manufacturier trimite semnale recesionale. Din păcate pentru președintele Draghi, e timpul de acțiune.

Ce opțiuni are BCE?

Ratele dobânzilor: rata depozitelor este deja la -0,4%, dar BCE a precizat clar în trecut că sunt posibile reduceri mai mari. O reducere la -0,6% este posibilă în acest an, probabil cu un program care ar compensa pierderile pentru sectorul bancar. Ratele negative au fost deosebit de dăunătoare pentru euro în trecut.

QE: BCE ar putea anunța cu ușurință un program de 6 luni de achiziții de obligațiuni de 30 de miliarde de euro pe lună folosind limitele actuale. Un program QE mai agresiv va avea nevoie fie de o limită de emisiune / emitent în creștere, fie de extinderea gamei de active achiziționate.

CITESTE SI:  Concluziile întâlnirii dintre Joe Biden si Xi Jinping: Stabilirea unei legături directe între cei doi lideri și dezvoltarea tehnologică în domeniul inteligenței artificiale

Este posibil totuși ca Draghi să lase această problemă pe seama următorului președinte BCE, măsurile QE fiind preponderent bullish pentru indicii europeni în trecut.

3 scenarii de piață

Defensiv – BCE reduce rata depozitelor cu cel puțin 10 puncte de bază și anunță QE (detalii ar putea fi prezentate în septembrie)

Neutru – BCE reduce rata depozitelor cu 10 puncte de bază și nu ia în considerare un program QE în iulie SAU nu reduce rata dobânzii, dar anunță că programul QE va fi introdus în curând

Agresiv – BCE se abține de la reducerea ratelor și doar semnalează măsuri de relaxare care vor fi introduse în septembrie

Banca Centrala Europeană își va prezenta decizia joi, la 3:45 pm ora României, iar conferința de presă va începe 45 de minute mai târziu.

Sursa: xStation5

EURUSD s-a apreciat în luna iunie, pe măsură ce piețele au introdus în preț măsuri de relaxare monetară din partea Fed, însă creșterea așteptărilor cu privire la măsuri asemănătoare din partea BCE a anulat aceste câștiguri.

Din punct de vedere tehnic, o apărare a unei zone de suport din apropiere de 1.11 va fi crucială pentru ca perechea să rămână (cel puțin) într-o mișcare de consolidare.  O spargere clară ar putea declanșa un nou trend descendent. Următorul suport este reprezentat de nivelul psihologic de 1.10.


 

[ajax_load_more]