BET
16882.42
-0.77%
BET-TR
35029
-0.77%
BET-FI
60301.58
-0.24%
BETPlus
2495.95
-0.73%
BET-NG
1210.27
0.09%
BET-XT
1440.85
-0.75%
BET-XT-TR
2956.01
-0.75%
BET-BK
3107.11
-0.88%
ROTX
37073.64
-0.76%Autonom Services lansează primul program de obligațiuni și atrage peste 48 milioane de euro

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Autonom Services SA, cel mai important jucător independent de pe piețele de leasing operațional și rent-a-car din România, lansează primul program de obligațiuni din România și anunță închiderea cu succes a plasamentului privat de obligațiuni corporative, corelate cu obiective de sustenabilitate, prin care a atras resurse în valoare de peste 48 milioane de euro.

Obligațiunile au o valoare nominală de 10.000 euro, maturitate de cinci ani și o dobândă fixă de 4,11%, plătibilă anual și ajustabilă în funcție de îndeplinirea obiectivelor de sustenabilitate. Aceasta este prima emisiune a Autonom care vizează implementarea strategiei de sustenabilitate anunțată de companie la începutul lunii octombrie 2021. 

“Emisiunea de obligațiuni din 2019 a fost primul pas spre a ne diversifica metodele de finanțare ale companiei și încă de atunci am luat în considerare posibilitatea unor noi emisiuni, mai sofisticate și mai flexibile. Atragerea noii finanțări de peste 48 de milioane de euro face parte din prima etapă a programului de emisiuni corporative pe care ne dorim să-l derulăm în următorii cinci ani.

Capitalul atras prin această primă emisiune de obligațiuni va fi utilizat pentru investiții în tranziția către flote verzi, precum și pentru dezvoltarea sustenabilă a companiei. Mulțumim investitorilor și ne bucurăm să îi avem alături de noi în călătoria noastră către dezvoltarea durabilă a afacerii noastre. Le mulțumim, de asemenea, partenerilor alături de care am făcut posibilă realizarea acestui proiect ambițios”, a declarat Dan Ștefan, cofondator Autonom

Autonom Services a listat în decembrie 2019 prima sa emisiune de obligațiuni corporative în valoare totală de 20 de milioane de euro pe Piața Principală a Bursei de Valori București. În octombrie 2021, compania a elaborat un prospect de bază (aprobat de ASF la data de 10 noiembrie 2021), în contextul intenției de a atrage finanțări în valoare de până la 250 milioane de euro în următorii ani, prin implementarea unui program de emisiuni de obligațiuni, în cadrul căruia vor putea fi emise mai multe tranșe de obligațiuni.

În noiembrie 2021, compania a închis cu succes plasamentul privat pentru prima tranșă a programului de ofertă prin atragerea sumei de 48 de milioane de euro, de la investitori instituționali, precum instituții financiare internaționale, fonduri deschise de investiții, bănci, societăți de asigurări. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) este un partener cheie al acestui proiect, fiind unul dintre principalii investitorii prin subscrierea a 10 milioane de euro.

“Sunt convins că sustenabilitatea ne va aduce în punctul în care va transforma modul de gândire al fiecăruia dintre noi cu privire la ceea ce ne înconjoară și ce dorim să lăsăm în urma noastră. Credem că viitorul aparține companiilor cu modele de afaceri valoroase, transparente și responsabile.

În mod inevitabil aceste criterii devin etalon și pentru acordarea finanțărilor și cred că piața de capital și finanțare din România va oferi oportunități extraordinare companiilor locale care se preocupă de impactul pe care acestea îl au asupra societății, așa cum se întâmplă tot mai mult la nivel global. Suntem încântați că investitorii care au subscris în cadrul plasamentului privat ne sprijină în demersul nostru pentru tranziția către „flote verzi” și le transmitem că ne dorim să realizăm acest proces ca la carte, respectând cele mai înalte standarde în domeniu.

CITESTE SI:  Analiză XTB: După ce a crescut prețurile, fenomenul Taylor Swift ar putea influența și alegerile din SUA

Viziunea noastră pe termen lung este să fim un model pentru mediul antreprenorial și totodată, să oferim companiilor soluții de mobilitate moderne, în armonie cu mediul și cu principiile ESG”, a declarat Marius Ștefan, cofondator Autonom. 

Prima emisiune de obligațiuni de tip SLB a companiei antreprenoriale românești va fi listată pe Piața Principală a Bursei de Valori București sub simbolul AUT26E, în luna decembrie. 

Investitorii au recompensat evoluția Autonom din 2019 până în prezent, atât din punct de vedere al dezvoltării și sustenabilității modelului de business, cât și în ceea ce privește asumarea unei strategii de sustenabilitate ambițioase, nume noi de investitori regăsindu-se în lista subscriitorilor. Este de remarcat faptul că într-o piață cu evoluții ascendente ale randamentului titlurilor suverane românești, spread-ul la care aceasta finanțare a fost atrasă a fost mai mic cu peste 1% față de emisiunea de obligațiuni realizată de Autonom din 2019.  

În octombrie 2021, Autonom a publicat Strategia de Sustenabilitate a companiei dezvoltată pentru următorii ani, aliniată obiectivelor globale de dezvoltare durabilă și în care componenta de mediu reprezintă cea mai importantă direcție pentru acțiunile și deciziile companiei. Autonom are în vedere reducerea emisiilor medii de carbon ale flotei operaționale cu 25% până în 2025 și 51% până în 2030. 

O altă premieră a acestui proiect pe piața locală o reprezintă validarea de către Sustainalytics, un consultant internațional cu expertiză recunoscută în zona ESG, a Documentului Cadru privind Obligațiunile Corelate cu Obiective de Sustenabilitate (Sustainability-Link Bonds Framework).

Totodată, Sustainalytics a confirmat alinierea la Principiile ICMA (International Capital Market Association) și a apreciat obiectivele ca fiind ambițioase, iar indicatorul ales, foarte puternic. Pentru dezvoltarea strategiei de sustenabilitate, Autonom a colaborat cu Denkstatt. Opinia integrală a consultantului, împreună cu Strategia de Sustenabilitate și Documentul Cadru privind Obligațiunile corelate cu Obiective de Sustenabilitate pot fi consultate pe site-ul companiei la: https://www.autonom.ro/sustenabilitate. 

Succesul emisiunii de obligațiuni corporative AUT26E este completat de primirea din partea Fitch Ratings a ratingului de credit negarantat de rang prioritar „B(EXP)/RR5”, atribuit pentru întregul program de emisiune de obligațiuni propus de Autonom. În următoarele zile, compania așteaptă primirea ratingului definitiv.

În cadrul ratingului, Fitch a menționat că Autonom continuă să se extindă și beneficiază de creșterea ratei de penetrare a leasingului operațional în România. Agenția de rating a remarcat, de asemenea, că Autonom a reacționat rapid la criza coronavirusului și a reluat creșterea în 2021, datorită reînnoirii contractelor de leasing operațional și de închiriere de mașini. În consecință, ratingul reflectă, de asemenea, profitabilitatea Autonom de-a lungul anilor, calitatea bună a activelor și echipa de management experimentată, cu o abordare adecvată a efectului de levier și a lichidităților.

Pentru dezvoltarea programului de obligațiuni corporative și pentru emisiunea inaugurală de obligațiuni corelate cu obiective de sustenabilitate, compania a colaborat cu BRD – Groupe Societe Generale S.A. în calitate de Coordonator Unic al programului și Aranjor al primei emisiuni de obligațiuni, BT Capital Partners, în calitate de Manager/Grup de distribuție pentru această emisiune, RTPR în calitate de consultant legal și EY România pentru auditarea situațiilor financiare ale companiei. Suportul pentru dezvoltarea Documentului Cadru privind Obligațiunile Corelate cu Obiective de Sustenabilitate a fost asigurat de BRD – Groupe Societe Generale S.A.