BET
15926.46
-0.54%
BET-TR
33043.53
-0.54%
BET-FI
58339.18
-0.34%
BETPlus
2364.53
-0.53%
BET-NG
1140.72
-0.65%
BET-XT
1364.01
-0.51%
BET-XT-TR
2798.19
-0.51%
BET-BK
2991.27
-0.48%
ROTX
35570.46
-0.47%Analiză XTB: Ce urmează pentru aur și argint?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Prețurile aurului au scăzut cu 50 $ / uncie după decizia administrației americane de a amâna o parte din taxele vamale impuse importurilor chineze. Ar putea fi sfârșitul raliului care a fost atât de impresionant?

Cum rămâne cu prețurile argintului care au crescut cu aproximativ 20% între sfârșitul lunii mai și 13 august? Iată mai jos o analiză a celor două piețe efectuată de casa de brokeraj X-Trade Brokers.

Situația economică se deteriorează

Este esențial să înțelegem că factorul cheie din spatele raliului metalelor prețioase este perspectiva pesimistă cu privire la economia globală.

Chiar dacă politica monetară a fost expansionistă pentru o bună perioadă de timp, băncile centrale resimt presiunea de a anunța noi măsuri de relaxare a condițiilor monetare.

Această presiune determină deprecierea randamentelor obligațiunilor, iar acest aspect este benefic pentru aur și argint (o alternativă slabă pentru deținerea unor active nepurtătoare de dobândă).

Va putea decizia lui Trump, privind tarifele, să schimbe această perspectivă? Este foarte puțin probabil. Ar putea evita o încetinire accentuată în SUA, dar cu șirul recent de date economice (economiile din Germania și UK se contractă, producția din China se află la minimul ultimilor 17 ani, sondajele cu privire la sectorul de afaceri din SUA s-au deteriorat), îngrijorările legate de încetinirea globală ar putea persista.

Aurul pare prea extins

Principala problemă cu aurul este poziționarea speculativă extrem de ridicată – aproape de maximele istorice. Acest lucru face ca prețurile să fie sensibile la știri negative.

CITESTE SI:  Dendrio Solutions semnează un contract semnificativ pentru un client autoritate publică locală

Prin urmare, se poate observa o continuă acumulare a activelor ETF și, atâta timp cât circumstanțele macroeconomice rămân favorabile, această acumulare ar putea majora cererea de investiții.

Poziționarea pe aur este foarte extinsă, însă cererea de investiții crește în mod regulat. Sursa: Bloomberg, XTB Research

Din punct de vedere tehnic, prețul tocmai a suferit o corecție obișnuită de tip „overbalance”, însă trendul bullish rămâne în vigoare atât pe intervalul D1 cât și pe H4.

Chiar dacă va avea loc o corecție și mai amplă, există o mulțime de suporturi pe care piața se poate baza. Următoarea zonă ce merită urmărită se află între 1436 și 1452 USD.

Reacția la „știrile legate de SUA și taxele” a declanșat doar o corecție standard a aurului. Sursa: xStation5

Argintul – este această piață noul aur?

Fundamentele pieței de argint arată destul de promițător. Poziționarea este relativ ridicată, însă în mod clar departe de ATH. Totuși, ceea ce ar putea fi mai important este că ETF-urile pivind piața argintului par să aibă motive să se aprecieze în viitorul apropiat și ar putea fi catalogate drept produse principale, și nu de nișă. Cererea ETF este deja la nivel record și crește rapid.

Avansul ETF-urilor joacă un rol important în dinamica prețurilor pe argint. Sursa: Bloomberg, XTB Research

Tehnic, avansul argintului ar putea fi doar la prima etapă a unei mișcări asemănătoare cu cea din 2016. În cazul în care scenariile se potrivesc, următoarea zonă de rezistență se află la 21,65 USD. Un nivel mai apropiat de cea din urmă poate fi observat la 18,40 USD.

În ciuda recentului avans, prețul argintului se află încă mult mai aproape de minimul deceniului decât maximele. Sursa: xStation5


 

[ajax_load_more]