BET
16910.76
0.16%
BET-TR
35087.77
0.16%
BET-FI
60066.16
-0.7%
BETPlus
2498.48
0.14%
BET-NG
1209.73
0.27%
BET-XT
1440.85
0.06%
BET-XT-TR
2956
0.06%
BET-BK
3110.26
0.01%
ROTX
37134.01
0.2%


Aurul testează maxime multianuale

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Piețele continuă să aducă evoluții interesante, astfel, aurul a reușit să înregistreze cel mai ridicat nivel din ultimii 8 ani la 1779 dolari per uncie. Această performanță vine pe fondul unei corecții în piețele de acțiuni pe măsură ce accelerarea ritmului de apariție a noilor cazuri a trezit motive de îngrijorare pentru investitori.

Atitudinea s-a deteriorat după ce mai multe state din SUA au anunțat valori record ale infecțiilor. În plus, conform datelor Reuters, numărul victimelor din America Latină a depășit pragul de 100 de mii.

Această evoluție negativă pare să fi dus la noi tensiuni în ceea ce privește relațiile dintre UE și SUA. Astfel, New York Times a raportat că Uniunea Europeană este pregătită să interzică accesul călătorilor americani pe teritoriul comunitar, din cauza numărului de cazuri în continuă accelerare.

Conform raportului, ar urma ca SUA să se afle pe aceeași listă cu Brazilia și Rusia, numărându-se printre statele cele mai afectate.

Aceste zvonuri par deja să fi atras amenințări de ripostă din partea Statelor Unite, care au în vedere introducerea de taxe vamale în valoare de 3,1 miliarde de dolari pentru exporturile din Marea Britanie, Franța, Spania și Germania. Informațiile au fost raportate de Bloomberg, care cita o notificare publicată de biroul Reprezentantului Comercial al SUA.

Aceste evoluții nu trasează deloc o imagine optimistă, mai ales dacă avem în vedere comentariile economistului șef al Băncii Centrale Europene, Philip Lane.

Acesta a avertizat că economia Zonei Euro va avea nevoie de mult timp pentru a se redresa după criza cauzată de pandemie, iar seria de date macroeconomice solide din ultimele zile nu reprezintă neapărat o certitudine a redresării.

Metalul prețios a reușit să profite și de deprecierea recentă a dolarului american în contextul unui nivel ridicat de lichiditate din partea băncilor centrale. Acest scenariu a dus la o evoluție bizară la nivelul piețelor, bursele și piața aurului au început să evolueze în aceeași direcție, prezentând o corelație directă.

CITESTE SI:  Netflix depășește estimările pentru Q1 2024 și își mărește previziunile pentru anul în curs. Acțiunea scade cu peste 6%

Această anomalie poate fi explicată de către piața de obligațiuni. Astfel, randamentele reale (ajustate cu rata inflației) ale titlurilor de stat din SUA continuă să se adâncească în teritoriul negativ. Pe de altă parte, aurul este considerat de către investitori drept o obligațiune cu zero cupon, astfel încât atunci când titlurile de stat prezintă randamente reale negative, atractivitatea relativă a aurului crește.

Din punct de vedere tehnic, observăm că atingerea maximului multianual de ieri la 1779 USD a dus la pierderea încrederii investitorilor, care au decis să marcheze o parte din profit.

În acest sens prețul a suferit o corecție și a testat nivelul de suport de la 1764 USD care este marcat de maximul anual anterior. Faptul că prețul a reușit să revină deasupra acestei bariere sugerează posibilitatea de extinderea a mișcării ascendente.

Astfel, următorul nivel de rezistență se află la 1799 USD, fiind marcat de maximele locale din 2011 și 2012. Pe de altă parte, cumpărătorii ar putea găsi susținere la zona menționată anterior (1764 USD), dar un punct mai relevant este la 1740 USD unde se află intersecția dintre un nivel de suport și linia ascendentă de trend pe termen scurt.

Perspectivele par totuși optimiste, conform datelor privind poziționarea Comisiei pentru Tranzacții cu Contracte Futures pe Mărfuri, interesul speculativ pentru aur este ușor sub medie, ceea ce ar putea reprezenta un posibil factor de creștere pe măsură ce impulsul capătă mai multă intensitate, devenind mai atractiv pentru speculatori.


 

[ajax_load_more]