BET
16009.52
0.75%
BET-TR
33218.43
0.74%
BET-FI
57504.25
1.41%
BETPlus
2375.59
0.71%
BET-NG
1140.41
0.7%
BET-XT
1367.72
0.77%
BET-XT-TR
2806.07
0.76%
BET-BK
2978.41
0.63%
ROTX
35341.99
0.96%Banca Europeană de Investiții (BEI) acordă Garanti Bank România un împrumut în valoare de 22,3 milioane EUR

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Banca Europeana de Investitii (BEI) a acordat Garanti Bank Romania un imprumut in valoare de 22,3 milioane EUR pentru a sprijini firmele din Romania. Din valoarea imprumutului, 5 milioane EUR se aloca femeilor antreprenoare, suma care va fi suplimentată cu 5 milioane EUR din partea Garanti Bank. Aceasta tranzactie este sprijinita de Fondul european pentru investitii strategice (FEIS), pilonul financiar al Planului de investitii pentru Europa, numit si „Planul Juncker”.

Aceasta tranșă inovatoare a imprumutului va oferi acces la o sursă de finanțare mai favorabilă pentru femeile antreprenoare care reprezintă intreprinderi mici si mijlocii (IMM-uri) si intreprinderi cu capitalizare medie. Pentru a avea acces la aceste imprumuturi, intreprinderile trebuie sa fie detinute in proportie de peste 50 % de una sau mai multe femei, ori sa fie detinute in proportie de 26 % pana la 50 % de una sau mai multe femei, iar functia de director general, director administrativ sau director financiar sa fie detinuta de o femeie.

Acest proiect inovator sprijinit de Planul de investitii pentru Europa permite BEI, pentru prima data in UE, sa ofere un imprumut dedicat sprijinirii investitiilor realizate de antreprenoare. Femeile antreprenoare sunt o sursa importanta de dezvoltare economica si pot contribui mai substantial la cresterea economica daca au un acces mai bun la finantare”, a declarat Vicepresedintele BEI, Andrew McDowell.

CITESTE SI:  Megatranzacțiile și IPO-urile companiilor „unicorn” au dominat piața tranzacțiilor globale în 2018

Planul de investitii pentru Europa (Planul Juncker) este una dintre masurile esentiale ale UE destinate stimularii investitiilor in Europa, contribuind astfel la crearea de locuri de munca si la stimularea cresterii economice. In acest scop, vor fi utilizate atât resursele financiare noi cât și cele existente.

Grupul BEI joaca un rol vital in acest plan de investitii, datorita garantiilor din partea Fondului european pentru investitii strategice (FEIS), BEI si Fondul european de investitii (FEI) sunt in masura sa isi asume o parte mai mare din riscurile proiectelor, incurajand investitorii privati sa participe la proiecte.

Initial, s-a intentionat ca FEIS să mobilizeze investitii in valoare de 315 miliarde EUR in intreaga UE, pe o perioada de trei ani, pana la jumatatea anului 2018. In decembrie 2017, Parlamentul European si statele membre au ajuns la un acord in sensul prelungirii duratei FEIS pana in 2020 si al cresterii capacității financiare a acestuia pana la 500 miliarde EUR.

Pe langa asistenta din partea FEIS, noua Platforma europeana de consiliere in materie de investitii (EIAH) sprijina, la randul sau, promotorii de proiecte din sectoarele public si privat pentru ca acestia sa poata structura intr-un mod mai profesionist proiectele de investitii. Planul de investitii imbunatateste, de asemenea, mediul de investitii din Europa.

In decembrie 2018, Planul Juncker mobilizase deja investitii suplimentare in valoare de 371,2 miliarde EUR, inclusiv peste 2,7 miliarde EUR in Romania, urmand ca 856 000 de intreprinderi mici si mijlocii sa beneficieze de un acces mai bun la finantare.


 

[ajax_load_more]