BET
18234.81
1.07%
BET-TR
39699.95
1.04%
BET-FI
58920.93
-0.42%
BETPlus
2699.49
0.98%
BET-NG
1292.41
1.08%
BET-XT
1553.66
0.92%
BET-XT-TR
3329.69
0.9%
BET-BK
3399.96
0.91%
ROTX
40071.9
1.12%

Analiză Visa – Procesatorul de plăți care a atins un nou maxim istoric

Autor: Financial Market
4 min

Visa (V.US), compania de servicii financiare din SUA, a urcat la un nou maxim al ultimilor 2 ani, la peste 248,00 dolari în această săptămână, după publicarea unui raport de la Wall Street Journal.

Acțiunile au depășit ușor indicele S&P 500 în acest an, câștigând aproximativ 19%, comparativ cu un câștig de 17,6% al indicelui.

Raportul Wall Street Journal despre comisioanele interbancare

Visa, precum și alte companii de plăți din SUA, au câștigat săptămâna trecută după publicarea unui raport Wall Street Journal. WSJ a raportat că Visa, precum și Mastercard intenționează să crească taxele percepute de la comercianții care folosesc rețelele lor.

Detaliile din raportul WSJ au fost puține, dar Bloomberg a raportat mai târziu că Visa va începe cu majorarea taxelor pentru tranzacțiile online în octombrie 2023, urmată de o creștere a taxelor percepute pentru tranzacțiile cu carduri comerciale de credit, debit și preplătite în aprilie 2024.

Cu toate acestea, deși o creștere a taxelor percepute pentru tranzacții este pozitivă pentru Visa, impactul financiar asupra companiei poate fi neglijent.

Potrivit CMSPI, taxele combinate plătite de comercianți pot crește cu peste 500 de milioane USD în urma creșterii taxelor. Deși această cifră poate părea mare la prima vedere, trebuie spus că aceste taxe s-au ridicat la 160,7 miliarde de dolari în 2022.

În plus, trebuie precizat că aceste „peste 500 de milioane de dolari” nu vor merge doar la Visa, ci vor fi împărțite. între toți jucătorii. Nu în ultimul rând, o mare parte a acestor comisioane interbancare este păstrată de băncile care emit carduri, mai degrabă decât de companiile de plăți, prin urmare, impactul asupra finanțelor Visa poate fi minim.

Imitând performanța S&P 500

Visa, precum și alte companii de plăți, sunt într-o mare măsură companii beta-neutre, ceea ce înseamnă că mișcările prețului acțiunilor lor urmează îndeaproape mișcările pieței.

Acest lucru nu ar trebui să fie o surpriză, având în vedere că perspectivele de creștere pentru companiile cu activități de bază precum Visa sunt limitate.

Acest lucru se datorează faptului că majorarea cotei de piață într-o afacere competitivă precum plățile este dificilă, iar creșterea volumului plăților urmează într-o mare măsură dinamica inflației.

Graficul de mai jos arată performanța anuală a Visa și a concurenților săi cheie – Mastercard și American Express – precum și indicele S&P 500.

După cum se poate observa, 3 companii de plăți și indicele general al pieței s-au mișcat în mare parte în tandem de la începutul anului. Visa a depășit ușor S&P 500 cu un câștig de aproximativ 19%, în timp ce indicele a câștigat 17,6% YTD.

Visa și companiile majore din sector au imitat în mare măsură performanța indicelui S&P 500 până acum, în acest an. Sursa: Bloomberg Finance LP, XTB

Evaluarea DCF – Discounted Cash Flow

Visa a încheiat saptămâna trecută în jur de 248 USD – sau cu aproximativ 18.9% mai sus față de începutul anului. Cu toate acestea, faptul că această companie s-a tranzacționat similar cu S&P 500 nu ne spune nimic despre evaluarea sa.

Efectuarea unei analize simplificate a fluxului de numerar redus al companiei ne oferă mai multă claritate. Am folosit medii pentru ultimii 5 ani pentru creșterea veniturilor, venitul din exploatare, rata efectivă de impozitare și costul mediu ponderat al capitalului (WACC).

Cheltuielile de capital, modificările capitalului de lucru, precum și amortizarea au fost exprimate ca pondere a veniturilor și au fost calculate ulterior și mediile pe 5 ani. S-a presupus o rată de creștere a veniturilor terminale de 4%.

Modelul DCF cu ipotezele de mai sus a dus la o evaluare de 237,2 USD per acțiune a Visa, sau cu 4,3% sub prețul de închidere.

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că modelele DCF sunt foarte sensibile la ipoteze. Mai jos sunt furnizate două matrice de sensibilitate – una care arată sensibilitatea evaluării la modificările WACC terminal și ipotezele privind rata de creștere a veniturilor terminale, în timp ce a doua arată sensibilitatea la modificările în creșterea veniturilor și ipotezele marjei operaționale.

După cum se poate vedea mai jos, dacă Visa va obține o creștere a veniturilor și o marjă operațională care sunt cu un punct procentual mai mici decât media din ultimii 5 ani, evaluarea DCF ar scădea la 211,7 USD per acțiune – sau cu 14% sub prețul actual de piață!

Sursa: XTB Research

O privire asupra multiplilor de evaluare

De asemenea, putem arunca o privire asupra prețului acțiunilor Visa față de principalii săi concurenți – Mastercard, American Express, PayPal Holdings și Discover Financial Services.

Dacă analizăm șase dintre cei mai obișnuiți multipli pentru acțiuni – P/E, P/BV, P/S, P/FCF, EV/Vânzări și EV/EBITDA – putem observa că rezultatele sunt neconcludente și diferă semnificativ între măsurile utilizate.

În timp ce Visa pare „ieftin” în ceea ce privește multiplii Price-to-Book și EV/Vânzări, compania este mai degrabă „scumpă” atunci când este vorba de alți multipli.

Înmulțirea datelor pe acțiune pentru Visa și a multiplilor medii pentru grupul de egali ne conduce la o evaluare și, după cum se poate vedea, intervalul acelor evaluări este enorm – de la 95,20 USD când este vorba de P/S la 402,70 USD când este utilizat P/BV.

Sursa: Bloomberg Finance LP, XTB Research

O privire asupra graficului

După cum am spus la început, prețul acțiunilor Visa (V.US) a urcat la un nou maxim al ultimilor 2 ani, ca răspuns la publicarea articolului  WSJ privind taxele comerciantului.

Cu toate acestea, configurația tehnică de pe grafic pare destul de promițătoare. Acțiunile au depășit recent limita superioară a unui interval de tranzacționare pe termen scurt, interval cuprins între 235,00 USD și 244,50 USD iar în cazul în care ținta teoretică a ieșirii din interval ar fi atinsă, prețul acțiunilor poate ajunge până la 255,00 USD, cotație care ar fi peste maximele record actuale. (252,50 USD).

Sursa: xStation 5

Analiză efectuată de XTB Online Trading