BET
16129.36
0.75%
BET-TR
33466.26
0.75%
BET-FI
57271.06
-0.41%
BETPlus
2391.87
0.69%
BET-NG
1154.26
1.21%
BET-XT
1376.68
0.66%
BET-XT-TR
2824.4
0.65%
BET-BK
2982.99
0.15%
ROTX
35437.71
0.27%Analiză XTB: Care sunt efectele coronavirusului asupra economiilor și burselor?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

În ultima perioadă, starea de spirit a investitorilor a fost afectată de epidemia izbucnită în China. Coronavirusul a apărut în orașul Wuhan, dar s-a extins rapid în regiunea Asiei de Est. Situația a început în perioada Anului Nou Lunar, când numărul de persoane care călătoresc este ridicat, fapt ce a facilitat extinderea mai rapidă a virusului și pe o arie geografică mai amplă. Astfel, cazuri confirmate de coronavirus au fost raportate în SUA, Singapore, Coreea de Sud, Taiwan, Vietnam, Nepal, Thailanda, Australia, Franța și Canada.

Scenariul din China pare a fi alarmant, raportându-se peste 2800 de cazuri, dintre care 461 de persoane sunt în stare critică. Până în acest moment, numărul de victime a atins pragul de 80, toate fiind raportate în China. Printre măsurile luate de autorități pentru a izola și a gestiona extinderea focarului se numără zone de carantină în anumite regiuni, inclusiv în vecinătatea orașului Wuhan.

Urmărește evoluția instrumentelor preferate direct din platforma de tranzacționare

Totuși, riscul de extindere există în continuare întrucât, înainte de restricționarea călătoriilor, aproximativ 5 milioane de locuitori au părăsit orașul. În acest moment, oficialii OMS evaluează situația în încercarea de a determina dacă este necesar să fie declarată stare de urgență pentru sănătate la nivel global.

Din punct de vedere economic, epidemia ar putea avea efecte negative semnificative asupra economiilor din regiunea est-asiatică.

Principalul efect se poate observa asupra sectorului de transport. Sâmbătă, în prima zi a Noului An Lunar, numărul călătoriilor la nivel agregat din China a scăzut cu 28,8% față de anul trecut. Această tendință a fost cauzată de îngrijorările populației cu privire la gravitatea situației și la perspectiva de timp.

În plus, reducerea fluxului de pasageri a fost o urmare și a măsurilor luate de guvern precum anularea anumitor evenimente publice sau restricționarea călătoriilor pentru zeci de milioane de persoane.

Testează-ți strategiile de tranzacționare pe o platformă de investiții completă

Perspectivele sumbre asupra transportului au pus presiune descendentă și asupra prețului petrolului, ca urmare a îngrijorărilor legate de o posibilă reducere a cererii de combustibil. Astfel, petrolul a pierdut peste 10% de la primele rapoarte legate de virus și până în prezent.

Urmările s-ar putea resimți și la nivelul economiei din Singapore, unde ar putea fi afectată activitatea de turism dar și încrederea consumatorilor. În plus, guvernul de aici are în vedere măsuri de susținere a celor mai afectate sectoare.

Cea mai mare pondere a turiștilor din Singapore o au cetățenii chinezi, iar dacă ținem cont de impactul economic pe care l-a resimțit orașul-stat în 2003 în urma epidemiei SARS o agravare a scenariului actual are potențialul de a duce la o evoluție similară.

Teama legată de o posibilă epidemie globală a dus la accentuarea aversiunii față de risc a investitorilor. Astfel, piețele de capital au înregistrat corecții majore începând din a doua parte a sesiunii de vineri. S&P 500 și Nasdaq au scăzut din zona maximelor istorice, depreciindu-se cu 2,80%, respectiv 3,50%.

Pesimismul s-a observat la nivel extins și în timpul sesiunii din Asia, unde indicele japonez Nikkei și cel australian S&P/ASX 200 se retrag cu 2,40%, respectiv 1,10%. În contextul actual, investitorii s-au orientat către active de refugiu precum metalele prețioase, unde, în aceeași perioadă, prețul aurului a câștigat aproximativ 28 de dolari per uncie. În cazul în care contextul actual se va extinde, secvența de creștere a materiei prime ar putea continua”, explică Radu Puiu, Research Analyst, XTB România.

CITESTE SI:  Bento încheie 2023 cu rezultate financiare record – venituri din exploatare de 58,2 milioane de lei și profit net de 13,1 milioane de lei

Deschiderea bursieră de luni în piețele europene a fost serios afectată de temerile asociate răspândirii virusului: azi la ora 12.30 DAX din Germania pierdea peste 2% față de închiderea de vineri. Aurul, yenul și titlurile de stat americane erau în creștere în timp ce petrolul continua tendința de scădere a ultimelor sesiuni.

E încă prea devreme pentru a trage concluzii solide, dar pentru moment se pare că virusul nu este la fel de violent precum SARS din 2003, dar se răspândește mai ușor. Astfel, avem o veste bună, cazurile grave nu au o pondere la fel de mare ca atunci, dar și una foarte serioasă: perioada de incubație ar fi lungă, de peste 7 zile, iar în această perioadă pacienții ar fi contagioși, fapt ce ar sprijini răspândirea coronavirusului.

Descoperă analizele de piață realizate de analiștii XTB România

Investitorii au reacționat cvasi-automat, vânzând active precum acțiunile, în special cele din sectorul cazinourilor care au prezență în Macao, al liniilor aeriene și companiilor de turism, dar vor intra probabil curând din faza de corecție într-o fază de așteptare (wait-and-see), cu o anume volatilitate, bineînțeles, normală pentru o perioadă emoțională.

De acolo va urma probabil un punct critic: în funcție de probabilitatea de a ține sub control răspândirea virusului, investitorii ar răsufla ușurați, sau, dacă se activează celălalt scenariu, ar putea urma o secvență nouă, și mai accentuată de ”fugă” de pe burse și retragere înspre zone percepute a fi relativ mai sigure.

Cred că e prea riscant acum să facem prognoze asupra direcției viitoare, când nici măcar specialiștii nu știu ce se va întâmpla. Estimarea mea ar fi că săptămâna aceasta vom avea o idee relativ clară despre importanța acestui virus, și dacă piețele vor putea să îl treacă cu vederea sau nu.

În prezent traderii din România nu par foarte afectați de scena internațională, desi BET coboară cu 0.8% la ora 13, o reacție mai slabă, sub jumătate din ce vedem în bursa germană”, este de părere Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România.