BET
15033.96
1.36%
BET-TR
31040.47
1.36%
BET-FI
57453.7
0.53%
BETPlus
2230.89
1.29%
BET-NG
1103.23
1.44%
BET-XT
1295.7
1.29%
BET-XT-TR
2645.03
1.29%
BET-BK
2828.99
1.31%
ROTX
33405.38
1.41%


Banca Centrală Europeana: Cât va crește dobânda în următoarea ședință?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Decizia de dobândă a Băncii Centrale Europene este unul dintre evenimentele macro de top ale săptămânii. BCE își va anunța următoarea decizie joi, la 15:15 ora României și se așteaptă o majorare amplă a ratei.

Cu toate acestea, atenția nu va fi concentrată doar asupra deciziei de mâine, ci și asupra perspectivelor de viitor ale ratelor.

Urmează încă o creștere a ratei cu 75 de puncte de bază?

Se prognozează ca Banca Centrală Europeană să producă o nouă creștere a ratei cu 75 de puncte de bază joi. Un astfel de rezultat este așteptat de 48 din 50 de economiști într-un sondaj realizat de Bloomberg.

De asemenea, piețele monetare în prezent includ în preț 73 de puncte de bază de înăsprire, semnalând că orice mișcare, alta decât o creștere cu 75 pb, va fi o mare surpriză.

Cu toate acestea, pare destul de puțin probabil. Spre deosebire de cazul dinaintea întâlnirii anterioare, nu a existat practic nicio dispută între membrii BCE cu privire la dimensiunea majorării ratelor. Acest lucru sugerează cu tărie că o mișcare de 75 pb mâine poate fi deja o afacere încheiată.

Piețele monetare includ aproape în totalitate în preț o creștere cu 75 de puncte de bază a ratei BCE la întâlnirea de joi. Sursa: Bloomberg

Cât de sus vor ajunge ratele BCE?

Acestea fiind spuse, când vine vorba de evaluare, atenția se va concentra mai ales asupra a ceea ce urmează. O îndrumare clară este puțin probabilă, dar pot fi oferite câteva indicii.

Francis Villeory de Gallhau, șeful băncii centrale franceze și membru al BCE, a declarat că banca ar putea majora ratele la 2% până la sfârșitul anului.

Ar însemna încetinirea înăspririi cu o majorare a ratei cu 50 pb la ultima întâlnire a BCE din 15 decembrie 2022. De asemenea, economistul șef al BCE, Philip Lane, a subliniat că rata neutră este ușor peste 2%. Economiștii din sondajul Bloomberg par să fie de acord cu Lane, deoarece acum se așteaptă ca rata de depozit terminală să fie de 2,5% și să fie atinsă în martie.

Cu toate acestea, există o așteptare puternică că BCE va încetini ritmul creșterilor ratelor după ședința de astăzi, mergând la o mișcare a ratei de 50 pb în decembrie și la majorări de 25 pb la cele 2 întâlniri ulterioare.

Economiștii chestionați de Bloomberg văd acum rata terminală a BCE la 2,5%, atinsă la sfârșitul primului trimestru al anului 2023. În cadrul unui sondaj din septembrie, economiștii previzionau ca rata terminală să fie la 1,5% și să fie atinsă la ședința din decembrie 2022. Sursa: Bloomberg

Dar înăsprirea cantitativă?

CITESTE SI:  Siemens raportează o creștere a veniturilor anuale cu 10% cu vânzări puternice în toate diviziile

Au existat câteva discuții pe piețe despre potențiala lansare a programului de înăsprire cantitativă (QT). O astfel de discuție a venit după ce s-a raportat că BCE a început să discute despre posibilitatea reducerii bilanţului.

Cu toate acestea, QT este probabil să rămână un subiect de discuție mai degrabă decât o realitate pentru moment. Președintele BCE a spus luna trecută că programul QT va începe în timp util, dar ea a mai spus că va debuta după ce ratele vor ajunge la un nivel neutru mai mare și nu suntem încă acolo.

De asemenea, nu se știe încă dacă BCE va decide să-și restrângă bilanțul prin vânzări active de obligațiuni sau pur și simplu prin nereinvestirea titlurilor de valoare aflate la scadență. Cu toate acestea, după cum am spus, decizia privind lansarea QT și debutul în sine este probabil destul de departe.

Cu toate acestea, excesul de lichiditate este o problemă care trebuie abordată. BCE poate decide să modifice termenii împrumuturilor TLTRO care sunt generoase în comparație cu ratele actuale ale pieței.

Cu toate acestea, deși BCE a spus deja că schimbarea ar fi fezabilă din punct de vedere legal, aceasta ar putea submina credibilitatea BCE, ceea ce poate duce la prejudicii reputației pe termen lung.

O altă modalitate de a gestiona excesul de lichiditate ar putea fi restabilirea sistemului de nivelare a rezervelor în exces. Sistemul de nivelare înseamnă că o parte din rezervele unei bănci ar putea fi depuse la o altă rată decât rata de depozit a BCE. Cu toate acestea, impactul unor astfel de măsuri ar depinde de domeniul de aplicare și de detaliile nivelurilor.

BCE a surprins foarte mult anul acesta

Nu în ultimul rând, în timp ce BCE a fost în mod tradițional o bancă centrală destul de dovish și previzibilă, anul acesta este o excepție. BCE a oferit surprize hawkish la aproape fiecare întâlnire din 2022 de până acum, fie că este vorba despre o decizie privind ratele sau declarația însoțitoare.

Întrucât inflația în Zona Euro se situează la 9,9% față de anul trecut, sunt necesare măsuri suplimentare, iar șansa unui pivot dovish pare redus. Traderii ar trebui să țină cont de acest lucru în contextul întâlnirii BCE de mâine.

EURUSD depășește paritatea, DAX40 se îndreaptă către linia de trend

EURUSD a revenit deasupra nivelului de paritate în această dimineață. În timp ce așteptările din ce în ce mai mari cu privire la evoluția ratei BCE joacă un rol în această mișcare, este determinată în principal de deprecierea dolarului american.

Cu toate acestea, va depinde în mare parte de BCE dacă trecerea peste 1,00 este sau nu de durată. O creștere a ratei mai mică de 75 de puncte de bază ar putea declanșa o retragere.

Din punct de vedere tehnic, s-ar putea să asistăm la o inversare a tendinței optimiste pe EURUSD, deoarece perechea a spart linia descendentă de trend și înregistrează cea mai mare corecție ascendentă în actualul impuls de scădere.

DE30, interval D1. Sursa: xStation5