BET
16906.8
0.46%
BET-TR
35079.6
0.46%
BET-FI
60366.8
0.4%
BETPlus
2494.48
0.43%
BET-NG
1216.02
0.53%
BET-XT
1442.48
0.46%
BET-XT-TR
2959.38
0.46%
BET-BK
3096.29
0.26%
ROTX
37136.83
0.45%



Aurul ar putea să devină un activ de refugiu din cauza unui potențial conflict între Ucraina și Rusia

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Aurul a devenit din nou un activ de refugiu din cauza unui potențial conflict între Ucraina și Rusia.

Conflictul dintre Ucraina și Rusia este discutat de câteva luni dar adunarea trupelor rusești la granița cu Ucraina a început pe la jumătatea lunii decembrie.

Prețurile multor mărfuri au crescut de atunci, în mare parte datorită faptului că Rusia este un producător major al acestor mărfuri. Situația este puțin diferită în cazul aurului, care reprezintă o protecție pentru investitori de riscul unui conflict armat.

Dacă războiul devine realitate, aurul ar putea deveni unul dintre cele mai populare active de hedging ale investitorilor, mai ales în perioadele de inflație ridicată.

Rusia și relația cu aurul

Rusia nu este cel mai mare producător de aur din lume, dar este cu siguranță un jucător important pe această piață. Cota Rusiei în producția de aur în ultimul deceniu a reprezentat aproximativ 10%.

În 2020, Rusia a extras 300 de tone de aur, ceva mai puțin decât Australia sau China. Punctul cheie, însă, este că Rusia are potențial unul dintre cele mai mari zăcăminte de aur din lume iar banca centrală însăși deține una dintre cele mai mari rezerve din lume.

Banca Rusiei deține aproximativ 2.300 de tone de aur, conform datelor Consiliului Mondial al Aurului, și este a cincea bancă centrală din lume în ceea ce privește rezervele de aur.

Mai mult, aurul reprezintă doar 22% din totalul rezervelor, ceea ce arată că puterea de cumpărare a băncii este enormă (în cazul celor mai mari economii din lume, rezervele de aur depășesc de obicei 50%, uneori chiar 60%).

Banca centrală a Rusiei cumpără în mod regulat aur de pe piață. Pe de altă parte, cererea de investiții din partea consumatorilor sau a altor instituții din Rusia este încă limitată, dar acest lucru se poate schimba dacă sunt impuse potențiale sancțiuni.

Rusia nu este un producător de top de aur, așa cum este cazul altor materii prime precum petrolul, gazul, paladiul și grâul. Pe de altă parte, potențialul din partea consumatorilor este mare. Sursa: WGC, XTB

Aurul ca activ de refugiu

Aurul a câștigat aproximativ 8% de la jumătatea lunii decembrie și începând din a doua jumătate a sesiunii de ieri a început să se retragă din zona maximelor locale de la jumătatea lunii noiembrie și de la rezistență majoră de 1.900 USD pe uncie.

CITESTE SI:  Indicii bursieri și aurul au atins noi maxime istorice, corelația negativă dintre cele clase de active fiind istorie

Prețurile au scăzut brusc în august 2020, dar, în prezent, cumpărătorii au reușit să recupereze mai mult de jumătate din aceste pierderi. Mișcarea ascendentă a accelerat brusc când au apărut știri referitoare la invazia imediată a Ucrainei de către Rusia.

Prețurile au recuperat o parte din pierderile din ultimul val descendent și se pregătesc să atace o rezistență cheie. Sursa: xStation5

Ce s-a întâmplat cu prețurile în timpul conflictelor anterioare?

Aurul reacționează la mulți factori, inclusiv ratele dobânzilor, dolarul american sau sentimentul față de piața de valori. Nu mai puțin important este caracteristica de activ refugiu, în special faptul că Rusia ar putea să nu poată efectua decontări financiare cu Occidentul (se ia în considerare suspendarea Rusiei din sistemul SWIFT).

Cu toate acestea, răspunsul aurului la conflictele anterioare din Rusia a fost limitat. Războiul dintre Rusia și Georgia (invazia Rusiei) din august 2008 nu a dus la o volatilitate mai mare. Cu toate acestea, în timpul anexării Crimeei și în prima fază a războiului cu separatiștii din Donbas situația a fost diferită.

În 2014, aurul a câștigat până la 17%. În același timp, însă, imediat după anexarea Crimeei, a avut loc și o secvență de marcare a profitului. Este de remarcat faptul că, în același timp, Rezerva Federală normaliza politica monetară și se pregătea pentru prima majorare a ratei dobânzii. În prezent avem o situație similară, deși inflația în întreaga lume este acum mult mai mare.

Sursa: xStation5

Răspunsurile anterioare ale aurului la acțiunile militare ale Rusiei au fost limitate și de scurtă durată. Pe de altă parte, acum a apărut un risc de conflict militar pe scară largă. Cu toate acestea, dacă Rusia continuă să urmeze războiul hibrid și națiunile occidentale vor rămâne pasive, prețul aurului s-ar putea retrage brusc.

Ce s-ar putea întâmpla în continuare?

În cazul unei invazii reale, prețurile aurului ar putea crește puternic datorită riscului enorm implicat. Aceasta ar fi o situație foarte diferită de o pandemie atunci când piețele s-au confruntat cu probleme de lichiditate (aurul a servit ca sursă de numerar la acea vreme). Presupunând o schimbare nominală similară a prețului ca în 2014, prețul aurului ar putea crește spre 2.000 – 2.070 USD.

Pe de altă parte, în cazul în care conflictul se aplanează, o secvență de marcarea a profitului ar putea avea loc similar cu situația din 2014. Pe atunci, prețul aurului a scăzut cu 10% în prima fază, ceea ce la prețurile actuale ar putea împinge prețul la nivelul de 1.700 USD.