BET
14747.25
0.41%
BET-TR
30446.82
0.4%
BET-FI
57541.31
-1.25%
BETPlus
2189.12
0.36%
BET-NG
1078.24
0.46%
BET-XT
1271.33
0.32%
BET-XT-TR
2595.12
0.32%
BET-BK
2766.24
0.3%
ROTX
32842.31
0.28%


Au crescut riscurile la adresa stabilitatii zonei euro

Autor: Financial Market
Timp de citit: < 1 minute

Riscurile la adresa stabilităţii financiare în zona euro sunt ţinute sub control dar rămân semnificative şi chiar au crescut în unele zone în ultimele şase luni, a apreciat Banca Centrală Europeană într-un raport publicat miercuri, informează Reuters.

Îngrijorările cu privire la sustenabilitatea datoriei au crescut, în condiţiile în care curăţarea bilanţurilor în sectorul bancar este lentă iar riscul unei modificări bruşte a preţurilor pe pieţele de obligaţiuni rămâne semnificativ, ceea ce ar putea provoca pierderi mari de capital, apreciază BCE.

Acest avertisment vine într-un moment în care zona euro înregistrează cea mai bună perioadă de creştere din ultimul deceniu, ceea ce a dat naştere la speculaţii că BCE va începe în curând să retragă măsurile de stimulare.

„Riscurile la adresa sustenabilităţii datoriei suverane în zona euro au crescut în ultimele şase luni. Cu toate acestea, în săptămânile recente, diferenţialul între randamentele obligaţiunilor din zona euro s-a redus iar condiţiile s-au îmbunătăţit după rezultatele alegerilor prezidenţiale din Franţa”, susţine BCE.

CITESTE SI:  IMPACT finalizează construcția unui parc fotovoltaic în cartierul GREENFIELD Băneasa

Gardienii euro adaugă că riscurile care ar putea de pe urma unei modificări rapide a preţurilor pe pieţele globale de instrumente cu venituri fixe sunt legate în principal de posibilele efecte care ar putea apărea de pe urma unor randamente mai mari în SUA dar o perioadă prelungită de incertitudine politică sau presiuni inflaţioniste peste aşteptări în zona euro ar putea acţiona şi ele ca declanşatori.

BCE adaugă că soluţionarea problemei creditelor neperformante din bilanţurile băncilor este o îngrijorare importantă dar progresele realizate până acum au fost lente. În schimb, BCE precizează că ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană nu este, pentru moment, una din principalele îngrijorări la adresa stabilităţii financiare a zonei euro. AGERPRES