BET
17495.92
0.77%
BET-TR
37002.55
0.8%
BET-FI
59384.03
0.21%
BETPlus
2583.56
0.75%
BET-NG
1239.89
0.08%
BET-XT
1487.89
0.8%
BET-XT-TR
3106.45
0.84%
BET-BK
3233.11
1.03%
ROTX
38420.45
0.81%
Ar putea tensiunile din Orientul Mijlociu să ducă la creșterea accentută a prețurilor petrolului și aurului?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Redresarea de o lună a aurului și mai ales a petrolului s-a prelungit în urma atacului american asupra unui general iranian de la Bagdad. Din nou, tensiunile din Orientul Mijlociu cresc riscul întreruperilor de rezerve în timp ce investitorii se refugiază spre aur pe măsură ce stocurile scad și apar presiuni inflaționiste.

Tensiunile curente dintre SUA și Iran au atins un nou vârf după ce generalul Qassem Soleimani, șeful Quds, Garda Revoluționară Islamică de elită, și arhitectul aparatului de securitate regional, a fost ucis în urma unui raid american în apropierea aeroportului din Bagdad. În timpul raidului a fost ucis și comandantul unei miliții irakiene acuzat de SUA că a orchestrat atacul de la finalul lunii decembrie asupra complexului ambasadei americane din Bagdad.

Aceste evenimente indică o escaladare îngrijorătoare în Orientul Mijlociu, piețele așteptând acum reacția Iranului. Deceniile de ostilitate deschisă și mascată dintre SUA, susținute de Arabia Saudită și Israel, și Iran, cu susținere frecventă din partea Rusiei și a Chinei, au atins acum un prag foarte periculos. Sunt foarte multe articole în presă cu privire la aceste evenimente recente:

Reuters: Soleimani a fost soldatul vedetă al Iranului, vârful de lance în Orientul Mijlociu
Bloomberg: Tot ce trebuie să știți despre conflictul tot mai amplu dintre SUA și Iran
Al Jazeera: Iranianul Qassem Soleimani ucis într-un raid aerian american la aeroportul din Bagdad

Reacția pieței a fost rapidă, țițeiul Brent atingând 69,15$/b, cel mai ridicat nivel de la atacurile din septembrie asupra Aramco din Arabia Saudită. Calificarea de investiție sigură a aurului a primit un nou impuls și a crescut și mai mult pe baza recentei redresări de la final de decembrie pentru a se afla acum la mai puțin de 1% de vârful din septembrie, la 1557$/uncie.

Țițeiul Brent a atins, dar nu a reușit să depășească tendința negativă a vârfului dn aprilie 2019 peste noapte. Peste acel nivel, următorul prag de rezistență va fi vârful din 16 septembrie care a avut loc după atacul asupra complexului Aramco din Arabia Saudită. Un atac pentru realizarea căruia a fost învinuit Iranul.

Sursa: Saxo Bank

Combinația dintre stimulentele băncilor centrale și prețurile tot mai mari ale energiei și hranei vine în susținerea opiniei noastre că inflația sau riscul inflației vor deveni tema anului 2020. Comportamentul aurului din ultimele câteva luni susține această opinie. Deși au existat maxime record la acțiuni și un apetit pentru risc mai mare, aurul a reușit să atingă doar o corecție slabă față de vârful din septembrie înainte de a-și relua redresarea pe parcursul lunii decembrie.

CITESTE SI:  Sphera Franchise Group deschide un nou restaurant KFC în Pitești

Coșul Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Organizației Națiunilor Unite (FAO) de 55 de mărfuri alimentare cheie a crescut cu 10% de la an la an în noiembrie, următoarea actualizare, pentru decembrie, fiind așteptată săptămâna viitoare. Dat fiind că țițeiul este, în prezent, în creștere cu peste 30% de la an la an, perspectiva pentru creșterea inflației prin costuri de producție mai mari nu face decât să susțină perspectiva prețurilor mai ridicate ale aurului.

Sursa: Saxo Bank

Faza de corecție a aurului în urma creșterii la 1557$/uncie din luna septembrie a anului trecut a reușit să producă doar o corecție slabă de 38,2%. Mai ales performanța din luna decembrie, când indicii americani pentru stocuri au atins maxime record și obligațiunile și stocurile din piețele emergente au fost cumpărate, a fost impresionantă. A subliniat concentrarea tot mai intensă asupra inflației și a dolarului care a dat semne de scădere luna trecută.

În urma trecerii peste pragul de 1518$/uncie, aurul are din nou în vedere testarea vârfului menționat din septembrie. Dat fiind că piața este deja în mișcare, cele mai recente evenimente de la Bagdad au accelerat evoluția către provocarea vârfului menționat. O depășire a acestuia, folosind extensiile Fibo, ar aduce în centrul atenției valorile de 1589$/uncie și 1622$/uncie.

Articol scris de Ole Hansen, Director Strategie mărfuri Saxo Bank


 

[ajax_load_more]