BET
14243.53
0.95%
BET-TR
29137.52
0.94%
BET-FI
53341.51
1.21%
BETPlus
2118.16
0.9%
BET-NG
1060.13
0.77%
BET-XT
1228.31
0.95%
BET-XT-TR
2490.09
0.94%
BET-BK
2644.9
1.28%
ROTX
31311.92
1.13%BCE menține ratele de dobândă neschimbate. Cei mai importanti indici europeni se depreciază

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

În ședința de astăzi, Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) a decis ca rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% și, respectiv, −0,40%.

Consiliul guvernatorilor anticipează menținerea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE la nivelurile actuale sau la niveluri inferioare cel puțin până în prima jumătate a anului 2020 și, în orice caz, atât timp cât va fi necesar pentru a asigura convergența în continuare susținută a ratelor inflației către obiectivul său pe termen mediu.

De asemenea, Consiliul guvernatorilor intenționează să continue reinvestirea, în totalitate, a principalului aferent titlurilor ajunse la scadență achiziționate în cadrul programului de achiziționare de active pe o perioadă extinsă după data la care va începe să majoreze ratele dobânzilor reprezentative ale BCE și, în orice caz, atât timp cât va fi necesar pentru menținerea unor condiții favorabile de lichiditate și a unui grad amplu de acomodare monetară.

Mario Draghi a descris un mediu economic caracterizat de o încetinire a creșterii, comerțul fiind o frână pentru zona Euro, astfel încât o revenire în semestrul II a devenit mai puțin probabilă. Ulterior, însă entuziasmul a început să se risipească, odată cu precizări variate: decizia nu a fost unanimă, a fost nevoie de o așteptare până în septembrie pentru a vedea estimarea de toamnă, iar luna septembrie ar putea să aducă doar una dintre variantele de relaxare monetară.

Cu alte cuvinte, din moment ce Consiliul nu a discutat varianta repornirii tiparniței astăzi – deși ea e trecută indirect în comunicatul oficial de pe site-ul BCE de la 14.45 – înseamnă că nu e asigurată introducerea sa.” este părere, Claudiu Cazacu, Chief Strategist in cadrul XTB România.

CITESTE SI:  Bento raportează o creștere cu 71% a veniturilor din exploatare și cu 132% a profitului net în primul semestru din 2023

Tot astăzi, s-a subliniat, necesitatea unei orientări deosebit de acomodative a politicii monetare pe o perioadă prelungită, în măsura în care ratele inflației, atât cele înregistrate, cât și cele proiectate, s-au situat în mod persistent sub nivelurile care sunt în concordanță cu obiectivul său.”

In consecință, cei mai importanti indici europeni au inchis ziua in teritoriu negativ, cea mai mare depreciere fiind inregistrată de indicele pietei germane DAX, care a pierdut 1,28%, fiind urmat de Euro Stoxx 50 cu 0,64%, in timp ce indicele bursei franceze, CAC 40 a pierdut 0,5%.

În consecință, dacă perspectivele inflației pe termen mediu rămân inferioare obiectivului său, Consiliul guvernatorilor este decis să acționeze, în concordanță cu angajamentul său în favoarea simetriei în cadrul obiectivului său privind inflația.

Prin urmare, este pregătit să își ajusteze toate instrumentele, după caz, pentru a asigura că inflația evoluează într-un mod susținut în direcția obiectivului său.” precizează in incheiere comunicatul BCE.

Ce s-a întâmplat la BVB?

Piata locală este in continuare decuplată de Europa, reușind să revină pe plus in sedința de azi, toti indicii fiind în creștere.

Conform buletinului casei de brokeraj Prime Transaction, variatiile au fost cuprinse intre +0,38% pentru BET-FI si +0,64% in cazul BET-NG.

Lichiditatea a scazut comparativ cu sedința de ieri, valoarea totală a tranzactiilor de azi ajungand la 38,4 milioane lei.

Cele mai mari cresteri din BET au fost inregistrate de titlurile OMV Petrom (SNP) +1,55% si Transelectrica (TEL) +1,46%. Un singur emitent inclus in indicele BET a scazut in sedinta de azi: titlurile Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au scazut cu 0,43%.


 

[ajax_load_more]