BET
16009.52
0.75%
BET-TR
33218.43
0.74%
BET-FI
57504.25
1.41%
BETPlus
2375.59
0.71%
BET-NG
1140.41
0.7%
BET-XT
1367.72
0.77%
BET-XT-TR
2806.07
0.76%
BET-BK
2978.41
0.63%
ROTX
35341.99
0.96%Băncile din zona EURO se așteaptă la o ușoară relaxare a condițiilor de creditare in 2018

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Băncile din zona EURO se așteaptă la o ușoară relaxare a condițiilor de creditare in 2018, atat pe segmentul companiilor cat si pe cel al populatiei.

Conform sondajului privind împrumuturile bancare din ianuarie 2018 realizat de Banca Centrala Europeana, standardele de creditare pentru împrumuturile acordate întreprinderilor au rămas neschimbate în trimestrul IV 2017, în conformitate cu așteptările din sondajul precedent.

În schimb, conditiile de creditare in ceea ce priveste imprumuturile imobiliare acordate populației au continuat să se relaxeze, într-un ritm mai alert decât se anticipase.

De asemenea, conditiile de creditare pentru creditele de consum și alte împrumuturi acordate gospodăriilor au rămas în general neschimbate.[emaillocker]

În cele trei segmente, presiunile concurențiale și percepțiile asupra riscurilor băncilor au avut un efect de relaxare asupra standardelor de creditare, în timp ce efectele toleranței la risc a băncilor, costul fondurilor și constrângerile bugetare au fost în general neutre.

Pentru primul trimestru al anului 2018, băncile se așteaptă la o ușoară relaxare a standardelor de creditare în toate cele trei segmente (credite acordate întreprinderilor: -4%, credite pentru locuințe: -10%, credite de consum: -7%).

Condițiile contractuale privind creditele noi au continuat să se imbunatateasca pentru împrumuturile acordate atat companiilor cat și populatiei, in special pentru achizitita de locuințe și au continuat trendul descendent al marjelor de creditare.

În trimestrul patru al anului 2017, cererea netă a continuat să crească în toate categoriile de împrumuturi. Creșterea cererii de credite acordate întreprinderilor a fost determinată, în principal, de investițiile in active, stocuri și capital de lucru, precum și in activitatea de fuziuni și achiziții.

CITESTE SI:  Rompetrol Rafinare a raportat o scădere cu 19% a cifrei de afaceri în 2023 și o pierdere de 270 mil dolari

Cererea netă pentru creditele imobiliare a continuat să fie determinată, în principal, de nivelul general scăzut al ratelor dobânzilor și de perspectivele favorabile ale pieței imobiliare, precum și de încrederea consumatorilor.

De asemenea, cheltuielile cu bunurile de folosință îndelungată, au continuat să contribuie pozitiv la cererea netă pentru creditele de consum.

Băncile din zona euro au continuat să se adapteze la acțiunile de reglementare și supraveghere în a doua jumătate a anului 2017 prin consolidarea pozițiilor de capital. La nivelul zonei euro, băncile au raportat un impact neutru asupra standardelor de creditare față de acțiunile de reglementare și de supraveghere în toate categoriile de împrumuturi, cu excepția creditului de consum și a altor împrumuturi acordate gospodăriilor, în cazul în care au avut un efect ușor de înăsprire.

Acțiunile de supraveghere au contribuit la reducerea marjelor creditelor acordate companiilor, in schimb au avut un impact neutru asupra împrumuturilor pentru locuințe și asupra marjelor deja mărite ale creditului de consum.[/emaillocker]


 

[ajax_load_more post_type=”post” button_label=”Mai multe articole”]