BET
17495.92
0.77%
BET-TR
37002.55
0.8%
BET-FI
59384.03
0.21%
BETPlus
2583.56
0.75%
BET-NG
1239.89
0.08%
BET-XT
1487.89
0.8%
BET-XT-TR
3106.45
0.84%
BET-BK
3233.11
1.03%
ROTX
38420.45
0.81%
Analiză XTB Trading: de unde vine creșterea Bitcoin?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Avansul recent al BTCUSD (Bitcoin în raport cu dolarul american) a surprins pe mulți participanți și observatori, fie că se situau de partea celor sceptici cu privire la viitorul monedelor virtuale, fie că lunga perioadă de scădere din 2018 testase încrederea entuziaștilor domeniului, apreciază Claudiu Cazacu, Analist Șef in cadrul XTB Online Trading.

În doar 5 sesiuni, de pe 9 până pe 13 mai, cotațiile au avansat cu peste 36%, depășind 8.000 de dolari. E posibil ca trei să fie motivele principale pentru revenirea spectaculoasă a Bitcoin:

1. Deteriorarea semnificativă a relațiilor comerciale, dacă se menține linia anunțată de majorare a taxelor vamale atât de către China cât și din partea SUA. Moneda virtuală beneficiază de pe urma corelației favorabile cu incertitudinea economică, în special din partea unui numeros grup de investitori sau speculatori din Asia.

2. La nivel geopolitic s-au observat tensiuni în creștere notabilă, vizând Iranul și Orientul Mijlociu, dar și Venezuela și Coreea de Nord. Avantajul portabilității deținerilor de monedă virtuală pare a încuraja investitorii, parțial în detrimentul activelor de refugiu clasice, mai ales atunci când sporesc temerile de ordin militar în regiuni unde pot apărea bariere precum controlul capitalului sau accesul la servicii financiare.

CITESTE SI:  Care au fost cele mai importante evenimente din piețele financiare săptămâna precedentă

3. Anunțuri favorabile ale unor companii. Facebook a relaxat condițiile pentru publicitatea făcută monedelor virtuale. O veste foarte atent urmărită a fost și cea a producătorului de telefoane mobile HTC: va fi lansat un produs care va opera ca un ”nod” în rețeua bitcoin. Practic, fiecare telefon va putea fi văzut drept parte a rețelei, facilitând tranzacțiile dar și răspândirea interesului pentru monedele virtuale.

Evoluție valoare Bitcoin. Sursa Coindesk.com

Cu toate acestea, dinamismul foarte accentuat ne amintește că volatilitatea monedelor virtuale poate fi, în anumite perioade, ”stratosferică”. Este posibil, totuși, ca o importantă componentă a avansului să fi fost susținută de strategia speculativă pe termen scurt de urmărire a trendului, în special atunci când mișcările sunt foarte pronunțate.

Dincolo de entuziasmul de moment, investitorii vor căuta să înțeleagă sustenabilitatea amestecului de factori care au impulsionat cotațiile: dacă fie și unul dintre aceștia ar slăbi, nivelurile actuale ale prețurilor (peste 8000 de dolari la redactarea materialului) ar fi supuse unor presiuni în creștere.


 

[ajax_load_more]