BET
12085.37
0.36%
BET-TR
23510.22
0.36%
BET-FI
49559.72
-0.24%
BETPlus
1805.7
0.33%
BET-NG
912.04
0.43%
BET-XT
1048.83
0.29%
BET-XT-TR
2027.83
0.29%
BET-BK
2276.7
-0.06%
ROTX
26774.13
-0.26%


Banca Centrală Europeană va menține în continuare dobânzile la minime istorice

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

În ședința de astăzi, care a avut loc la Vilnius, Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) a adoptat deciziile de politică monetară conform calendarului anual.

Astfel, rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% și, respectiv, −0,40%.

Consiliul guvernatorilor anticipează, în prezent, menținerea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE la nivelurile actuale cel puțin până în prima jumătate a anului 2020 și, în orice caz, atât timp cât va fi necesar pentru a asigura convergența în continuare susținută a ratelor inflației către niveluri inferioare, dar apropiate de 2% pe termen mediu.

In acelasi timp, consiliul guvernatorilor intenționează să continue reinvestirea, în totalitate, a principalului aferent titlurilor ajunse la scadență achiziționate în cadrul programului de achiziționare de active pe o perioadă extinsă după data la care va începe să majoreze ratele dobânzilor reprezentative ale BCE și, în orice caz, atât timp cât va fi necesar pentru menținerea unor condiții favorabile de lichiditate și a unui grad amplu de acomodare monetară.

Decizia a fost una așteptată de pietele financiare, dar ramane in continuare decuplată de politica monetara a Federal Reserve.

Peste ocean, Guvernatorul FED, Jerome Powell și-a aratat disponibilitatea pentru reducerea ratei dobânzii de intervenție daca situatia din piețe o cere, mai ales pe fondul cresterii tensiunilor razboiului comercial dintre SUA si China, promițând să supravegheze indeaproape disputa dintre cele două mai economii ale lumii, a titrat săptămâna asta Bloomberg.

CITESTE SI:  One United Properties își propune să realizeze un profit brut consolidat de 622 mil de lei în 2023

Referindu-se la conditiile comerciale ce vor fi negociate, acesta a declarat ca “FED nu stie cand si cum aceste aspecte vor fi rezolvate“: “Monitorizăm indeaproape implicațiile acestor discuții si vom acționa in consecință pentru a sustine creșterea economică precum si echilibrul din piața muncii si o inflație in jurul valorii de 2%,” a declarat acesta in deschiderea conferinței FED de la Chicago.

La nivel local, Banca Nationala a Romaniei a decis in ultima sedință de politică monetară să păstreze rata dobanzii de interventie la 2,5%.

Cu privire la modalitățile noii serii de operațiuni țintite de refinanțare pe termen mai lung (OTRTL III) trimestriale, Consiliul guvernatorilor a decis că rata dobânzii pentru fiecare operațiune va fi stabilită la un nivel cu 10 puncte de bază superior ratei medii aplicate operațiunilor principale de refinanțare ale Eurosistemului pe durata OTRTL respective.

În cazul băncilor pentru care valoarea netă a creditelor acordate eligibile depășește un nivel de referință, rata aplicată OTRTL III va fi mai redusă, putând coborî până la nivelul ratei medii a dobânzii la facilitatea de depozit valabil pe durata de desfășurare a operațiunii plus 10 puncte de bază.


 

[ajax_load_more]