BET
17362.79
1%
BET-TR
36708.39
0.99%
BET-FI
59256.97
0.72%
BETPlus
2564.36
1%
BET-NG
1238.88
1.07%
BET-XT
1476.03
1.07%
BET-XT-TR
3080.53
1.06%
BET-BK
3200.1
1.6%
ROTX
38110.32
1.02%
Analiză XTB România – Ce influență ar putea avea alegerile din Statele Unite asupra piețelor financiare?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 6 minute

Abia după patru ani suntem în măsură să evaluăm impactul pe care președintele Statelor Unite și acțiunile sale l-a avut asupra piețelor.

Donald Trump era de temut în 2016, iar veteranii de pe Wall Street erau siguri că Hillary Clinton ar fi fost alegerea mai bună. Dar, pe masura ce avansăm rapid în 2020, piețele sunt mult mai sus, iar reducerea impozitului pe profit a fost unul dintre motivele majore care a stat la baza acestei performanțe.

În mod surprinzător, Trump este acum favoritul investitorilor și, indiferent de rezultat, piața va reacționa la rezultatul alegerilor. În acest raport realizat de casa de brokeraj XTB Online Trading vei afla:[emaillocker]

● Care sunt profilurile candidaților și poziția lor cu privire la elementele cheie ale pieței
● Cât de puternic ar putea reacționa piețele extrem de importante ca US500, EURUSD sau Aur la rezultatele alegerilor
● Ce acțiuni sunt în mod special dependente de rezultat
● Cum să tranzacționezi în Noaptea Alegerilor!

Perspective cheie și opinii

Donald Trump și Joe Biden sunt prezentați în opoziție. Dar este acesta o situație generală la nivelul întregii agende politice? Ne uităm la poziția lor cu privire la elementele cheie:

Impozite

Trump – Cu deficitul SUA ajuns la nivelurile celui de-Al Doilea Război Mondial sub conducerea lui Trump, presiunea pentru a găsi venituri este prezentă. Donald Trump a oferit o reducere masivă a impozitului pe profit, dar chiar și în contextul perspectivelor de creștere a datoriei, el nu vorbește de majorări ale taxelor. În schimb, el propune mai multe reduceri: ale impozitului pe câștigurile de capital și impozitului pe venitul personal.

Biden – Democrații au planuri ambițioase de cheltuieli (asistență socială, infrastructură, educație), astfel încât vor avea nevoie de venituri. Biden a promis că nu va crește impozitele pentru cei care câștigă mai puțin de 400.000 de dolari pe an. În schimb, s-ar concentra asupra corporațiilor bogate și a celor tehnologice.

China, Covid

Trump – A vorbit dur despre China și, în timp ce a introdus noi taxe pe importurile din China, a reechilibrat relația cu promisiunea unui acord comercial. Poziția sa privind Beijingul, după alegeri, ar putea fi foarte incertă. Ar putea oare să adopte o atitudine mai agresivă pentru a-l constrânge pe principalul rival? De asemenea, Trump sprijină sectorul petrolier din SUA și tehnologiile nucleare.

Biden – Democrații ar scrie mai puține mesaje pe Twitter, dar este puțin probabil să schimbe abordarea comercială. Din perspectiva piețelor, acest lucru este similar cu versiunea actuală a abordării lui Trump. Biden vrea 100% energie curată până în 2035, standarde mai stricte privind emisiile.

FED – Atât Trump, cât și Biden au nevoie de rate de dobândă foarte scăzute pentru a finanța datoria în creștere. Republicanii și democrații vor exercita presiuni asupra Fed pentru a rămâne agresivi.

Piețe de urmărit
Președinția lui Donald Trump este un exemplu excelent cu privire la faptul că impactul pe piață poate fi evaluat doar după încheierea mandatului. Cu toate acestea, știind ce părere au candidații, piețele pot reacționa în anumite moduri, în funcție de rezultatul din noaptea alegerilor.

S&P500 – Orientarea lui Joe Biden către infrastructură ar putea ajuta acțiunile „economiei reale”, dar US500 a devenit un indice bazat preponderent pe tehnologie. Planul său de a introduce o taxă minimă pentru companiile tehnologice ar putea juca un rol esențial în reacția piețelor. Donald Trump ar putea fi mai dur cu China în timpul celui de-al doilea mandat, dar este extrem de sensibil la performanța indicilor de pe Wall Street, așadar piețele consideră că acesta ar putea beneficia de mai multă susținere din partea lui Trump decât din partea lui Biden.

Petrolul – Petrolul WTI ar putea fi, de fapt, destul de sensibil la rezultatul alegerilor. Unii democrați propun o interdicție națională a frackingului petrolier și, deși Biden s-a distanțat de acest subiect, este clar că victoria sa ar aduce zile mai întunecate pentru producătorii de șist în comparație cu președintele pro-petrol Trump. O producție mai mare de petrol înseamnă, de obicei, un preț mai mic, deși există în mod evident alți factori în joc (de exemplu, viteza de redresare globală).

Aur – Din punct de vedere monetar, ambii candidați sunt susținători ai unei abordări relaxate, deoarece ar pleda pentru o atitudine dovish a Fed. Cu toate acestea, în cazul în care eventuala victorie a lui Biden se va dovedi nefastă pentru indici, aurul ar putea primi fluxuri suplimentare acționând ca activ de refugiu. Cu toate acestea, o corecție mai profundă a indicilor poate aprecia dolarul american, ceea ce poate afecta negativ prețul aurului!

Perechea EUR/USD – Donald Trump a susținut întotdeauna piața bursieră, dar punctul său de vedere asupra dolarului a fost inconsecvent. Pentru Joe Biden, puterea monedei nu va fi o prioritate, iar reacția, în acest caz, ar
putea deriva din reacției de pe US500. O corecție pe US500 ar putea trage în jos EURUSD.

Acțiuni ”sensibile”
Rezultatul alegerilor prezidențiale va avea un impact masiv asupra piețelor bursiere din SUA. Donald Trump și Joe Biden au păreri diferite asupra multor domenii, de la climă până la tehnologie. Aceste diferențe vor juca un rol cheie în determinarea listei potențialilor câștigători și învinși, precum și a diferitelor rezultate ale alegerilor din SUA. Nu există nicio certitudine, dar aceste acțiuni merită urmărite.

CITESTE SI:  Teilor Holding raportează o cifră de afaceri consolidată de 412,7 milioane de lei și un profit net de 22,4 milioane de lei în 2023

Lockheed Martin – LMT.US
Donald Trump, precum și alți președinți republicani, și-au exprimat adesea laudele pentru armata americană. Președintele american subliniază necesitatea ca armata să fie bine finanțată, iar companiile interne din domeniul apărării sunt favorizate în contractele guvernamentale.
Chevron – CVX.US
Donald Trump nu s-a grăbit să impună impozite legate de climă pentru companiile petroliere și s-a bucurat să primească laudele pentru faptul că SUA a devenit un exportator net de țiței. Victoria lui Trump în noiembrie ar putea anunța o continuare a abordării favorabile pentru petrol.
JPMorgan – JPM.US
Ratele scăzute ale dobânzii au crescut interesul pentru investiții, ceea ce a determinat creșterea veniturilor din tranzacții ale băncilor de investiții. Cea mai recentă propunere a lui Donald Trump solicită reducerea impozitului pe câștigurile de capital și are potențialul de a extinde perioada favorabilă a sectorului de tranzacționare pentru marile bănci.
Alibaba – BABA.US
O potențială victorie lui Trump a alegerile din noiembrie probabil va semnala continuarea politicii sale anti-China. După ce a determinat unele companii tehnologice chineze să își vândă operațiunile din SUA, acțiunile chineze listate pe bursele americane sunt următoarele vizate.
Merck – MRK.US
Donald Trump a criticat deschis programele de asistență medicală ale
predecesorului său, Barack Obama. Trump a promis că va face
reduceri masive la prețurile medicamentelor în detrimentul Big Pharma și o victorie în noiembrie i-ar putea permite să îndeplinească această promisiune.

Caterpillar – CAT.US
Joe Biden a dezvăluit un plan masiv multianual de dezvoltare a infrastructurii ca parte a campaniei sale electorale. Producătorii de utilaje pentru construcții au avut de câștigat în momentele în care guvernul SUA a întreprins proiecte de infrastructură mari.
First Solar – FSLR.US
Investițiile în energie regenerabilă și în sectorul ecologic joacă un rol important în planul de infrastructură al lui Biden. O politică mai ecologică ar stimula sectorul surselor regenerabile de energie, iar First Solar, principalul furnizor american de panouri solare, s-ar putea afla în centrul atenției.
Canopy Growth Corp – CGC.US
Joe Biden și-a exprimat opinii mixte cu privire la canabis, dar mulți democrați consideră legalizarea ca fiind calea de urmat. Legalizarea canabisului ar deschide calea exporturilor de canabis și ar crea oportunități M&A pentru companiile consacrate de canabis din Canada.
ExxonMobil – XOM.US
Producătorii de petrol privesc cu îngrijorare o potențială victorie a lui Biden. Introducerea taxei pe carbon și a unor norme mai stricte privind emisiile auto, precum și un plan privind reducerea la zero a emisiilor înainte de 2050 ar putea face ca presiunea pe companiile majore din industria petrolului să crească.
Facebook – FB.US
Elizabeth Warren a subliniat necesitatea de a demonta monopolurile tehnologice în încercarea de a câștiga nominalizarea democratică. Deși Joe Biden îl va înfrunta pe Trump în noiembrie, el a inclus câteva idei ale altor candidați în agenda sa.
Citigroup – C.US
Alegerea lui Kamala Harris ca partener în cursa prezidențială ar putea ridica probleme pentru sectorul financiar. Harris a solicitat limitarea creditului disponibil sectorului petrolier. În plus, se spune că Elizabeth Warren, critică adusă de Wall Street, ar juca un rol major în administrația lui Biden.

Noaptea alegerilor!
Acum că știi care sunt candidații și piețele financiare cel mai puternic influențate de alegerile din SUA, este timpul să-ți pregătești un plan de investiții. Nu aștepta până în momentul în care se va anunța rezultatul final, piețele vor reacționa pe tot parcursul Nopții Alegerilor. Mai departe găsești cele mai importante date și ore. Nu uita că instrumente precum US500, OIL.WTI, GOLD sau EURUSD pot fi tranzacționate și noaptea.

Disclaimer

Acest Ghid este furnizat exclusiv în scopuri de informare generală și de marketing. Orice opinie, analiză, prețuri sau alt conținut nu constituie sfaturi de investiții sau recomandări în sensul Legii din 29 iulie 2005 privind tranzacționarea cu instrumente financiare. Performanțele trecute nu reprezintă un indicator al rezultatelor viitoare și orice persoană care acționează folosind aceste informații face acest lucru în totalitate pe propriul risc. XTB nu este răspunzătoare pentru pierderi sau daune, inclusiv, fără limitare, pierderi de profit care pot surveni direct sau indirect în urma utilizării acestor informații. Tranzacționarea CFD-urilor bazate pe criptomonede este extrem de riscantă datorită volatilității semnificative și a efectului de levier. Pierderile pot depăși marja. CFD-urile sunt instrumente complexe și prezintă un risc ridicat de a pierde rapidă a banilor din cauza levierului. 79% din conturile de investitori retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă înțelegeți cum funcționează CFD-urile și dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a pierde banii.[/emaillocker]